- men vilken tränare Marcus kan bli!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Han har fått mycket skit – av folk som uttrycker sig i affekt eller som inte vet. Marcus Berg är en av 2000-talets bästa svenska fotbollsanfallare.

Jag ska berätta varför.

Populär bland fansen. Marcus Berg tar selfies med fans, supportrar efter en match på Gamla Ullevi. Foto: Thomas Johansson / TT

Marcus Berg är från värmländska Torsby, som en viss Sven-Göran Eriksson. Det räcker såklart inte för att han ska kvalas in .

Men jag har följt stora delar av hans karriär. Hur han kom som ung grabb till Blåvitt när det var brorsan Jonatan som ansågs vara större talang. Hur han genast tog sin plats i ungdomslaget, upp i a-laget. Blev ordinarie och öste in mål.

Och blev en sommar såld till holländska Groningen.

Detta skedde i samband med en match borta mot Gefle och Håkan Mild, då som nu sportchef. Detta skedde i samband med en match borta mot Gefle och Håkan Mild, då som nu sportchef, sa ”inga kommentarer” men man såg på hans min att affären var i hamn./sportchef, sa ”inga kommentarer” men man såg på hans min att affären var i hamn.

Flera svenskar i Groningen

Något år senare åkte jag till Groningen. Träffade Marcus Berg en hel dag för en intervju med fotografering. På den tiden var det en svenskkoloni, han hade sällskap av Andreas ”Granen” Granqvist, Fredrik Stenman och Petter Andersson.

Marcus sa:

”I Holland är allt mycket friare. Vi fotbollsspelare får större frihet än i Sverige ute på planen och på läktarna finns nog också en större en frihet. Det ligger ofta ett tak av haschrök över arenan.”

Det skrev jag om – och fick skit från läsare som tyckte att både Marcus och jag förskönade användandet av narkotika.

Åren gick och gick. Vi blev båda äldre och våra vägar korsades då och då, ofta i samband med landskamper.

Ofta var han tredje anfallare, eller fjärde, i landslaget.

Så kom VM i Ryssland 2018. När han var vår anfallsstjärna. Och missade en och annan chans.

Men som jag alltid hävdat, dit jag kommer nu.

För exakt ett år sedan satt vi en timme på Kamratgården och tjötade. Jag sa:

”Vet du vad du är Marcus, som anfallare och fotbollsspelare?”

Han svarade:

Precis som Stefan P

”Nej, berätta!”

Och jag sa:

”Du är en pedagogisk anfallare, som Stefan Pettersson var en gång i tiden. Du kan och läser anfallsspel bättre än nästan någon annan. Du gör dina lagkamrater så mycket bättre.”

Han rodnade, sa:

”Tack, det var fint sagt. Det har jag aldrig hört förut.”

Så.

Svenska Fotbollförbundet eller IFK Göteborg:

Här har ni Sveriges bästa anfallstränare!

Han är inte dyr i drift, ty han är den svenska fotbollsspelare genom tiderna som har tjänat mest pengar efter Zlatan.

Just det där sista kom vi också överens om, även om ödmjuke Marcus påstod att han inte riktigt hade ”tänkt den tanken.”

Tobias Jansson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.