Vinnare och förlorare i mångmiljonkampen

Innebandy, gymnastik och ridsport är vinnande förbund i Riksidrottsförbundets fördelningsmodell för 2022-2023. Fotbollen har som tidigare meddelats förlorat 15 miljoner kronor jämfört med 2021, en följd av nya fördelningsprinciper.

Fotbollen är fortfarande största bidragstagare med 56 miljoner följt av innebandy 30 miljoner, gymnastik 29  miljoner och ridsport  28 miljoner. 

Vid Riksidrottsmötet 2021 klubbades nya fördelningsprinciper,  fotbollen har ifrågasatt det lagliga beslutet men förlorade efter skiljedomsförfarande. Enkelt uttryckt innebär den nya ordningen att mindre förbund får större del av RF:s kaka, på bekostnad av de större förbunden, som fotbollen.

Karl-Erik Nilsson, ordförande  SvFF, har uttryckt stor besvikelse och har låtit förstå att fotbollen bör överväga att lämna RF-familjen.

Splitting olyckligt

- En sådan utveckling vore ytterst olycklig, och jag kan i dag inte riktigt överblicka följderna av ett uttåg. Styrkan med svensk idrott är sammanhållningen, och väljer fotbollen att lämna innebär det en avsevärd försvagning, kommenterar RF:s ordförande Björn Eriksson.

- Jag  tror inte heller våra folkvalda, det politiska styret, välkomnar en sådan åtgärd.  Det är främmande för mig att se en politiserad bidragsgivning. Där hamnar vi om specialförbund väljer att gå en egen väg, säger Björn Eriksson.

 För Idrottens Affärer berättar Karl Erik Nilsson att han känner en stor oro och frustration inför framtiden och att fotbollsrörelsen noga ska analysera den nya fördelningsmodellen och återkomma med besked i sommar.

- Det är olyckligt att förbund ställs mot förbund som nu blir följden. Fotbollen svarar för var tredje aktivitet i idrotts-Sverige. Nu förlorar vi 15 miljoner kronor, men egentligen uppgår beloppet till 25 miljoner om tidigare principer funnits kvar, menar Karl-Erik Nilsson.

- Vi tycker också att RF mer aktivt borde arbeta för ökade bidrag, i stället för att omfördela det befintliga stödet. Givetvis har jag den största respekt för de mindre förbunden och deras arbete. Behovet av stöd är oändligt, avslutar Karl Erik Nilsson.

Återskapa förtroendet

Ishockeyn är precis som fotbollen en stor förlorare, och ordföranden Anders Larsson redovisar ett tapp på 20 procent, från 25,8 miljoner 2020 till 20,6 miljoner 2022.

-Belopp som vi tidigare kunnat satsa på förbundets utvecklingsarbete och rekrytering av pojkar och flickor till Tre Kronors hockeyskola. Vår klara uppfattning är att barn – och ungdomsidrotten ska vara prioriterad, skriver  Anders Larsson i mail till Idrottens Affärer.

Han befinner sig i Sofia Bulgarien på uppdrag för IIHF, det internationella förbundet, och en turnering för U 18 ungdomar..

- För dagen har vi inga planer på att lämna RF, men med det sagt rymmer RF:s sätt att fördela det statliga stödet flera frågetecken. Om RF inte lyckas återskapa detta förtroende kan följden bli att RF:s roll blir än mer ifrågasatt, skriver Anders Larsson.

- Precis som fotbollen ska vi analysera utfallet. Vad jag kan se är förbund med bred barn och ungdomsidrott stora förlorare. Det kan inte vara avsikten med den här fördelningsprincipen, avslutar Anders Larsson.

Totalt har 23,4 miljoner fördelats från förbund som slår i taket, till övriga förbund.  Totalt har 643 miljoner kronor fördelats.

- De mindre förbunden har begränsade resurser i sina organisationer och stödet utgör en stor del av förbundens totala omsättning, fastslår Björn Eriksson.

RF-bidraget inkluderar organisationsstöd och fyra verksamhetsstöd, barn och ungdom, elit, parasport och vuxenidrott. Fotbollen har som argument för bibehållen ersättning angett att förbundet nu tvingas skära i barn – och ungdomsfotbollen.

Han fick 800 000 i arvode

Skiljedom var påkallad av fotbollen och med RF som svarande. Dom meddelades den 25 februari under ledning av Severin Blomstrand, tidigare justitieråd. Hans eget arvode och övriga  advokatkostnader uppgick till drygt 800 000 kronor. Beloppet delades mellan parterna.

Det var den 29:e maj 2021 som RF:s föreningsstämma lämnade bifall till en motion från Triathlonförbundet att införa en ”takregel” på tio procent i syfte att utjämna skillnader mellan olika förbund. 

Triathlonförbundet, som väckte motionen, erhåller i stöd för 2022-2023  summa 4 430 miljoner.

Den nya innesporten padel, som valdes in i RF-familjen vid stämman erhåller 850 000 kronor.

Den främsta förklaringen till innebandyns, gymnastikens och ridsportens uppmarsch i bidragshänseende är, är enligt Björn Eriksson, breda verksamheter vad gäller barn och ungdomsidrott

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.