NHL är verkligen Big Business

Hockeyintresserade i Sverige läser dagligen om NHL och ser matcher och highlights på TV. Bakom kulisserna pågår en affärsverksamhet med åtskilliga hundra miljoner dollar. Idrotten Affärers Gunnar Svensson ger dig en guide.
Avgörandet och kulmen på NHL-säsongen, finalserien om Stanley Cup-pokalen. Foto: TT Nyheter


Här kommer lite ABC-fakta kring business och allmänna regler i NHL.

”The original 6” bildade NHL

National Hockey League grundades 1917 med fyra klubbar. Så ligan börjar närma sig 100 år av tradition. Ursprunget och rötterna kommer från de kanadensiska städerna Montreal och Toronto. Även kallad hockeyns ”Mecka”.

NHL blandade med olika klubbar under 1920- och 30-talet. 1943 bildades emellertid ”the original 6”. Alltså Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Boston Bruins, New York Rangers, Chicago Black Hawks och Detroit Red Wings. Under de närmaste 25 åren var det bara de sex klubbarna som spelade i NHL.

Inför säsongen 1967-68 utökades NHL med sex lag, Los Angeles Kings, Pittsburg Penguins, Philadelphia Flyers, Minnesota North Stars, St Louis Blues och California Seals.

Sedan dess har NHL expanderat i antalet klubbar med olika intervaller. Idag finns 30 klubbar , sex från Kanada och 24 från USA.

Guvenören skänkte Stanley Cup

16 lag i NHL kvalificerar sig till Play-Off. Slutsegraren vinner den efterlängtade pokalen, Stanley Cup, som skänktes 1892 av Kanadas generalguvernör Lord Stanley.  Syftet var att pokalen skulle tjäna som vandringspris till de bästa kanadensiska amatörlagen i hockey. Sedan NHL:s start 1917 är pokalen enbart tillägnat NHL-champions. Traditionen med pokalen sedan 119 år är även att alla spelare och tränare som vunnit ”Stanley Cup” får sina namn inristade i bucklan.

Jean Béliveau, i dag över 80 år, är den spelare som har vunnit flest Stanley Cup-titlar genom tiderna med totalt 17 titlar. Traditionen är något som NHL värnar om. Foto: TT Nyheter

 

Alla NHL-lag har privata kopplingar till vem eller vilka som ”äger” klubben. Det finns alltså ingen likhet till den svenska folkrörelsen där ingen klubb får i majoritet ägas av privatpersoner.

I Sverige härskar en demokratisk vald styrelse över klubben. I NHL är det affärsmässiga privata intressen som har makten.

Olika ägarkulturer

Så det är två olika djupt förankrade kulturer även om de svenska förhållandena blivit betydligt mera ”affärsmässiga” de senaste 10-15 åren.

Det privata ägarförhållandet är inte likriktade bland de 30 NHL klubbarna. I en klubb som t.ex. Edmonton Oilers har ägaren Daryl Katz fullkomlig makt. Han är vid ordets rätta bemärkelse ”ägare” av klubben. I slutändan är det hans ord som gäller, punkt slut.

Det finns ingen styrelse på svenskt manér. Men han delegerar naturligtvis olika frågor till tjänstemän som VD, manager, ekonomichef etc etc.

Hos Toronto Maple Leafs är det mera en komplicerad business som styr med betydligt flera människor kring bl. a. en pensionsstiftelse som har makten.
New York Rangers är en klubb med både filmindustrin och Madison Square Garden i bakgrunden med ägarintressen.

För att komma in i NHL krävs det en mycket kapitalstark person in eftersom det kostar cirka 300–500 miljoner USD. Nu är det inte bara att slanta upp dessa pengarna. Ligan ska även ge ett godkännande på en mängd punkter – ekonomisk stabilitet, publikunderlag, fullgod arena etc.    

Blir det då någon expansion av klubbar de närmaste åren? Quebec och Seattle är två orter som trycker på, men de känns ändå tveksamma. 

