Kvartersklubben opponerar sig

I en tid där elithockeyn i Sverige genomsyras av kommersialism är det sensationellt och befriande att kvartersklubben IK Pantern från Malmö nu ska stångas mot de stora elefanterna.
IK Pantern kännetecknas av en stark anda för laget och klubben. Nu väntar Pantern kvalspel till allsvenskan efter seger i Allettan i söder som innebar direktkvalificering till Kvalserien.

 

I Malmö satsar Redhawks igen – och har problem, igen. Det har däremot inte IK Pantern som står inför ett kval till Allsvenskan

Om klubben lyckas ta steget upp så är det lite av Åshöjdens BK. Men mycket talar för det. Kvalserien består av sex lag, dubbelmöten gäller och slutligen går  fyra lag upp till Allsvenskan. 

Pantern har imponerat under säsongen. Laget vann den Allettan i söder i överlägsen stil och det innebar direktkvalificering till Kvalserien. Annat var det förra säsongen. Då klarade sig laget kvar i division 1 med nöd och näppe.

Hissnande tanke

Misslyckas storebror Malmö Redhawks (Percy Nilssons bygge) i kvalet till SHL och Pantern lyckas spelar de i samma serie i nästa säsong. En svindlande tanke.

Ett Pantern som denna säsong har en lönebudget för spelartruppen på drygt 1 miljon. Att jämföra med Malmös på cirka 17-18 miljoner. 

Malmö snittar närmare 6 000 åskådare i flotta Malmö Arena. Pantern har runt 200 personer i Kirseberg Ishall. En lada som klassas som den sämsta i hockey-Sverige från divison 1 och uppåt.

Omsätter knappt 4 miljoner

Joakim Tillgren är Panterns enda heltidsanställde på klubbens kansli. Han samordnar allt. Från A-lag ned till ungdomshockeyn.

- Man får nypa sig i armen, säger Joakim. 

- Men vi lever inte i en dröm. Vi har en rimlig chans att spela i Allsvenskan nästa säsong. Alla frågar sig om vi verkligen klarar av det. 

I år omsätter hela föreningen knappt 4 miljoner. De flesta Allsvenska klubbar har högre lönebudget än hela vår omsättning.

- Så vi måste växa. Kan tänka mig att det krävs en lönebudget kring 3-4 miljoner för att kunna konkurrera i Allsvenskan. Högre siffra är orealistisk för oss.

- Vi kan inte spela kvar i Kirseberg Ishall. Den håller inte kraven. Då är det renoverade Malmö Isstadion som gäller.

Personlig sponsor

En som skulle kunna borga för att Pantern klarar av spel i Allsvenskan är Anders Öhrn. En  dynamisk herre som suttit som ordförande i klubben i 16 år. Driver företag i fastighetsbranschen. Det är ett känt faktum att han personligen går in med höga belopp till klubben årligen för att verksamheten ska gå runt.

- Jag gläds verkligen med framgångarna den här säsongen, säger Anders Öhrn. Att vi eventuellt möter AIK eller Södertälje snart i lilla Kirsebergs Ishall känns osannolikt.

Kräver mycket

- Samtidigt har jag respekt för vad ett eventuellt avancemang skulle betyda. Vår budget på knappa 4 miljoner måste fördubblas. Vi måste höja sponsorintäkterna betydligt. 

- Visst, vi får centrala TV pengar på runt 3 miljoner. Men vi behöver mera publikintäkter och det blir säkerligen aktuellt med fler anställda då dagens organisation inte räcker. 

- Så till syvene och sist handlar det om ekonomi.

Namnet från England

Lite kortisar som avslutning om Pantern. Klubben bildades 1959. Just namnet kom efter inspiration från engelska hockeyklubben Nottingham Panthers.

Denna säsong finns två spelare i SHL som fostrats av Pantern. Leksands målvakt Oskar Alsenfelt och Djurgårdens forward Robin Alvarez.

Tränare i Pantern är Stephan ”Lillis” Lundh. Tidigare i bl a Djurgården, Malmö och Frölunda. Han har stor del av årets framgångar.

Sven Melander var back

En rikskändis har spelat hockey i Pantern. TV-kändisen och komikern Sven Melander. Han var back i klubben säsongen 1971-72.

- Jättekul att Pantern är på väg till Allsvenskan, säger Sven entusiastiskt. 

- Även om jag bara spelade en säsong i Pantern så är det en klubb i mitt hjärta. En av grundarna av klubben, Kjell Olofsson, har sedan drygt 40 år skickat  gratulationskort till alla mina födelsedagar. Bara en sådan sak. Rörande!

- Minns en kul grej från det att jag kom till Pantern 1971. Jag jobbade då som journalist på Expressen, Pantern hade svårt med träningstider, så jag utnyttjade min ställning, berättar Sven Melander. 

- Lyckades få ihop all lokalmedia i Malmö till en presskonferens. Beklagade oss, med all rätt, över uteblivna träningstider. Fritidsnämnden läste och lyssnade. Helt plötsligt fick vi normala villkor.

- Jodå, har ljuva minnen av IK Pantern. Vilka härliga tider.

Gunnar Svensson

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.