Krönikor

Bandyn största segraren i unik final

Krönika: Det blev en kraftmätning av värsta sorten - i tempo, i spelbiljans, i skridskoåkning, i händelserikedom - och i upplösning!. Vi hade det lite på känn och skickade bandyprofessorn själv, Curt Einarsson, till Västerås för att se om hemmafavoriterna ändå kunde rå på Villa från Lidköping. Det kunde de inte och här är Einarssons rapport.

Makten, så lockande och berusande

Krönika: Maktens giriga ha-käftar har än en gång slagit till. 

Uefas president Aleksander Čeferin vill nämligen förlänga sin maktperiod. Därmed skulle han kunna sitta vid maktens penningstinna grytor ytterligare tre år och sluta först 2030. Den 56-årige, slovenske fotbollsfunktionären och advokaten fick vid sitt tillträde 2017 till en begränsning till tre mandatperioder. Men det var då det. Makt väcker begär…skriver Curt Einarsson
Lite glans är ändå ledaren också värd

Krönika; Denna gång var valet av Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet, lika självklart som valet år 1942 när medeldistanslöparen Gunder Hägg hade ett antal världsrekord. Det behövdes inte ett möte. Då gällde rundringning . Så kunde ha skett nu också.

En stilla fråga: Ledaren då, var inte han/hon förtjänt av lite glans...skriver Curt Einarsson.

Uppladddning, men med tvivel

Krönika: Det är motsägelsefullt. När förstklassiga tifos, ibland med historiska spelarpresentationer ,vecklas ut och dåtid blir nutid på ett spännande och tjusigt sätt. Kompletterat med vajande klubbflaggor skapas en livaktig och reativ siluett.

Men - skjutande av skiftande raketer, bangers och bengaler ger bara associationer till den ungdomskriminalitet som hotar vårt samhälle.

Och nu ska vi egentligen se fram emot en guldfinal...skriver Curt Einarsson

Oron bara ökar vid Öresund

Krönika: Om det efter en konkurs i företagsvärlden börjar strula aldrig så lite och motigheterna hopar sig kommer kommentaren ” det sitter i väggarna”.

Klassiska Helsingborgs IF ligger på nedflyttningsplats när det återstår åtta omgångar i Superettan. Där gäller något liknande som bland företag.

Tredje divisionen kan komma med lika stor närhet som ”tur-färjan” till Helsingör. Föreningen har tvingats tillbringa fyra år (1987-89) utöver de 69 allsvenska säsongerna. När HIF återkom i högsta serien 1992 hade ökenvandringen pågått i 24 år, skriver Curt Einarsson.

Konsten att motivera ungdomar

Krönika: Hur ser villkoren ut för Morgondagens stjärnor…. De som ska ta över så småningom.  Ifrågasättandet borde vara ideligen återkommande. Dagens ungdomsidrott, med all kunskap och erfarenhet som finns ute i klubbar runt om i landet ska och borde innebära att villkoren stimulerar unga aktiva. Miljön och omhändertagandet är uppmuntrande och positivt . ungdomarna gillar att träna och att tävla, de motiveras och ett vane-beteende och slentrian är sällsynt….

Ta bara det här med resor till match eller tävling, skriver  Curt Einarsson.

Hur seriöst jobbar din klubb?

Krönika: Fotbollstabellerna tar sakta slutlig form. Spelet flyttar från planen till styrelserummet. Nu mäts framgång respektive besvikelser.  Förväntan kontra logik, satsningar kontra otillräcklighet. Så kallade satsningar speglas mot verklighet. En fotbollsanalys är på sin plats.   

I herrarnas Allsvenskan 2022 har fem lag bytt tränare. Fyra klubbar har tagit färre poäng och bara Helsingborgs IF har tagit marginellt mer poäng per match efter tränarskiftet. Då ska man addera att HIF värvade flera starka spelare i sommarfönstret, som hjälpte nya tränarna till bättre resultat, skriver Curt Einarsson.

För mycket nonchalans i idrotten

Krönika: Det är hög tid för idrottens aktiva och ledare att skärpa sig och sätta ner foten i en egenrevision angående covid-beteendet. I dag verkar representanter för vissa idrotter tycka att de kan bete sig bara så det passar dem själva. Respekten och hänsyn till andra är obefintlig när det gäller munskydd, handsprit eller att hålla avstånd. Det är en förtroendefråga, civilsamhället kräver att idrottsrörelsen är följsam, men snart är förtroendet förbrukat, skriver Curt Einarsson

Jernbolaget backar, nu bidrar de små

Krönika: ”Sagans och poesins land” är Värmland. Fotbollens saga skrivs nu i ”Degerfôssch”, som leder superettan med två poäng. Första raderna av den moderna sagan skrevs ifjol när laget bara var fyra poäng från att gå upp i allsvenskan, skriver Curt Einarsson.

