Även förbundets ekonomi har blivit stabil

Bordtennisförbundets ombyggnad som ledde till succé vid VM väckte ett stort  intresse och mycket nyfikenhet. Mikael Peterson kan sätta det i ett perspektiv eftersom han har varit generalsekreterare på Friidrottsförbundet, Ishockeyförbundet och bordtennisförbundet, Han har dessutom en bakgrund som förbundsordförande i Svenska Kanotförbundet och även en bakgrund i SISU:s förbundsstyrelse.. 

Det nya, framgångsrika bordtennislandslaget poserar, bakre raden från vänster: Truls Möregårdh, Anton Källberg, Jon Persson, Mattias Falck och Kristian Karlsson Främre raden från vänster: Stina Källberg, Matilda Ekholm, Filippa Bergand och Linda Bergström. Infälld: Mikael Peterson Foto: Andreas Hillergren / TT

Hur blev succén möjlig?

- Rent sportsligt finns specialister som kan uttala sig bättre om själva resultaten men generellt sett är det frukten av ett hårt och brett arbete. Förebilderna finns och har funnits inom pingisen, alltså kvalitativa klubbmiljöer, där de främsta gott och väl matchar Europas bästa klubbar. Kvaliteteten i vardagsträningen är a och o. Vi tog ett brons i lag-VM förra året på hemmaplan. VM-organisationen i Halmstad var fantastisk. Många gjorde allt från stort till smått . Via SVT kunde, utöver den entusiastiska arenapubliken, många se pingis i absolut världsklass. Allt stämde även nu i Budapest, framför allt tack vare Mattias Falck. Dessutom stämmer det fantastiskt bra mellan honom och Jörgen Persson.

Framtiden, då?

- Det är härligt att vi, sedan ett par år tillbaka, märker ett ökat intresse för vår idrott. Det sägs att som barn blir man mest påverkad av förebilderna inom idrott när man är 9-11 år. Stellan Bengtsson var en idol för mig. I dag har ungdomar har flera fina förebilder bland våra främsta, inte minst Mattias!  

Hur ser det ut ekonomiskt för Bordtennisförbundet?

- Förbundsmötet senast i Köping var lugnt och positivt. Det finns en tilltro till en fortsatt positiv utveckling samtidigt som alla vet att det gäller att ha respekt för ekonomin. Åren 2011 till och med 2013 redovisades negativa resultat och på vårt förbundsmöte 2015 fick jag som relativt nyanställd redovisa ett stort ekonomiskt underskott för 2014. Styrelsen tog ett antal nödvändiga beslut, jag fick bland annat välja vilka fakturor vi skulle betala då likviditeten var dålig och självklart se över alla våra avtal. Men på det nyligen avslutade förbundsmötet kunde vi redovisa en stabil ekonomi. Med ett gott resultat från VM, även ekonomiskt, har vi kunnat förstärka kansliet och fortsätta bygga för framtiden. Situationen är mycket trevligare än under 2014, 2015! 

- Dessutom ansvarar vi även för para-pingisen och vår nästa stora tävling är Para-EM i september i år. Flera spännande utbildningsprojekt är startade och vår sportchef Mikael Andersson ser stora möjligheter för landslagen.  

Fakta

Mera medvind för bordtennis:  vid ITTF Challenge Croatia Open i den kroatiska huvudstaden Zagreb. I final stod två svenskar mot varandra, Anton Källberg mot Kristian Karlsson. Inte sedan 1996 har två svenska herrspelare mött varandra i en världstourfinal och inte sedan 2002 har en svensk spelare stått som segrare i herrsingel.

Inför tävlingen var Kristian Karlsson finalseedad medan Källberg var seedad 32:a. På sin väg fram till final stötte Källberg på tufft motstånd i flera matcher och redan i åttondelsfinalen såg det tufft ut för Källberg som hade matchbollar mot sig.

– Jag tror själv att det var mycket den mentala biten som gjorde att jag lyckades vinna. Jag kände att jag hade bra förberedelser bakom mig vilket också gav självförtroende. Tack vare det kunde jag fortsätta vara lugn och kylig även vid väldigt svåra underlägen, sa Anton som vann med 4-1 i set.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.