Här byggs första multihallen

- Varsågoda, här är 100 miljoner, bygg! Så ungefär lät det i Sandviken när nyheten avslöjades. Här ska byggas Sveriges andra inomhushall för bandy, men också en multiarena som inte finns någon annanstans i landet.

Allt tack vare Göran Fredrik Göransson som grundade världskoncernen Sandvik år 1862, företaget som växte till en koncern med verksamhet världen runt. "Göransson Arena" är kostnadsberäknad till ca 100 miljoner kronor och ska stå klar i början av 2008. Det kan ske tack vare Göranssonska stiftelserna.

Familjen Göransson var huvudägare av koncernen i nästan 100 år och under de här åren bildade ättlingar till konsul Göransson stiftelser för att främja barn- och ungdomsverksamhet i Sandviken. Tillgångarna utgörs till stor del av Sandvik-aktier och varje år bidrar stiftelserna med totalt ca 60 miljoner kronor till olika ändamål.  

Här fanns pengarna

När Sandvikens bandyanhängare började drömma om en egen hall var finansieringen den stora frågan – och problemet. Men när andra orter bara kan drömma om liknande lösningar så fanns pengarna här. Stiftelserna och dess representanter enades om att en gemensam satsning på en multihall skulle gynna orten av många skäl, just det som är meningen med fonden och de årliga utdelningarna.

Ordförandena för de tre Göranssonska stiftelserna, Stefan Henriksson, Bo Strömberg och Henning Eneström, blev överens och hämtar pengar från den gemensamma 2,2-miljardersportföljen. Därtill står  Sandvik AB för ett årligt driftbidrag om en miljon per år.  

Unik hall i Sverige

Allt egentligen för bra för att vara sant, men så är det, och politikerna kunde inte annat än se saliga ut:

- Ett helt fantastiskt erbjudande. Det finns ingen kommun i världen som skulle tacka nej, säger kommunalrådet Stefan Hedin.

Göransson Arena blir exceptionell i Sverige. Med en planyta om 7 300 kvm och alternativa golvunderlag (is, konstgräs och trägolv) är avsikten att alla tänkbara arrangemang ska kunna genomföras här. Bandyhall ena dagen, kongresshall med Sandviks bolagsstämma andra dagen, inget ska bli omöjligt.

Läktarna har plats för 1 800 sittande och 2 300 stående. Förutom bandy och inomhusfotboll kan här utövas andra idrotter t ex ishockey, konståkning, innebandy, gymnastik, basket, handikappidrott med mera. Idrott som kultur som event, likaså bredd som elit. Den typen av multiarena finns inte i Sverige.

Delar ut 60 miljoner per år

- När vi drog igång för två år sedan tittade vi på en ”edsbyhall”, alltså ett enkelt tak över arenan. Det här erbjudande är alldeles, alldeles fantastiskt, menar Sandvikens bandyordförande Thomas Larsson vars verksamhet utgör huvudsporten.

- Det här blir en jättegrej för Sandviken. Det känns härligt att få uppföra den här arenan en mansålder efter det att Sandvik byggde Jernvallen, säger Henning Eneström, ordförande i Albert och Anna-stiftelsen.   

  - Vi delar ut drygt 60 miljoner per år. Med en avskrivningstid på 33 år blir arenan ett bidrag till Sandviken värt 3 miljoner år. Det är inte så mycket i förhållandena till vad vi gör i övrigt.

Göranssonsstiftelserna står för bygget och när allt är klart, i början på 2008, överlämnas nyckeln till Sandvikens kommun som ska bilda ett driftbolag med de lokala föreningarna. 

Första evenemanget ska ske redan på annandag jul 2007, då Sandviken ska spela hemma i bandyallsvenskan.  

Thomas Ejderhov

 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.