Till elitserien tack vare strukna fakturor

En hård konsekvent linje om att alla klubbar ska ha godkänts av ekonominämnden blev avgörande. Det ena laget stoppades från att få gratisplatsen i elitserien gynnades det andra som snabbt fick några fordringsägare att stryka fakturor.
ABB Arena i Västerås får två klubbar i bandyns elitserie. Etablerade Västerås SK och Tillberga som nu ersätter Gais som lägger ner elitverksamheten. Foto. TT

 

Glädjetjutet fastnade i halsen. Bandyklubben Gripen får inte alls gratisplatsen efter Gais. Förbundet bestämde i stället att ett annat lag får spela i elitserien  - av ekonomiska skäl.

Garderade med Tillberga

Det blir Västerås-klubben Tillberga som kommer att ta den vakanta platsen i Elitserien 2014/15. Det står klart efter måndagens möte i Bandyförbundets ekonominämnd (EN).  

I förra veckan tog GAIS beslutet att dra sig ur Elitserien. Gripen Trollhättan erbjöds den vakanta platsen utifrån sportsliga kriterier. Men från förbundets fanns en gardering med att också fråga Tillberga.

I fredags skickade Gripen och Tillberga in ekonomiska handlingsplaner till ekonominämnden för granskning.  

Tung miljonskuld

Gripen har en betungande miljon kronor i belastning medan Tillberga i en snabb utryckning fick några fordringsägare att skriva av sina fodringar på klubben.  Därmed framstod västmanlänningarnas ekonomi som bättre än konkurrenten.

Gripen beviljades inte elitlicens vid nämndens möte på måndagen. Klubbens ekonomi visar brister och därmed övergick gratisplatsen till Tillberga som fick elitlicens. 

- Gripens ekonomi uppfyller inte de krav som ställs för att få elitlicens säsongen 2014/15, säger Jonas Nygren, ordförande i Bandyförbundets ekonominämnd, och fortsätter. 

- Tillberga har en ekonomi i balans vilket ytterligare dokumenterats genom unika kapitaltillskott från närstående. Det senare underlättade för nämnden att bevilja Tillberga Bandy elitlicens. 

Att bygga idrott:En artikelserie med Carl-Axel Hageskog, Curt Einarsson och Martin Carlsson Wall. Tre framträdande personer bakom idrottens kulisser...

Uppsala är bandyklädd. På lördagen avgörs damerna och herrarnas SM-finaler på Studenternas, AIK-Skutskär; Edsbyn-Sandviken. Mellan 1991 och 2012 avgjordes finalerna på ”Studan” 22 år i rad. Kanske har finalerna kommit hem för gott.

Arkitekten Gert Wingårdh var en av många människor som deltog på Träffpunkt Idrott i Göteborg. Han gav sin syn på vad som krävs för att skapa anläggningar och ytor som uppmuntrar till fysisk aktivitet och bidrar till ett hållbart samhälle.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Suzuki är bilen som hittade ut i skogen till orienterings-Sverige. Bilimportören Suzuki Sverige inleddesitt engagemang inom orientering 2016 genom att då gå in som tävlingspartner i O-Ringen och sedan värva två världsmästare.  

Ett toppjobb i den svenska spelbranschen är plötsligt ledigt. Lennart Käll har nämligen beslutat sig för att lämna vd-tjänsten på Svenska Spel efter sju år.

Före detta idrottskändisar är alltid bra att ha. För att locka TV-tittare, till exempel. Därför är bandyikonen Pelle Fosshaug och förra fotbollsstjärnan Hanna Marklund med i TV4:s ny satsning.

 Det här är fotbollsbusiness på högsta nivå. Real Madrid är störst av de största, med Barcelona hack i häl. Under det senaste året drog klubbarna in nära 700 miljoner vardera. Oh då handlar det om euro.