Landslagschefen förtjust i Tjust Bandy

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

[Bygga idrott] När det på Bandyforum i Växjö, 13-14 april 2018, berättades om en förening som på mycket kort tid gått från nästan ingen ungdomsverksamhet till att nu ha lag i alla åldersgrupper var det Växjödagarnas största ögonblick.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix / TT

Så summerade Per-Anders Gustafsson, styrelseledamot i SBF och tillika ansvarig för landslagsverksamheten, Bandyforum i Växjö.

– Detta är nämligen den klart viktigaste frågan vi har och när man får höra berättelsen om Tjust Bandy blir man nästan så varm att isen smälter, fortsatte Per-Anders.

Calle Hageskog var den förste som under lördagens Bandyforum skulle sprida sina unika ledarskapskunskaper över det åttiotalet stora ledargruppen. Calle är mer känd för sina bortåt 20 framgångsrika år som DC-kapten i tennis än sin professur i ledarskap på Linnéuniversitet i Växjö.

Calle i norsk tjänst

Ingen nation har vänt ett 0-2 underläge i DC-finalen så många gånger som Sverige. Av de sju gånger detta hänt har den Nässjöfödde, bandyälskande Calle Hageskog suttit vid rodret vid fem tillfällen. Sedan en tid tillbaka är han engagerad av Olympiatoppen i Norge, motsvarigheten till Sveriges Olympiska Kommitté.

– När jag efter 15 år på Linnéuniversitetet började förstå att vi var en serviceinstitution till byråkratin var jag ett lättfångat byte till att göra något annat.

– Hos Olympiatoppen sägs det att vi skall träna och leda de bästa i världen och då har Norges Idrottsförbund fastlagt att deras strävan är att ge det norska folket glädje via stora idrottsliga prestationer, förtydligar Hageskog. När Norge talar om hur många medaljer de siktar på räknar de alltid in paralympiska idrotter också.

Han betonade hur extremt viktigt värderingsgrunderna är för honom. När Magnus Larsson skall spela en stor final och har halsont kommer värderingsgrunden Hälsa in i bilden. Att lyssna till sig själv och sina värderingar är viktigt.

Calle Hageskog:

– Att feedback är en gåva men utan ärlighet och kärlek blir det brutalitet. Omtanke är ett stycke fair play, att vid försenad träningsstart både be övriga om ursäkt och fråga om de önskar något från omklädningsrummet.

Han berättade sen att i KB-hallen i Köpenhamn fanns det förr en skylt med inskriptionen ”Tapp och vinn med samma sinn”.  

I sitt arbete som coach för coacher beskrev Hageskog hur han ställer frågor om de verkligen blir bättre av vissa moment? Om coacherna verkligen måste göra allt på sin ”göralista?”

Att han parat ihop roddaren, den väldige, Olov Tufte, (194 lång och 95 kg tung), som vunnit guld vid två OS och medaljer vid ytterligare två OS med en prima ballerina för att höva upp balans. Någon hopkoppling mellan en nobelpristagare och en billackerare, figurerade också.

När svensk tennis var världsledande kom frågan om innehållet i den svenska modellen upp.

– Modellen bestod av att vi inte hade någon modell, blev alltid det prestigelösa svaret.

Världens vackraste idrott

”En av världens vackraste idrotter. Rent estetiskt är det otroligt vackert när solen lyser (förr utomhus) och isen gnistrar och man hör skridskornas skär och den dova smällen från klubbans träff på bollen och spelarna rör sig som balettdansörer i ett ständigt cirklande”, så har Calle Hageskog besjungit bandyn.

När vi påminner om detta kontrar NIF-aren med att det också är vackert när spjutet söker sin landningsplats och när Stefan Edberg slår sin backhand, allt i sökandet efter perfektionism.

Näst intill alltid när ledarskap kommer upp, lovordas slöjdläraren, vaktmästaren och tennistränaren Gösta Fast från ungdomsåren hemma i Nässjö.

Den faderslöse, elvaårige Calle Hageskog fick då lite av en extrapappa. Gösta skildras som en fantastisk pedagog, lekte tennis och var noga med att alla skulle vara med. I gruppen fanns också hörselskadade Kristina som inte alla var så överförtjusta i att spela och träna med.

– Efter att Gösta hade låtit oss genomföra en träning med öronproppar var förståelsen annorlunda, säger den eftertänksamme, före detta gymnastikläraren.

Att alltid vara på plats

– När jag var ny som friidrottens förbundskapten, sa Calle Hageskog till mig att du skall vara kvar längre än de kontrakterade 3,5 åren, jag har nu varit i 5 år och börjar nu känna mig hemma med jobbet, utgjorde en del av friidrottens Karin Torneklints inledning.

En annan var att hon en gång som ung civilekonom på Länsstyrelsen i Falun lärde sig av sin dåvarande chef vikten av att vara anträffbar, vilket då inte stoppade upp hennes arbete.

– Hur går det för din familj, är en vanlig fråga som jag får, den frågan fick inte mina manliga företrädare, konstaterar hon utan att driva det som en kabinettsfråga.

Så var det också med andra jämställdhetsfrågor som kom upp i hennes föredrag. Så klokt. Nu fick man hela tiden vara på helspänn och fånga klokheterna innan en ny kom upp.

I bjärt kontrast till det som under dessa dagar hände i Svenska Akademin, där grodorna hoppade ur mun från Horace Engdahl och dennes lakejer.

– Det är mer okej att vara nördig som man än som kvinna. Hur kan vi få in flera kvinnor i elittränarleden är en annan typ av fråga som inte min företrädare Stefan Olsson fick.

När frågan om kvinnligt eller manligt ledarskap är att föredra blev hennes svar:

– Kvinna eller man är mindre intressant, det är det bästa ledarskapet, den bästa coachen som skall vara i centrum.

Tar tid att bli elitidrottare

Karin berättade att hon haft Jenny och Sanna Kallur som unga och sedan även som seniorer, bland annat ihop med Agne Bergvall. Hon fick bland annat uppleva ett världsrekord inomhus.

Att när hon hade börjat träna innebandylag i Falun skulle så mycket ske i omklädningsrummet, från friidrotten var hon van vid att det skulle ske på löparbanan. Hon lanserade då också engemensam träning för tjejer och killar.

– I friidrottslandslaget har jag allt från 7 till 100 aktiva, från 16 till 45 år, från 45 till 150 kg i vikt, från 150 cm upp till 207 cm i längd och att röra sig 1,5 meter till att vara igång under 24 timmar. Eller från olika kulturer och religioner.

– Det tar tid från talang till elitidrottare, inom friidrotten ligger vi nära gränsen för vad kroppen tål. Finns inga likheter mellan Daniel Ståhls träning och Lovisa Lindhs. Ökad jämställdhet och mindre alkohol minskar också sexuella trakasserier, sa också Karin Torneklint.

​Bandyforum i Växjö var ett tillfälle där klokheterna och de udda reflektionerna haglade i luften.

Och det kunde lika gärna ha varit vilken idrott som helst.

 

Läs hela temasamlingen: Bygga Idrott

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.