Rekordstort underskott i Skellefteå

Skellefteå AIK har varit en av Sveriges sportsligt främsta ishockeyföreningar sedan klubben återkom i högsta serien 2006. 

Men ekonomiskt har föreningen kärvare och redovisar ett underskott på 3 948 000 kronor det gångna verksamhetsåret.

– Nästa år hoppas vi börja gå med vinst igen, säger ordföranden Pär Nordlund.

Pär Nordlund, ordförande i Skellefteå AIK, tvinga nu medge att affärerna i klubben går sämre.

 

Det negativa resultatet kommer knappast som någon sensation. Dessbättre är föreningen sedan tidigare en av Hockeyligans ekonomiskt starkaste.

Då: kapital om 70 mijoner

Häromåret hade den västerbottniska föreningen ett eget kapital kring 70 miljoner kronor.

Förra året var däremot underskottet rekordhögt; 17 miljoner.

– Vi har byggt upp en buffert för att inte tuffa år ska äventyra vår verksamhet, meddelar Nordlund.

Skellefteå gick till final i vintras, men ekonomiskt var inte säsongen frid och fröjd.

– Publiksnittet sjönk en aning. Inte dramatiskt, men det påverkar. Vi gick till final, men samtidigt blev charterresorna påtagligt dyrare. Vi har haft slutspelsorter som är dyra att resa till.

Omsatte 126 miljoner

Omsättningen ökade både på koncernninvå och föreningsnivå. Totalt omsatte koncernen 126 miljoner kronor, vilket är sex miljoner mer än fjolåret. Däremot en bit från rekordåret, år 14/15, då laget omsatte 147 miljoner kronor.

En av de poster som utmärker sig är personalkostnader, där Skellefteå minskat med strax över sex miljoner kronor. Även övriga externa kostnader har minskats med ett par miljoner kronor.

Det egna kapitalet minskar från 56 miljoner kronor till 52 miljoner kronor. Soliditeten är 15 procent.

Spelarbudgeten kommande år kommer inte att påverkas av årets resultat.

– Vi siktar på att köra samma storlek på budgeten för spelarna kommande säsong som i år, säger Nordlund.

Nya spelare

På spelarsidan har Skellefteå, midsommarveckan, sex nya spelare. Den senaste som anslutit är norrmannen Mathis Olimb som nu valt att flytta norrut.

– Vi är jätteglada att han valt att skriva på för oss, han är rutinerad och kommer att kunna bidra med mycket här hos oss, kommenterar sportchefen Mikael Lindgren.

Norrmannen har 333 SHL-matcher på sin meritlista, merparten i Frölunda HC. Men de senaste två säsongerna har han representerat Linköping HC där han senaste säsongen stod för 34 poäng (12 + 22). Totalt har Mathis gjort 228 SHL-poäng (63 + 165)

En vinnarmentalitet

Mathis Olimb kommenterar själv kontraktet på Skellefteås hemsida:

– Skellefteå är en toppklubb med vinnarmentalitet. Därför kändes det motiverande och spännande att få vara en del av klubben. Samtidigt kändes det som en trygg och fin stad för min familj.

Olimb har skrivit ett ettårskontrakt och ansluter till Skellefteå AIK efter semestern (slutet av juli).

BO FUHRMAN

Fakta

FAKTA/Skellefteå 1

Skellefteå AIK:s målsättning och resultat senaste åren på koncernnivå:

17/18: 126 miljoner, minus 3,4 milj.

16/17: 120 miljoner, minus 16 milj.

15/16: 132 miljoner, plus 5 milj.

14/15: 147 miljoner, plus 24 milj.

13/14: 123 miljoner, plus 7,8 milj.

Föreningen håller sitt årsmöte tisdag den 26 juni

 

 

 

 

FAKTA/Skellefteå AIK 2

Koncernen: 

Består av Skellefteå AIK Hockey, Rinkside AB och Träningshallen Förvaltning AB. Hockeyverksamheten består av ett representationslag, ett damlag, samt 14 ungdomslag, två juniorlag och Tre Kronors Hockeyskola.

Vision: 

  • Sveriges ledande hockeyförening genom långsiktig sportslig, ekonomisk och social utveckling
  • Långsiktig sportslig utveckling:
  • Ska tävla om SM-guldet varje år.
  • Minst hälften av spelarna i vårt representationslag ska komma från egna led.
  • Vi utvecklar individer med hela hockeykarriären i fokus.
  • Vi utvecklar vår spelidé över tid.
  • Långsiktig ekonomisk utveckling:
  • Egna kapitalet ska uppgå till 30 procent av omsättningen.
  • Vi står för sunda affärer.
  • Vi investerar långsiktigt.
  • Aktivt deltagande i regional näringslivsutveckling.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.