100 miljoner i årlig drift

Med viss variation. Det kostar drygt 100 miljoner USD att driva ett NHL lag under en säsong. Utifrån den kostnaden så får en klubb som t.ex. Edmonton Oilers in följande USD intäkter under en säsong:

30 miljoner - sponsorintäkter

55 miljoner - publik

15 miljoner - restaurang, VIP, loger, bar, öl, korv, kaffe, parkering

Plus minus noll

Edmonton Oilers går alltså plus/minus noll. De kanadensiska NHL lagen med sina starka traditioner förlorar inte pengar. Tvärtom är Toronto och Montreal rena vinstmaskinerna.

Men det är skillnad på Kanada och USA. I Kanada är hockey religion och landets nationalsport, men paradoxalt finns här bara sex klubbar mot 24 i USA...

Klubbarna ägnar mycket tid till donationer och välgörenhet av olika grad och då är spelarna de mest efterfrågade. Här besöker NHL-spelaren Matt Stajan en skola efter att NHL:s spelarfack har skänkt  utrustning för 50 000 dollar. Foto: TT Nyheter

 

I USA är hockeyn på många orter sport nummer fyra efter baseboll, basketboll och framförallt amerikansk fotboll. Klubbar som Phoenix, Nashville, Tampa, Atlanta, Florida, Dallas med flera har halvbesatta arenor och går med förlust. Frågan är hur länge till?

USA har sina starka fästen hos de ”original 6”. Alltså Detroit, Chicago, New York och Boston. Även Minnesota ska sägas, där hockey har ett starkt fäste.

Så fungerar farmarteam

Varje NHL-lag har ett så kallat farmarlag som spelar i Amerikan Hockey League (AHL). Det finns ett regelverk i hur spelare kan flyttas mellan AHL-laget och NHL-laget. Men låt oss hållas till det enkla. Utifrån att NHL-klubben kan max för stunden ha 23 spelare på sin ”roster”, så kan man när som helst under säsongen skifta spelare mellan NHL och farmarlaget i AHL. Likväl som att en spelare kan bli bortbytt till en annan klubb kan han skiftas mellan NHL och AHL. I det fallet är spelarna totalt livegna.

Dock, en rookie kan NHL-klubben skicka hur som helst mellan NHL och AHL. En veteran-spelare med envägskontrakt måste passera ”waivers” innan han ”måste” gå ner till AHL.

Generellt spenderar en NHL-klubb cirka 3 miljoner USD till en AHL-klubben för samarbetet.

Lönetak kom 2005

Efter en segdragen förhandling mellan ägarna (NHL) och spelarna (genom deras fack, NHLPA) tillkom ett lönetak i NHL 2005. Lönetaket innebär att varje NHL klubb har en maxsumma att spendera till spelarlöner.

När lönetaket tillkom för åtta år sedan var det på 38 miljoner USD dollar. Säsongen 2013-14 har det vuxit till drygt 64 miljoner USD per klubb.

Escrow är ett begrepp som betyder att NHL-klubbarna håller inne en viss del av spelarnas löner. Efter säsongen summerar ligan det ekonomiska utfallet. Ju bättre det affärsmässiga har gått, ju mera får spelarna tillbaka. Går det riktig ”dåligt” kan spelarna förlora hela ”dispositionen”. De sista åren har den varit 10-15 procent av lönesumman.

Escrow tillkom vid förhandlingen mellan NHL och spelarfacket (NHLPA) 2004 och har varit och är ett hett diskussionsämne sedan dess, speciellt ifrån fackets sida. 

Skälet till lockouten

CBA är en förkortning av ”Collective Bargaining Agreement”, ett avtal mellan NHL-ligan (ägarna till klubbarna) och spelarfacket (NHLPA). 

Ett avtal som är grundbulten till hur NHL fungerar både sportsligt och affärsmässigt. I modern tid har inte NHL och NHLPA kommit överens vid tre tillfällen när det gällt avtalsförlängning och det har medfört lockout eller kalla det strejk. Det skedde i mitten av 90-talet, 2004-05 och senast ifjol. Ägarna stängde verksamheten vid de tre tillfällena och inga matcher spelades under lockouten

CBA-avtalet inrymmer flera hundra sidor. Där regleras i stort sett allt, som regelverket kring spelarkontrakten.

