Fotboll till ljudet av sedelprassel

Premier League sparkar igång igen, men egentligen sker det till till ljudet av prassel av sedlar. Tonvis av sådana. 40 nya TV-miljarder har fördelats mellan klubbarna och de flesta använde dem till att köpa spelare.
Petr Cechs byte från Chelsea till Arsenal är en av de mest uppmärksammade övergångarna under 2015. Många tror därför på att Arsenal tar steget till att hota Chelsea om ligasegern. Foto: TT

 

Det har nu framkommit hur mycket Manchester City och Chelsea har investerat i spelarköp under de senaste sex säsongerna.

Det var 2008 som Roman Abramovitj  och Abu Dhabi United Group hade etablerat sig och öst in pengar.

12,6 miljoner per poäng

Sedan dess har City värvat spelare för 483 miljoner pund eller drygt 5,5 miljarder kronor för att erövra 441 ligapoäng sedan 2008. Abu Dhabi-shejkerna har betalat 1 096 000 pund eller ca 12,6 miljoner kronor per poäng. Ytterst har man fått två ligasegrar för de pengarna.

Chelseas ryske ägare Roman Abramovitj kan känna sig som en vinnare jämfört med schejkerna.  Han har satsat 600 000 pund eller ca 7 miljoner kronor per ligapoäng och vunnit två av de tre senaste säsongerna.

Notera, lönerna ingår i den uträkningen...

Men det tycks inte finnas något slut på penningrullningen. Från dagens 40 miljarder kronor i ersättning från TV-bolagen beräknas nästa säsong ge 70 miljarder.

Snart utbryter TV-kriget

I Sverige vaktar TV-bolagen på varandra. Den engelska fotboll lockar miljonpublik och det finns tre tänkbara köpare.

CMore förfogade över bilderna till 2010. Då öppnade MTG stora plånboken och ska ha betalat runt 1,5 miljard kronor. Sedan dess ar Viasat sänt matcherna.

Men nu har Discovery tillkommit. Det amerikanska jätten har gott om pengar och lär ge det svenska bolaget ekonomiska muskler.

Men nästa gång räcker det inte med 1,5 miljard.

Först Viasat-lördagen

I Viasat-studion pågår förberedelserna inför lördagens premiär.

- Premier League är helig för väldigt många, och uppdraget ställer oerhörda krav. Det är en gigantisk utmaning, säger nye programledaren Niklas Jihde.

Viasat Fotboll/HD och Viaplay blir huvudavsändare för sändningarna från Premier League där Niklas Jihde kommer att dela programledaruppdraget med Ola Wenström som ska pendla till studion sedan han flyttat till England för att komma ännu närmare fotbollen och Premier League.

- Vi kommer att stärka vår redaktionella närvaro på plats i England, säger Viasats sportchef Per Nunstedt som även presenterar en ny fast Premier League-expert, Bojan Djordjic.

"Käften går fortfarande"

- Jag tycker att det ska bli enormt kul, det finns ingen större scen än Premier League, säger Bojan som gästade Premier League-studion redan i fjol.

Djordjic gjorde sitt första tv expert-framträdande under VM 2002.

- Käften går fortfarande fort. Men med 13 års erfarenhet så kanske, jag säger bara kanske, kan jag bita mig i tungan lite då och då, skrattar Bojan och fortsätter:

- Man måste våga ha åsikter, även om de är starka, det är trots allt därför man sitter där. Åsikter skapar diskussion. Antingen stinker man eller så luktar man gott, och så har det varit både i min fotbolls- och tv-karriär.

Största affärerna

Klubbarna kan konsten av sätta sprätt på pengarna. Och spelarna jublar hela vägen till banken. Löner på 1 miljon i veckan är vardag i dag.

+ Raheem Sterling bytte från Liverpool till Manchester City för den nätta summan, 640 miljoner kronor.

+ Liverpool i sin tur har rekryterat sju nya spelare i ett försök att få en roligare säsong än den föregående.

+ Manchester United har köpt flera stjärnor, men också sålt och ändå vet inte experterna om det blir så mycket bättre.

Urusla affärer

Det finns exempel på hur spelaraffärer är förödande för ekonomin. Manchester United har de senaste fem säsongerna inte sålt en enda spelare för över 200 miljoner kronor. Klubben har däremot värvat för flera miljarder.

Cristiano Rinaldo såldes för fem år sedan för en dryg miljard till Real Madrid, men sedan dess kan inte klubben peka på några lyckade försäljningar. Spelare efter spelare har flyttat utan att någon har kommit upp i ens 200 miljoner.

Fast just United har kapital att ta av. Klubben bedöms vara den rikaste av alla tillsammans med Real Madrid. 

Köpte för 835 miljoner pund

Klubbarna i Premier League köpte spelare för 835 miljoner pund i fjol. Det rekordet kommer att överträffas, det är många experter eniga om.

- Det som driver klubbarna att spendera är inte bara pengarna från Premier Leagues tv-avtal, utan även de pengar som kommer in genom att BT (tv-jätten) köpt rättigheterna till Champions League, säger Rob Wilson, expert inom området, till BBC.

Till nästa säsong ökar tv-pengarna från 3,018 miljarder pund till 5,136 miljarder pund.

Spelaraffärer över tid

Spelarköp i Premier League:

2004/05: 265 miljoner pund

2005/06: 305 miljoner pund

2006/07: 320 miljoner pund

2007/08: 645 miljoner pund

2008/09: 670 miljoner pund

2009/10: 480 miljoner pund

2010/11: 590 miljoner pund

2011/12: 545 miljoner pund

2012/13: 610 miljoner pund

2013/14: 760 miljoner pund

2014/15: 835 miljoner pund

Fotnot: Siffrorna gäller alla värvningar under transfermarknadens vinter- och sommarfönstret från 2004 till och med 2013/14. Däremot berör siffrorna från 2014/15 endast spelarförsäljningar under sommaren.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.