Till elitserien tack vare strukna fakturor

En hård konsekvent linje om att alla klubbar ska ha godkänts av ekonominämnden blev avgörande. Det ena laget stoppades från att få gratisplatsen i elitserien gynnades det andra som snabbt fick några fordringsägare att stryka fakturor.
ABB Arena i Västerås får två klubbar i bandyns elitserie. Etablerade Västerås SK och Tillberga som nu ersätter Gais som lägger ner elitverksamheten. Foto. TT

 

Glädjetjutet fastnade i halsen. Bandyklubben Gripen får inte alls gratisplatsen efter Gais. Förbundet bestämde i stället att ett annat lag får spela i elitserien  - av ekonomiska skäl.

Garderade med Tillberga

Det blir Västerås-klubben Tillberga som kommer att ta den vakanta platsen i Elitserien 2014/15. Det står klart efter måndagens möte i Bandyförbundets ekonominämnd (EN).  

I förra veckan tog GAIS beslutet att dra sig ur Elitserien. Gripen Trollhättan erbjöds den vakanta platsen utifrån sportsliga kriterier. Men från förbundets fanns en gardering med att också fråga Tillberga.

I fredags skickade Gripen och Tillberga in ekonomiska handlingsplaner till ekonominämnden för granskning.  

Tung miljonskuld

Gripen har en betungande miljon kronor i belastning medan Tillberga i en snabb utryckning fick några fordringsägare att skriva av sina fodringar på klubben.  Därmed framstod västmanlänningarnas ekonomi som bättre än konkurrenten.

Gripen beviljades inte elitlicens vid nämndens möte på måndagen. Klubbens ekonomi visar brister och därmed övergick gratisplatsen till Tillberga som fick elitlicens. 

- Gripens ekonomi uppfyller inte de krav som ställs för att få elitlicens säsongen 2014/15, säger Jonas Nygren, ordförande i Bandyförbundets ekonominämnd, och fortsätter. 

- Tillberga har en ekonomi i balans vilket ytterligare dokumenterats genom unika kapitaltillskott från närstående. Det senare underlättade för nämnden att bevilja Tillberga Bandy elitlicens. 

Men jämna mellanrum kommer rapporter om hockeyklubbar i ekonomiska svårigheter. Men nu plötsligt rapporterar Ishockeyförbundets licensnämnd att när prövningen av elitlicens inför den kommande säsongen 2018/2019 avslutades blev facit både unikt och glädjande..Inte en enda klubb i SHL, SDHL och HockeyAllsvenskan fick underkänt.

Nu är det på riktigt. På fredagsförmiddagen togs de första spadtagen till en ishall med fullstor bandyplan. Platsen är Gubbängens IP i södra Storstockholm. Den är mer än efterlängtad, inte minst av Hammarby Bandy. Hallen kommer att kosta 150 miljoner kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Sponsringen i svensk idrott uppgår till 5,4 miljarder kronor och handlar allt mindre om exponering via skyltar. Numera vill företagen betona ett aktivt samhällsengagemang, rapporterar Thomas Björn efter samtal med sponsorexperter. 

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

Lördagens högt ställda förväntningar inför Sveriges kvartsfinal i VM mot England-VM infriades med en publiksiffra på 2,8 miljoner TV-tittare. Det innebar  rekord för TV-tittande. Det mytomspunna VM 1994 då 2,4 miljoner personer såg Sverige vinna kvartsfinalen mot Rumänien raderades.

Det råder Christiano Ronaldo-feber i Turin. Enligt tyska Sky Sport sålde Juventus 520 000 tröjor med nummer 7 ryggen för 1 000 kronor styck – på ett dygn sedan affären blivit officiell.