Som ett exempel av många: En rookie skriver sitt första NHL-avtal. Han är draftad och under 22 år. Då gäller ett 3-års avtal, punkt slut. Det är ett s.k. tvåvägskontrakt. Det är även reglerat med en mini- och en maxlön. Så många punkter kring ett spelaravtal behöver inte förhandlas om då det är reglerat i CBA.

Innehållet i CBA är nästan ändlöst. Ett exempel av många. Ingen spelare får vistas mera än tre timmar i ishallen i samband med träning under ”Training-Camps” första vecka i början av september.

Får bara dagersättning

Two-way contract innebär att spelaren har en betalning för att spela i NHL och en lägre betalning för spel i farmarligan AHL.

Ett två-vägs kontrakt innebär i praktiken att spelaren har en dagsersättning. Spelarens totala NHL-lön för säsongen divideras med antalet dagar som NHL:s grundserie innehåller, vilket de senaste åren varit 192 dagar. Samma antalet dagar divideras sedan med spelarens lön i AHL.

Så när grundserien är slut kan man summera spelarens årslön. Ju flera dagar han tillhört NHL laget, ju bättre lön. Lönen i AHL motsvarar ungefärligen en snittlön i svenska Elitserien.

De där slagsmålen är något som länge har förknippats med NHL-matcher. Många vill ha bort vålder och kräver hårdare regler, andra tycker att det här inslaget tillhör showen. Foto: TT NYheter

 

Ägarna dikterade för mycket

National Hockey League Players Association är spelarnas fackförening. NHLPA startade sin verksamhet i slutet av 60-talet. Framförallt via ett par spelare i Detroit, Ted Lindsay och Gordie Howe, som tyckte helt enkelt att ägarna dikterade villkoren för hårt. De kände sig utnyttjade.

Facket leddes under 1970 och 80-talet av den legendariske Alan Eagleson. Han tvingades bort under buller och bång sedan det visat sig att han förskingrat spelarnas pensionsavsättningar och det slutade med att han fick en fängelsedom.

Fram till i början av 90-talet var NHLPA en ganska liten organisation med två anställda på ett kontor i Toronto. Men 1992 valdes Bob Goodenough som ledare.

50 anställda i facket

Det var starten till att NHLPA flyttade fram positionerna rejält. Idag finns cirka 50 anställda på kontoret i Toronto. NHLPA har de senaste 18-20 åren varit en stor maktfaktor i NHL. Som ett exempel - inget spelarkontrakt i NHL är giltigt förrän NHLPA har gett sitt godkännande.

NHLPA är idag även en lönsam organisation. En anledning är bl a att hockeyfacket dikterar villkoren kring försäljningen av spelarnas idolkort. Plus att de har rätten till mycket souvenirer.

När en spelare sätts upp på waivers betyder det att han är till salu. Klubben vill att en annan klubb tar över spelaren och hans kontrakt. Så kan man göra när som helst under hela säsongen. Under vardagar (mån-fre) har en annan klubb 24 timmar på sig att ”ta” spelaren. Under helger gäller 48 timmar. Agerar ingen klubb under dessa tidsperioder blir spelaren kvar i klubben.

Arbitration - vid oenighet

Det är en domstol som bestämmer spelarens lön. Säg att klubben och spelarens agent inte kommer överens om lön vid en kontraktsförlängning, då finns möjligheten att föra ärendet vidare till Arbitration. Men det gäller inte för alla kategorier av spelare utan är avhängt på vilken typ av kontrakt spelaren hade senast i NHL. T.ex. gäller inte Arbitration när det förhandlas om ett ”rookie-kontrakt”.

Väl i domstolen sitter representanter från klubben och spelarens agent. Klubben framhåller spelarens alla sämre sidor för att domstolen ska besluta om så låg lön som möjligt medan agenten argumenterar om spelarens förträffligheter för att lönen ska bli så hög som möjligt.

