Till elitserien tack vare strukna fakturor

En hård konsekvent linje om att alla klubbar ska ha godkänts av ekonominämnden blev avgörande. Det ena laget stoppades från att få gratisplatsen i elitserien gynnades det andra som snabbt fick några fordringsägare att stryka fakturor.
ABB Arena i Västerås får två klubbar i bandyns elitserie. Etablerade Västerås SK och Tillberga som nu ersätter Gais som lägger ner elitverksamheten. Foto. TT

 

Glädjetjutet fastnade i halsen. Bandyklubben Gripen får inte alls gratisplatsen efter Gais. Förbundet bestämde i stället att ett annat lag får spela i elitserien  - av ekonomiska skäl.

Garderade med Tillberga

Det blir Västerås-klubben Tillberga som kommer att ta den vakanta platsen i Elitserien 2014/15. Det står klart efter måndagens möte i Bandyförbundets ekonominämnd (EN).  

I förra veckan tog GAIS beslutet att dra sig ur Elitserien. Gripen Trollhättan erbjöds den vakanta platsen utifrån sportsliga kriterier. Men från förbundets fanns en gardering med att också fråga Tillberga.

I fredags skickade Gripen och Tillberga in ekonomiska handlingsplaner till ekonominämnden för granskning.  

Tung miljonskuld

Gripen har en betungande miljon kronor i belastning medan Tillberga i en snabb utryckning fick några fordringsägare att skriva av sina fodringar på klubben.  Därmed framstod västmanlänningarnas ekonomi som bättre än konkurrenten.

Gripen beviljades inte elitlicens vid nämndens möte på måndagen. Klubbens ekonomi visar brister och därmed övergick gratisplatsen till Tillberga som fick elitlicens. 

- Gripens ekonomi uppfyller inte de krav som ställs för att få elitlicens säsongen 2014/15, säger Jonas Nygren, ordförande i Bandyförbundets ekonominämnd, och fortsätter. 

- Tillberga har en ekonomi i balans vilket ytterligare dokumenterats genom unika kapitaltillskott från närstående. Det senare underlättade för nämnden att bevilja Tillberga Bandy elitlicens. 

Jonas Bergqvist, Sveriges näst meste landslagsman i ishockey genom tiderna, engagerar sig i idrotten där han bor och är deltagare i gruppen Elit och evenemang inom ramen för projektet Halmstad Idrottsstaden. 

2 750 atleter från 50 länder, 100 000 människor ute på gatorna – och en ökad turistekonomsk omsättning på drygt 40 miljoner kronor. Ironman växer i betydelse för Kalmar kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Trots att Sverige har nästan lika många kvinnliga idrottsutövare som manliga går åtta av tio sponsorkronor till män. Det måste vi ändra på, anser Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen som dock ser ljuset i tunneln.

Trots att Charlotte Kalla tog tre medaljer vid längd-VM i Lahtis i vintras blev hon utan bonuspengar från Svenska Skidförbundet. Orsak: Kalla valde att stå utanför landslagets träningsgrupp under försäsongen 2016.

I helgen är världens populäraste fotbollsliga tillbaka.  Mtg satsar rejält. Viasat Sport Premium HD och Viaplay blir huvudkanaler för en Premier League-satsning. Första omgången sammanfaller även med premiären av TV3:s nya eftermiddagsmagasin Sportlördag som sänder Chelseas första steg mot ett eventuellt titelförsvar.

 

Förra sommaren blev fransmannen Paul Pogba fotbollshistoriens dyraste fotbollsspelare när han såldes från Juventus till Manchester United för drygt 1 miljard kronor. Men nu överträffas övergångsrekordet, därtill med kraftig marginal,