De borde vara utbrända...
Det visar studien”Utbrändhetsprocessen bland tränare i elitidrott” som Göran Kenttä, fil dr i idrottspsykologi och lektor vid GIH, medverkat i.
Egentligen har de en vansinnig tillvaro där också den mentala pressen är tuff.
En passion och livsstil
Men det motsägelsefulla är att studien visar också att många upplever att jobbet är roligt, intressant och meningsfullt.
- Jobbet är både hobby, yrke och passion och det personliga engagemanget blir då en viktig drivkraft, säger Kenttä.
Hans slutsats är ändå att en av fyra tränare i elitidrott riskerar bli utbrända
- Förmågan till återhämtning är avgörande för att behålla en god hälsa och en elittränarens vardag handlar om ständig press att lyckas. Därför måste det tas fram en strategi för att balansera arbetet för att förhindra att elittränare blir utbrända, säger Göran Kenttä.
299 tränare tillfrågade
I en av studiens fyra delar har 299 tränare på elitnivå från Norge och Sverige svarat på en omfattande enkät. De är verksamma inom bland annat fotboll, skidskytte, friidrott, simning, handboll, volleyboll, ishockey och basket.
I en annan del har tidigare professionella coacher intervjuats om erfarenheter av processen och arbetet som ledde till utbrändhet. Marte Bentzen, doktorand vid sektionen för coachning och psykologi vid Norges idrottshögskola, har tillsammans med Göran Kenttä forskat i ämnet.
Enda utvägen är att klubbar och förbunds måste se problemet. Annars kommer fler elittränare bränna ut sig.
Tränarna bör också få kunskaper i beslutsfattande, konflikthantering, ansvarsfördelning och hur idrottsorganisationerna fungerar som en arbetsplats.
- Organisationen måste informera tränaren om arbetstid, begränsningar och hur de kan upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. Många behöver bli mer medvetna om hur de kan och bör behålla sin hälsa och energinivåer genom nödvändig vila och återhämtning, säger Göran Kenttä.
De känner igen sig
Många tränare kan intyga att de känner igen sig i beskrivningen.
En är Anne Forsell, tidigare simtränare i svenska junior- och seniorlandslaget och numera sportchef för junior och ungdomslandslagen i badmintonförbundet. Hon är en av de elittränare som medverkat i studien och är inte förvånad.
- Jag själv har varit utbränd och vet vilka enorma krav det ställs. En tränare ska vara med på alla träningar, tävlingar och ska alltid prestera. Det jag nu har lärt mig är att ha större självinsikt, strukturera arbetet och att våga säga nej.
Mest lästa just nu
Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.
Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.
Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf!
561 677 personer är medemmar i golfförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.