Här byggs första multihallen
- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades. Här ska byggas Sveriges andra inomhushall för bandy, men också en multiarena som inte finns någon annanstans i landet.
Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade världskoncernen Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet världen runt. "Göransson Arena" är kostnadsberäknad till ca 100 miljoner kronor och ska stå klar i början av 2008. Det kan ske tack vare Göranssonska stiftelserna.
Familjen Göransson var huvudägare av koncernen i nästan 100 år och under de här åren bildade ättlingar till konsul Göransson stiftelser för att främja barn- och ungdomsverksamhet i Sandviken. Tillgångarna utgörs till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.
Här fanns pengarna
När Sandvikens bandyanhängare började drömma om en egen hall var finansieringen den stora frågan – och problemet. Men när andra orter bara kan drömma om liknande lösningar så fanns pengarna här. Stiftelserna och dess representanter enades om att en gemensam satsning på en multihall skulle gynna orten av många skäl, just det som är meningen med fonden och de årliga utdelningarna.
Ordförandena för de tre Göranssonska stiftelserna, Stefan Henriksson, Bo Strömberg och Henning Eneström, blev överens och hämtar pengar från den gemensamma 2,2-miljardersportföljen. Därtill står Sandvik AB för ett årligt driftbidrag om en miljon per år.
Unik hall i Sverige
Allt egentligen för bra för att vara sant, men så är det, och politikerna kunde inte annat än se saliga ut:
- Ett helt fantastiskt erbjudande. Det finns ingen kommun i världen som skulle tacka nej, säger kommunalrådet Stefan Hedin.
Göransson Arena blir exceptionell i Sverige. Med en planyta om 7 300 kvm och alternativa golvunderlag (is, konstgräs och trägolv) är avsikten att alla tänkbara arrangemang ska kunna genomföras här. Bandyhall ena dagen, kongresshall med Sandviks bolagsstämma andra dagen, inget ska bli omöjligt.
Läktarna har plats för 1 800 sittande och 2 300 stående. Förutom bandy och inomhusfotboll kan här utövas andra idrotter t ex ishockey, konståkning, innebandy, gymnastik, basket, handikappidrott med mera. Idrott som kultur som event, likaså bredd som elit. Den typen av multiarena finns inte i Sverige.
Delar ut 60 miljoner per år
- När vi drog igång för två år sedan tittade vi på en ”edsbyhall”, alltså ett enkelt tak över arenan. Det här erbjudande är alldeles, alldeles fantastiskt, menar Sandvikens bandyordförande Thomas Larsson vars verksamhet utgör huvudsporten.
- Det här blir en jättegrej för Sandviken. Det känns härligt att få uppföra den här arenan en mansålder efter det att Sandvik byggde Jernvallen, säger Henning Eneström, ordförande i Albert och Anna-stiftelsen.
- Vi delar ut drygt 60 miljoner per år. Med en avskrivningstid på 33 år blir arenan ett bidrag till Sandviken värt 3 miljoner år. Det är inte så mycket i förhållandena till vad vi gör i övrigt.
Göranssonsstiftelserna står för bygget och när allt är klart, i början på 2008, överlämnas nyckeln till Sandvikens kommun som ska bilda ett driftbolag med de lokala föreningarna.
Första evenemanget ska ske redan på annandag jul 2007, då Sandviken ska spela hemma i bandyallsvenskan.
Thomas Ejderhov
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.