Tingsryd, Edsbyn, Leksand...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Här finns en glöd och tilltro till sitt lag och sin bygd som bara kan liknas vid fotbollens Degerfors (7 000 i tätorten), hockeyns Leksand (också 7 000 i centrum) eller bandyns Edsbyn med 5 000 invånare.
Nykomlingen i Hockeyallsvenskan överraskar alla, inklusive sina egna supporters. Entusiasmen i samhället med 3 000 åskådare är förstås stor.

 

Det engagemang eller nästan religiösa rörelse som omger Tingsryds AIF i bygden är omfattande. Att Tingsryds AIF som nykomling leder Hockeyallsvenskan efter 33 omgångar är Hockey-Sveriges största positiva överraskning.

Om nuvarande tabelläge för Karlskrona och Tingsryd, sju mils avstånd, skulle kvarstå blir det en en kamp om en SHL-plats under sju ronder i vår mot grannarna. Det vore tidernas kulmen på hockeyintresset. 

Bara namnet...

Rödgrönt är färgvalet i Nelson Garden Arena. Det är lite lagom småländskt anpassat. Det överdådiga platsar inte bland lingonrisen och enbuskarna. ”Du ska inte tro att du är något”, är devisen som gäller.

Att världsföretaget IKEA:s osannolika framgångar och vagga ligger några mil härifrån ruckar inte på detta. Inte ens den egensinnige, urstarke och begåvade författaren Vilhelm Moberg från grannbygden skulle kunna ändra på grundpelarna hos  folket i ”Tengsry” (så heter Tingsryd i folkmun) med omnejd.

Den kände låtskrivaren Andreas Carlsson låter förresten sina musikelever på friskolan uppträda i periodpauserna. ”Ska det gå åt h-e så låt det gå med musik”.

Skänkt sittplatsvirket

Ju svårare uppgifter desto mer sammansvetsade skall vi vara, är en outtalad devis. Här gäller ”Vi mot dom” som stridsmoral över allt annat. När supporters klappar händer och ropar är det genuint och äkta och bottnar inte bara i vid som händer på rinken.

Sittplatserna är i trä, de skiner lika mycket som laget. Min bänkgranne upplyser mig om att det var J G Anderssons Sågverk i Linneryd som ställde upp med sittplatsvirket när Hockeyhallen byggdes 1969. Kanske är det också en och annan skogsbonde som inte fått någon avräkning på vissa träd.

När det drar ihop sig till match sluts leden. Publiksnittet är 1 820 personer. Här går 70-80-åringar i TAIF:s matchtröjor i lika stor utsträckning som medlemmarna i supporterklubben ”Gröna Brigaden”.

Nelson Garden Arena, här är det grogrund (!) för humankapitalet, har för tillfället en publikkapacitet på 3 200 personer. Det finns endast tre lag i hockeyallsvenskan som har mindre hallar och med en förtätad stämning kan man riktigt ta på atmosfären.

Mer fruktan än dröm?

Men notera, Tingsryd som tätort har inte mer än dryga 3 000 innevånare. Vid ett SHL-avancemang är kravet minst 3 500 sittande platser och 5 000 totalt. En klubb ska också ha 4 miljoner i eget kapital. Just nu har klubben ett underskott på bortåt 2 miljoner kronor.

Undra vad ordförande Johan Blomster egentligen anser, bär han på mer fruktan än dröm?  

”Absolut ingen fruktan, bara glädje, i så fall samlar vi nya och gamla sponsorer, medlemmar och kommunen till ett stormöte. Så får vi se var det tar vägen”.

Under en av läktarna finns historiska klipp på en vägg. Med spelare som Uno ”Garvis” Öhrlund,(1967-68), Des Moroney, (1968-1972), Kenneth Ekman och Christer Andersson,(spelade bla för Tre Kronor vid OS i Sapporo 1972) Kjell Samuelsson(New York Rangers ,mfl. vann Stanley Cup med Pittsburg Penguins 1992)  från förr. 

Här dyker den egna produkten och mecenaten, barnbarn till Kenneth, Oliver Ekman-Larsson i dag i Arizona Coyotes och KHL-spelaren i Sotji, André Petersson upp.  

"Finns bara hockey och Börjes"

Tingsryd har fyra jämna kedjor. Mot Leksand lär fjärdekedjan ha pressat dalmasarna så de inte kom ur sin zon. Jämnheten är ett signum. En förklaring är att sju egna produkter och 13 andra spelare har gått hockeygymnasiet i Tingsryd.

Han som ”faut te dä”, är nye tränaren Magnus ”Sunkan” Sundquist, med ett förflutet som spelare i Frölunda. Men han har spelat ihop med Thomas Sandström, Ulf Samuelsson och Mats Lööw i ett Fagersta-lag som vann pojk-SM. Sedan blev han proffstränare i Norge och Danmark varpå han tog med sig några spelare till Småland. 

Fysiska statusen är viktig, ja, kanske viktigast och där engagerades Uve Hakus, mycket meriterad och bl a med ett förflutet i nytänkandet inom tysk fotboll. Han ingår numera i Agne Bergwalls team i Växjö och som på praktisk och vetenskaplig grund når ett lyckat resultat.

”När nya spelare är på väg att flytta hit är jag mycket tydlig med att tala om att här i Tingsryd finns  bara hockey och Börjes”, upplyser klubb- och sportchefen Tomas Bergstrand. 

Hängstället Börjes med sin omtalade ”Hyllan” där kaffet kostar 1,50 kronor är stor institution som TAIF i bygden.

Under årens lopp har de sportsliga ambitionerna från tid till annan varit större än de ekonomiska realiteterna. Men i slutändan har det alltid löst sig. Dock inte år 2002 när det blev polisrazzia och fällande dom. Än idag hävdas det att papperen var i exemplarisk ordning, men inte som skattmasen önskade sig...

Tillfällig arbetsro

Nu har också klubben klart med en kommunal borgen efter ett informellt möte med den politiska majoriteten. Socialdemokraterna och moderaterna ser betydelsen av klubben och godkände en kommunal borgen på 2,5 miljoner kronor. Det som gynnade en lösning var att lånesumman sänktes (från 3 miljoner) och den ursprungliga amorteringstiden på tio år blev sju.

Vad som också bidrog var att sponsorer/företagare protesterade. ”Vi är 300 sponsorer som försöker på alla sätt att hjälpa klubben ekonomiskt. Men kommunen agerar på helt motsatt sätt och man kan undra varför”.

Sammanlagt behövde klubben låna 5 miljoner kronor, varav sponsorerna har tänkt att bidra med 2 miljoner. 

Så nu har klubben fått, om inte annat, tillfällig arbetsro.

Ändå budget om 20 miljoner

För den här säsongen finns en budget med en omsättning runt 20 miljoner för grundserien. Vinsten beräknas till 150 000 kronor som då utgör 0,75 procent. Det skulle behövas större marginal och klubben jobbar på det, men kom ihåg att Tingsryd spelar i division I fjol.

I hallen och på spelardräkten är det inte miljardföretagen som dominerar som sponsorer. Här är det småföretagandet som bär verksamheten. Korpamoens Fastighetsbolag med sin sargskylt, påminner om Moberg-land.

Småländsk envishet kan bära långt.

Curt Einarsson

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.