Byggde elitlag och hall - ändå miljonöverskott

Krönika: Mycket har jag upplevt inom idrotten, uppbyggnaden av bandyförbundet, skapandet av Boltic och alla underbara minne med landslaget, men det senaste året i en avkrok av Småland slår det mesta. 

Hur en vägkrok fick ett elitlag och inte nog med det, hur grannar och vänner gick samman och byggde en bandyhall, därtill både rekordsnabbt och rekordbilligt. Nu är första bokslutet upprättat och vi sitter här med ett brett leende i skogarna, skriver Curt Einarsson som berättar minnen från sitt idrottsliv och även framhåller att hans klubb numera har en kvinna i ledningen. Carolina Sköld är vice ordförande.

.

Vår idrott är värd så mycket mer

Krönika: Idrotten och kulturen får 500 miljoner vardera från staten.

Detta får dock inte förmörka möjligheten för svensk idrott att göra en historisk vändning. Rationalisera, eller om du hellre vill rensa bort all onödig skit, skriver Curt Einarsson.

Från 80 000 kr/år till 80 000 i månaden

IF Boltic från Karlstad skapade ett storlag i bandy på 70-talet. Delaktig var då Curt Einarsson, i dag krönikör hos Idrottens Affärer. Här skriver han om vad som då skedde i ett perspektiv av AIK:s storvärvningar.

Har ministrar någon makt?

Krönika: Är det så att folkets valda företrädare, våra politiker, inte har så speciellt mycket att säga till om?, undrar Curt Einarsson.

Eller är det just makten som är viktigare att äga och utöva än åtgärderna? Tanken är sprungen av att - under senare tid har två före detta Socialdemokratiska ministrar, Helene Hellmark Knutsson och Thomas Bodström, publicerat sig i ämnet fler och bättre idrottsplatser oc h betonat hur angeläget ämnet är. Notera -  det sker med hemvist i ett parti som historiskt har värnat om  att det är staten som skall äga och driva arenafrågor. 

Ett hot, ändå saknas statistik

Krönika: Har hjärnskakningarna detroniserat dopingen som idrottens störste marodör? Flera idrotter hävdar att de inte har någon bra skadestatistik. Mörkertalet är påtagligt. Men, vi får inte svika barnens- och ungdomsverksamhetens ideal om hänsynstagande till motståndarna, skriver Curt Einarsson.

Lika bra att han blev landshövding

Krönika: När nu civilminister Ardalan Shekarabi verkar ha uppenbara problem att utse en ny landshövding i Värmland får han här lite hjälp. Avgående utrikesminister Margot Wallström, 65, vill kanske avsluta sin karriär med att leda ”sagans och poesins land”.

Mer troligt då att ”Värmlands främsta PR-vapen”, Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 71, skulle vara lockad av det, skriver Curt ***Einarsson efter ett långt möte med fotbollslegendaren.

Fler idrottsplatser en nödvändighet

Krönika: En angelägen fråga för folkhälsan och idrotten är tillgången till idrottsplatser, arenor för motion och olika idrotter. Inte minst under vintertid, årets mörka månader.

Flertal undersökningar styrker att idrottsplatserna skall ligga centralt, skriver Curt Einarsson.

Rysk hockeystjärna vågar utmana Putin

Krönika: ” Han förstår inte vad som är rätt och fel längre”. Den ryske NHL-stjärnan Artemij Panarin tyckte så om den ryske presidenten Vladimir Putin för en tid sedan.  

Det var när han signade ett 7-årskontrakt på 762 miljoner kronor och med en årslön på 108,4 miljoner kronor vid övergången från Columbus Blue Jackets till New York Rangers. Den ryske superstjärnan blir den näst högst betalde i NHL, skriver Curt Einarsson.

Putin drabbas av visselblåsare

Krönika: ” Han förstår inte vad som är rätt och fel längre”. Den ryske NHL-stjärnan Artemij Panarin tyckte så om den ryske presidenten Vladimir Putin för en tid sedan.  

Det var när han signade ett 7-årskontrakt på 762 miljoner kronor och med en årslön på 108,4 miljoner kronor vid övergången från Columbus Blue Jackets till New York Rangers. Den ryske superstjärnan blir den näst högst betalde i NHL, skriver Curt Einarsson.

Här är Champions League viktigare än VM

Krönika: - För de stora klubbarna är det inte VM som kommer först, säger Conny Torstensson med unik inblick i FC Bayern München efter sina år i klubben.

Vi sitter på hotel Alfas enkla barlobby på Hirtenstrasse och reflekterar över Münchenlagets sjunde ligatriumf i rad, skriver Curt Einarsson.

Visst, men det krävs hårt jobb

Krönika: Olyckskorparna har fått ny luft under vingarna.

Äntligen hamnar bandyn i mediabruset!

Men det handlar tyvärr om miljonskulder och uppsagda spelarkontrakt. Klubb efter klubb har tvingats erkänna att det saknas pengar, skriver Curt Einarsson.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.