Till elitserien tack vare strukna fakturor

En hård konsekvent linje om att alla klubbar ska ha godkänts av ekonominämnden blev avgörande. Det ena laget stoppades från att få gratisplatsen i elitserien gynnades det andra som snabbt fick några fordringsägare att stryka fakturor.
ABB Arena i Västerås får två klubbar i bandyns elitserie. Etablerade Västerås SK och Tillberga som nu ersätter Gais som lägger ner elitverksamheten. Foto. TT

 

Glädjetjutet fastnade i halsen. Bandyklubben Gripen får inte alls gratisplatsen efter Gais. Förbundet bestämde i stället att ett annat lag får spela i elitserien  - av ekonomiska skäl.

Garderade med Tillberga

Det blir Västerås-klubben Tillberga som kommer att ta den vakanta platsen i Elitserien 2014/15. Det står klart efter måndagens möte i Bandyförbundets ekonominämnd (EN).  

I förra veckan tog GAIS beslutet att dra sig ur Elitserien. Gripen Trollhättan erbjöds den vakanta platsen utifrån sportsliga kriterier. Men från förbundets fanns en gardering med att också fråga Tillberga.

I fredags skickade Gripen och Tillberga in ekonomiska handlingsplaner till ekonominämnden för granskning.  

Tung miljonskuld

Gripen har en betungande miljon kronor i belastning medan Tillberga i en snabb utryckning fick några fordringsägare att skriva av sina fodringar på klubben.  Därmed framstod västmanlänningarnas ekonomi som bättre än konkurrenten.

Gripen beviljades inte elitlicens vid nämndens möte på måndagen. Klubbens ekonomi visar brister och därmed övergick gratisplatsen till Tillberga som fick elitlicens. 

- Gripens ekonomi uppfyller inte de krav som ställs för att få elitlicens säsongen 2014/15, säger Jonas Nygren, ordförande i Bandyförbundets ekonominämnd, och fortsätter. 

- Tillberga har en ekonomi i balans vilket ytterligare dokumenterats genom unika kapitaltillskott från närstående. Det senare underlättade för nämnden att bevilja Tillberga Bandy elitlicens. 

Fotbollsstjärnan Klas Ingesson avled den 29 oktober 2014 av cancer. Fastigheten Björkefall där familjen bodde är på 900 hektar. Miljardären Gustaf Douglas bjöd 101 miljoner kronor men fick nobben.

Om du har förhoppningar att se fotbollslandslagets play off-match på Friends får du lov att agera omgående. Intresset är större än någonsin och biljetterna går åt som smör i solsken.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

AIK Fotbolls huvudsponsor Åbros logotyp har blivit allt svårare att tyda i de senaste matcherna. Det är inte annat än helt avsiktligt. Nu avslöjar klubben anledningen till det bleka trycket: Genomskinligheten av Åbro-logotypen markerar avslutet på det 23 år långa samarbetet.

Folkspel har gjort höstens värvning. Sportkrönikören Jennifer Wegerup har inlett ett samarbete med Folkspel och därmed blir hennes texter också publicerade här på idrottens Affärer. Hon ska från och med i dag skriva krönikor om de eldsjälar som finns därute i föreningslivet, om allas rätt till idrott och motion, om dem om gör så mycket gott i det tysta.

Sporträttighetsbolaget Spring Media har slutit ett exklusivt representationsavtal med Elitspeedway Sverige ESS och Svenska Motorcykel och snöskoterförbundet Svemo för Elitserien i speedway.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.