TV-pengarna fördelade i speedway-Sverige

Fördelningen av pengarna i speedway-Sverige är en återkommande tvistefråga. Det finns olika uppfattningar om hur rättigheterna, inte minst från TV, ska fördelas. Men nu har parterna faktiskt enats om ett avtal.
Nu vet elitklubbarna i speedway-Sverige vilka pengar som kommer från TV-rättigheterna. Foto: TT

 

Det råder lugn i Speedway-Sverige efter att Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet (Svemo) och Elitspeedway Sveriges Ekonomiska Förening (ESS) kommer till en överenskommelse för fördelningen av TV-pengar och uppdelning av marknadsrättigheter.

Fyra punkter

Avtalet mellan förbundet och klubbarnas samarbetsorganisation ESS sträcker sig till 2017 och består av fyra delar:

- Fördelning av TV-intäkter mellan förbund och ESS

- Rättighet att sälja nyhetsrätter från Elitserien

- Rättighet att sälja namnet för Elitserien i speedway

- Övriga (lokala) marknadsrättigheter

Parterna har nu klara direktiv över vad som gäller.

- Avtalet ger arbetsro till förbund och klubbar och möjlighet att fokusera på framtiden. Vi har nu tre år på oss att med gemensamma krafter arbeta för att utveckla verksamheten, få den än mer attraktiv för förare, åskådare och sponsorer, säger Tony Olsson, Svemo Track Racing-sektion.

- Nu får elitserieklubbarna möjlighet att styra över delar av intäkterna och hur de ska spenderas, säger Börje Bellinger, talesperson för ESS.

Eget förbund?

Företrädare för en linje att bilda ett eget speedwayförbund, lugnar de ner sig?

- I och med att Svemo styrelse beslutat att Track Racing-sektionen ska bedrivas med ett mer övergripande självständigt ansvar än tidigare lägger vi de planerna på is, säger Bellinger. 

- Samtidigt arbetar vi och Svemo Trackracing tillsammans vidare med att utveckla en organisationsmodell hur svensk speedway ska organiseras. Det ska presenteras under våren.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.