Glöm allt annat, golfen lyfter igen

Tro inte att golfen fortfarande har problem. Sällan, över 50 000 personer återvände eller började spela under 2013. Det finns 473 797 aktiva medlemmar och ungdomarna gillar golf igen.
Det här tillhör också golfen och även den bäste drabbas. Att leta efter bollen. Det är en del av charmen med spelet. Sneda slag och bollar som studsar på de mest besynnerliga sätt.


En dålig vår vände till en fantastisk höst med flera rekordnoteringar i golf-Sverige. 22 000 personer började spela golf under 2013 och 28 000 personer återvände efter uppehåll.

Antalet ungdomar födda 2000-2009 har ökat med 27 procent och deltagandet i tävlingar nådde över en miljon deltagare.

Nu återkommer de

Golfsporten har inga rekryteringsproblem, så är det faktiskt, den som nu trodde motsatsen. Under året lockade de 474 golfklubbarna totalt 50 166 nya och nygamla medlemmar. Studier visar att få slutar spelar golf, men att en del gör en paus till och från. Oftast sker detta då golfen inte får plats i livspusslet.

Årets omsättning av medlemmar speglar situationen väl. Drygt 22 000 personer började spela golf 2013 och 28 000 återvände efter uppehåll.

- Det är förstås fantastiskt glädjande siffror för vår sport och de klubbar som kämpar hårt med ekonomin och i vissa fall vikande medlemssiffror, säger Bo Bengtsson, Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare och chef för Klubb & Anläggningsutveckling.

Golfbana största turistanläggningen

Det bokades 6,1 miljoner golfronder vilket är 234 000 eller 4 procent fler jämfört med 2012. Gästspelet (greenfee-ronderna) ökade kraftigt under hösten och gav viktiga intäkter till klubbar och anläggningar, samt till det lokala näringslivet.

Åter framkom att golfbanan på många orter är den enskilt största turistanläggningen.

54 procent av de 6,1 miljoner bokningarna gjordes av golfarna direkt via webbtjänsten Min Golf på Golf.se. Min Golf är därmed en av Sveriges största bokningstjänster alla kategorier.

Rekryteringen av unga golfspelare, 4-13 år gamla, har varit särskilt lyckosam. Sedan oktober 2012 har antalet medlemmar födda 2000-2009 ökat med netto 3 458 eller 27 procent. Totalt 16 079 barn spelar golf. Även i gruppen 20-30-åringar ökar antalet golfspelare netto.

Stora skillnader

Golfsporten befäste under året positionen som den största individuella sporten inom Riksidrottsförbundet sett till antalet registrerade och betalande medlemmar. Den officiella slutsiffran för 2013 blev fantastiska 473 797 aktiva medlemmar, varav 48 759 juniorer.

Men här är siffrorna som sportens ansvariga kan fundera lite mer på. Varför är det så stora skillnader?

139 golfklubbar (29 procent) redovisade en nettoökning, 101 (21 procent) redovisade en minskning. Övriga 235 (50 procent) hade ett oförändrat (+/- 10 st) medlemsantal. En summering för hela riket slutar på - 8 679 (-2 procent) medlemskap.

139 klubbar växte, 101 minskade

Där finns alltså ett minus. Men notera också att det är 139 klubbar som har vuxit och 101 klubbar som har minskat. Nu får förbundet försöka reda ut var skillnaden består utav.

Sett över hela 2000-talet har golfen dock idag lika många registrerade aktiva medlemmar som år 2000.

Bra golfväder från juni till november med många golfbanor i riktigt bra skick leddes till att säsongen förlängdes för många golfare. Intresset för att delta i tävlingar (elit till motion) nådde rekordnivåer. Klubbarna arrangerade 25 740 tävlingar som samlade över en miljon (1 029 531) deltagare.

Anders Ekman (inte verifierad)

tis, 2013-12-03 11:16

1. Glöm allt annat, golfen lyfter igen

"Sett över hela 2000-talet har golfen dock idag lika många registrerade aktiva medlemmar som år 2000" Svar: Skillnaden är att år 2000 fanns det i de flesta fall två alternativ till ett medlemskap i en golfklubb. Det ena var, medlem med full avgift det andra var icke medlem alls! Idag erbjuds det en flora av alternativ där fler och fler väljer ett icke fullvärdigt medlemskap. SGF har samma intäkt per medlem som tillhör Bro Hof som Bryttsätter! Där har du den stora skillnaden i Svenska golfklubbars ekonomi. Antalet medlemmar är inte likhetstecken med att klubben har god ekonomi! Vh/ Anders Ekman

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.