De borde vara utbrända...

Långa arbetsdagar, många resor, pressen att alltid vara tillgänglig, att aldrig vara svarslös, obekväma arbetstider, interna konflikter, och inget slut på uppgifter. Så är en elittränares tillvaro. Och ändå älskar de sitt jobb!
Även på elitnivå får en tränare mycket mer ansvar för olika områden än vad han egentligen är anställd till att göra. Foto: TT

 

Det visar studien”Utbrändhetsprocessen bland tränare i elitidrott” som Göran Kenttä, fil dr i idrottspsykologi och lektor vid GIH, medverkat i. 

Egentligen har de en vansinnig tillvaro där också den mentala pressen är tuff.

En passion och livsstil

Men det motsägelsefulla är att studien visar också att många upplever att jobbet är roligt, intressant och meningsfullt. 

- Jobbet är både hobby, yrke och passion och det personliga engagemanget blir då en viktig drivkraft, säger Kenttä.

Hans slutsats är ändå att en av fyra tränare i elitidrott riskerar bli utbrända

- Förmågan till återhämtning är avgörande för att behålla en god hälsa och en elittränarens vardag handlar om ständig press att lyckas. Därför måste det tas fram en strategi för att balansera arbetet för att förhindra att elittränare blir utbrända, säger Göran Kenttä.

299 tränare tillfrågade

I en av studiens fyra delar har 299 tränare på elitnivå från Norge och Sverige svarat på en omfattande enkät. De är verksamma inom bland annat fotboll, skidskytte, friidrott, simning, handboll, volleyboll, ishockey och basket. 

I en annan del har tidigare professionella coacher intervjuats om erfarenheter av processen och arbetet som ledde till utbrändhet. Marte Bentzen, doktorand vid sektionen för coachning och psykologi vid Norges idrottshögskola, har tillsammans med Göran Kenttä forskat i ämnet.

Enda utvägen är att klubbar och förbunds måste se problemet. Annars kommer fler elittränare bränna ut sig. 

Tränarna bör också få kunskaper i beslutsfattande, konflikthantering, ansvarsfördelning och hur idrottsorganisationerna fungerar som en arbetsplats.

- Organisationen måste informera tränaren om arbetstid, begränsningar och hur de kan upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. Många behöver bli mer medvetna om hur de kan och bör behålla sin hälsa och energinivåer genom nödvändig vila och återhämtning, säger Göran Kenttä.

De känner igen sig

Många tränare kan intyga att de känner igen sig i beskrivningen.

En är Anne Forsell, tidigare simtränare i svenska junior- och seniorlandslaget och numera sportchef för junior och ungdomslandslagen i badmintonförbundet. Hon är en av de elittränare som medverkat i studien och är inte förvånad. 

- Jag själv har varit utbränd och vet vilka enorma krav det ställs. En tränare ska vara med på alla träningar, tävlingar och ska alltid prestera. Det jag nu har lärt mig är att ha större självinsikt, strukturera arbetet och att våga säga nej.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.