När affärerna styr sporten...

Att ägare och ryttare har skilda åsikter i ridsportvärlden är långt ifrån sällsynt, snarast återkommande. Men nu sker det ovanliga att en stjärnhäst flyttas från en landslagsryttare till en annan.Men så har hästarnas värde ökat och det kan vara prislappar på uppemot miljonen.

Peder Fredricson tar över Zacramento utan att Douglas Lindelöw  kan göra något åt det. Ägare är nämligen Tove Håkansson och det är hon som har bestämt att så ska ske.

Douglas Lindelöw tvingaslämna sin favorithäst till landslagskompisen Peder Fredriksson.

Inom hästsporten är det stor skillnad på vem som är ryttare, ägare eller beslutsfattare.

Affärerna styr

Många ryttare får vara glada över att få tillgång till en vass häst – så länge som det passar ägarna. Annars är det bara tack och adjö.

Ryttaren trissar upp hästens värde via bra vård och träning som i bästa fall leder till framgångar. Men den dagen ägaren har kommit på något annat är det bara att släppa tyglarna och lämna över ridspöet till någon annan.

Att en häst går från en landslagsryttare till en annan är ovanligt. Egentligen skulle hästen kunna ha en annan åsikt, men denne blir aldrig tillfrågad... Vid nästa tävling skulle det ju vara lätt att hästen går in, av vana, i en spilta där hans gamla vanliga ryttare står och inte väljer sin nye ryttare…

Men båda, ja, alla accepterar det naturliga och går vidare som den mest naturliga saken i världen.

Fast Douglas Lindelöw skrattar ju inte åt beslutet och Peder Fredricson har medgett att situationen är något ovanlig

Prislapparna allt större

Det här är vad som gäller  inom hästsporten  där tendensen är att affärsintressen och belopp att bara blir större eftersom allt fler kapitalstarka personer kommer närmare hästarna.

En förklaring är bl a ett större intresse från rika amerikanare och då blir europeiska hästar dyrare. 

I Sverige har två damer etablerat sig som framstående hästägare, båda uppbackade av fädrer som är kända. Tove Håkanssons pappa var företagsledaren Bo Håkansson. Och Charlotte Söderström, som 2013 köpte OS-hästen All In (med vilken Peder gjorde succé)  är dotter till H&M-ägaren Stefan Persson.

Tove Håkansson hade mod att lämna jobbet som PR-konsult i Stockholm för att bli hästägare i Skåne. Ett syfte, som hon själv medgav var att ” fler skulle känna till hennes namn för i den här branschen behöver du kontakter”.I dag äger hon ett 30-tal hästar, bl a högaktuella  Zacramento.  

Men samarbetet mellan ryttare och ägare fungerade inte tillräckligt bra, hävdar närstående och det är ett skäl till skiftet.

Det är bara en vecka sedan det stod klart att ekipaget  splittras efter beslut från Tove Håkansson.  

Då tvingades han sälja en annan favorit

Douglas Lindelöw var även sommaren 2015 inblandad i en uppmärksammad försäljning. Då gällde det en annan hyllad häst,Casello. 

Hästens delägare, Paret Bladh, ville sälja sin halva av hästen, men det ville inte Lindelöw. Slutligen tvingades han ändå att gå med på en försäljning, med en prislapp på 28,1 miljoner kronor.

Peder Fredricson kommenterar förändringen för Sacramento så här:

- Det är alltid känsligt när hästar byter ryttare men jag kontaktade Douglas för att stämma av att allt var okej. Men antingen hade den kommit till mig eller hamnat utomlands, säger Peder Fredricson.

Därför måste Sacramento byta

– Jag blev kontaktad av ägaren för någon dag sedan och så hade vi ett möte. Vi har inte riktigt kommit överens om alla detaljer. Men det ska bli spännande, säger han till SVT Sport.

 Ett trettiotal intressenter ska ha kommit med förslag till Håkansson, som föredrog Fredricson.

”Beslutet om att det blir Peder som ny ryttare på hästen grundar sig bland annat i att han i och med sin ranking har tillträde till de största och bästa tävlingarna, däribland GCT”, meddelar stall Håkansson.

Douglas säger å sin sida: 

Vi har diskuterat under ett par veckor, men vi kom inte riktigt fram till en gemensam framtidsplan, säger han och syftar på Tove Håkansson

– Det är klart att det är tråkigt, även om jag haft tid att vänja mig vid tanken. Men det är en jättefin tävlingshäst och vi har gjort otroligt mycket bra tillsammans.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.