Påökt, men inte tillräckligt bra

Makthavarna i FIFA har tagit till sig av fotbollsdamernas kritik om snedfördelningen mellan damer och herrar i penningfrågan. Nu får damerna påökt men skillnaden mellan herrar och damer växer ändå.

Kosovare Asllani sa det rakt ut, det många tyckte: - Det här hade -FIFA kunnat göra mycket bätttre. Foto Johan Nilsson - Trenden är att helheten går åt fel håll/ TT

Vid VM nästa år i Frankrike kommer den totala summan att vara 50 miljoner dollar, i dagens värde cirka 450 miljoner kronor, för de 24 lagen. Det är tre gånger så mycket som vid VM för fyra år sedan.

 Den totala prissumman ökar från 15 miljoner dollar till 30 miljoner dollar. Utöver de 50 miljoner dollarna kommer FIFA att för första gången betala ut ”förberedande pengar”, 105 miljoner kronor, till de 24 lagen ”för att de ska få rätt förberedelser inför mästerskapet”. Dessutom ska klubbarna belönas för deras spelare i VM med totalt 78 miljoner kronor.

Klubbarna i Sverige och Norge som har spelare som tas ut till VM ersätts med 75 000 kronor per spelare.

Allt detta berättade FIFA-ordföranden Gianni Infantino vid möte i Kigali i Rwanda idag.

Seger är missnöjd

Det låter bra men skillnaden i pengar mellan herrar och damer ökar ändå. Carolina Seger, damlandslaget kapten, säger till TT:

- Att de ökar pengarna på vår sida, det är jättebra. Men de ökar även för herrarna och då blir gapet ännu större. FIFA måste förstå att de går emot sina egna stadgar där det står om jämställdhet och diskriminering.

Prispengarna för herrarna i VM i Ryssland i somras ökade med tolv procent till 3,65 miljarder kronor. FIFA gav lagen 435 miljoner kronor i förberedelserpengar och delade ut 1,9 miljarder kronor till klubbar som skickade spelare till mästerskapet. 

Frankrike fick 350 miljoner för VM-guldet i somras. Det lag som vinner dam-VM får 36 miljoner kronor, dubbelt så mycket som för fyra år sedan.

Till mötet i Rwanda hade FIFA-delegaterna fått protestbrev i penningfrågan från spelarföreningarna i Australien, Norge, Sverige och Nya Zeeland. 

Grälls och Asllani kritiska

Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam, är inte nöjd. Hon säger:

- Ersättningen är viktig för klubbarna och spelarnas utveckling, så vi är glada att beslutet fattades om ersättning. Det är extra viktigt då vid med besvikelse kan konstatera att de ekonomiska skillnaderna mellan herr-och damfotboll inte minskar utan ökar.

Damlandslagets Kosovare Asllani är kritisk. Till Fotbollskanalen säger hon bland annat:

- Trenden är att helheten går åt fel håll. Vi är inte nöjda med situationen som är nu och vill få en förändring, en vital sådan. 

Efter FIFA:s beslut släppte det internationella spelarfacket FIFPro ett meddelande där man på nytt riktar kritik mot organisationen.

FIFA-bossen Infantino försökte släta över protestbrevet och sade diplomatiskt:

- Kanske kommer en dag då kvinnors fotboll kommer att generera mer än herrfotboll…

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.