Lite glans är ändå ledaren också värd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krönika; Denna gång var valet av Svenska Dagbladets guldmedalj, Bragdguldet, lika självklart som valet år 1942 när medeldistanslöparen Gunder Hägg hade ett antal världsrekord. Det behövdes inte ett möte. Då gällde rundringning . Så kunde ha skett nu också.

En stilla fråga: Ledaren då, var inte han/hon förtjänt av lite glans...

Allt strålkastarljus och glansen riktas mot Bragdmedaljören. Den oumbärliga ledaren får inte njuta av uppmärksamheten. Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT

I bragdnämnden leds av Lisa Irenius, ordförande, och publisher SvD och Anders Lindblad sekreterare och sportkrönikör SvD. Dom övriga 12 ledamöterna är fördelade enligt följande:

Sex ledamöter är tidigare bragdmedaljörer, Tony Rickardsson ThereseAlshammar, Charlotte Kalla, Jörgen Persson, Tomas Brolin och Carolina Klüft.

Saknar idrottsledaren

Sextetten Anette Norberg, Magdalena Forsberg, Ara Abrahamian, David Lega, Karin Mattson och Mats Sundin har ”bara drösafullt” med VM- och OS-guld med Mattsson somundantaget 

Men var finns idrottsledaren? 

De som gör det står bakom. de som gör ”Svenska Idrottsundret” levande. De oumbärliga när idrottsarenan skall fixas till, oavsett om det är i skogen, backen eller på gräset eller i hoppgropen, Eller då Isen ska skapas, omklädningsrum och toaletter städas. Och när pengar skall in. För  att fortsätta - Ledare och chaufförer till ungdomslagen. Nån som ordnar priser till cupen eller ungdomstävlingen där det finns en mängd ytterligare uppgifter. Många av er känner till dem mycket väl.

Armén av människor som gör idrottens vardag möjlig. De som förverkligar drömmar.

Med de tre nya ledamöterna, Charlotte Kalla, Therese Alshammar och Ara Abrahamian är risken/chansen att de har kvalificerat sig på sina ledarmeriter väldigt små.

Mycket överraskande dock att Ara Abrahamian från numera lågstatussporten brottning har fått förtroendet. Ungefär som om bandyns Pelle Fosshaug skulle få inträde.

Men Karin Mattson då? Kommer inte hon från ledarhållet? Hon avslutade ett tio-årigt chefskap vid RF, Hon lämnade inte ett föreningsuppdrag med bingo, kiosk-och korvsysslor eller vad ni än vill.

När nu Daniel Ståhl fått sin självklara Bragdmedalj, kunde inte tre-fyra ledare  belönats och uppmärksammats för sitt arbete i det tysta. Det finns säkert människor som har stöttat Daniel under årens lopp och som hade njutit av en officiell strålkastare? 

Avser då inte de senaste tränarna, Vésteinn Hafsteinsson och Staffan Jönsson. De har fått och får publicitet- utan de som påverkat vägvalen och betytt mycket tidigare. 

Jag kan tom acceptera om ett redan dyrt SvD-abonnemang blir ännu dyrare… Nu när man tom får hämta tidningen en halvmil bort…

Alla fel går mestadels att rätta till. IOK gav Ingemar Johansson sin silvermedalj från OS i Helsingfors 1952 i sinom tid.

När Ingemar Johansson vann tungviktstiteln i tredje ronden mot Floyd Patterson i New York 1959 är det i uppmärksamhet ”Sveriges största idrottsprestation” någonsin!

Samma år gjorde en annan go Göteborgare, Agne Simonsson två mål mot England på Wembley, när Sverige i en vänskapsmatch vann med 3-2. Agne Simonsson fick bragdmedaljen det året, efter tjafs om pengar och äran. Även den gången lär det varit via en rundringning. Märkligt.

Ingemar Johansson blev det året av Associated Press utsedd till ”Athlete of the year” och av tidskriften Sports Illustrated fick han priset ”Sportsman of the year”.

Ge honom bragdmedaljen postumt!

Nu borde det vara dags att ge Ingemar Johansson postumt Bragdmedaljen. Gör om, gör rätt!

I folkmun kallas bragdmedaljen för SKIDPRISET, ungefär som Jerring- priset är HÄSTPRISET.

Men så har Skidorna fått priset inte mindre än 23 gånger, mest av alla. Självklart räknar vi in Skidskytte (2 ggr) och Alpint (5 ggr) i detta. I Friidrottens 19 erövringar skiljer vi naturligtvis inte bort kastare och hoppare.

Den största avvikelsen står Magdalena Forsberg för. Numera medlem i Bragdnämnden hon har, vunnit Radiosportens Jerringpris fyra gånger, men är utan bragdmedalj. 

Ridsport har fått bragdmedaljen en gång, däremot Jerringpriset fyra gånger.

I övrigt ser en Bragdnämnd och Svenska Folket ganska lika på våra atleters framfart. 

Men glöm inte bort ledarna. Det går att göra om och göra rätt.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.