Sedan beslutar en neutral domstol om vilken lön spelaren ska ha.

Okey, detta var bara lite grann kring business och regelverk i NHL. Man kan utveckla mycket mera, men syftet har varit att inte krångla till det för att bli förstådd.
Men visst kan man förstå att juridisk expertis kostar NHL lagen stora pengar varje säsong…

Gunnar Svensson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Mats R (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 08:16

1. Stavfel

Escrow stavas just så, inte "escro". Det är ett vedertaget ekonomiskt begrepp som betyder ungefär att en tillgång är låst under en viss tid.

gp (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 11:31

2. Faktafel 1

De sex klubbarna var ensamma åren 1942–67, inte från 1943

gp (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 11:33

3. Faktafel 2

Flest Stanley Cupsegrar som spelare har Henri Richard, som vann elva gånger, alla med Montreal. Jean Béliveau vann bucklan tio gånger som spelare, plus ytterligare sju på andra poster i klubbens organisation.

gp (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 11:36

4. Faktafel 3

NHLPA:s första försök skedde i slutet av 1950-talet. Då med Ted Lindsay inblandad. Gordie Howe tog aldrig ställning för spelarnas sak i det skedet. När NHLPA sedan slutligen fick sin form 1967 hade Lindsay slutat. Howe hade ytterligare några år kvar innan han insåg att han blivit utnyttjad.

Nisse Hult (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 14:51

5. Artikeln

Tack Gunnar för en mycket intressant artikel! Tack gp och Mats R, skönt att det finns folk därute med väldigt mycket fritid.

gp (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 15:01

6. Instämmer. Varför inte kolla

Instämmer. Varför inte kolla ordentligt när man ändå lägger ner mycket tid på att skriva en så lång artikel?

Åke Björkman (inte verifierad)

tis, 2013-10-29 15:20

7. Svårt att sälja

Hockeyn överlag har svårt och sälja. Visst stort i Kanada och Finland. men resterande länder ligger lite hipp som happ i tabellen. Usa är det UFC (MMA) som kommit på stark frammarsch med de stora pengarna. UFC skrev för några år sen kontrakt med FOX(7 år) Ca 5 miljarder kr. Nästa stora är Glory (Kickboxning) som intar Madison Square Garden den 23 november.

Jonas E (inte verifierad)

ons, 2013-11-06 01:16

8. Fler pinsamma fel

Frågan är hur IA kunde ta in denna "artikel" utan korrekturläsning. Den är ju som ett specialarbete av en sjätteklassare. Sedan Atlanta Thrashers flyttade till Winnipeg Jets så är det sju (7) kanadensiska lag, inte sex. Toronto, Montreal, Ottawa, Vancouver, Winnipeg, Calgary och Edmonton. Fackpampen hette inte Goodenough utan Goodenow. Inte bra nog;) Råd till IA om ni ska ha kvar någon status som förtroendeingivande sportekonomisajt: KORREKTURLÄSNING!

Gunnar Svensson (inte verifierad)

ons, 2013-11-06 11:30

9. NHL Big Business.

Tack för engagemanget kring artikeln. Stavfel kan vara irriterande. Hoppas inte de få överskuggande innehållet och dess helhet. Atlanda har blivit Winnipeg - rätt. Fel av mig med 6 Canada klubbar, trots att jag mycket väl visste om flytten. Kallas senil dement... NHL innehåller 7 klubbar från Canada. Punkt.

Fotbollens lobbyingarbete, för att fasa ut Riksidrottsförbundets, RF:s kritiserade bidragstak , har misslyckats. I stället föreslår Riksidrottsstyrelsen, RS, att ”taket” behålls men höjs från 10 till 12 procent. 

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Göteborg blir åter scen för världstennis – för första gången på 18 år spelas Davis Cup i staden. 

Sverige ställs mot Tunisien i en betydelsefull landskamp den 12-13 september. Segrarenn går till nästa års Davis Cup Qualifiers.

I det svenska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

I dt senska laget förväntas båda bröderna Ymer ingå.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.