Här ska bästa arenan byggas
När Internationella Skidskytteförbundet (IBU) gav klartecknet att Östersund blir platsen för säsongspremiären fyra år i rad från säsongen 2014/15 törs politikerna också satsa vidare.
Minst 50 miljoner kronor
Östersund söker skidskytte-VM 2017 och jämtlänningarna vet att det komma att kosta, men är beredda att göra de här investeringarna. Det rör sig om kostnader på över 50 miljoner kronor de närmaste åren för att få internationell standard.
Då har ändå stora och målmedvetna satsningar skett årligen sedan 90-talet. Nu ökar takten ytterligare.
- Vi är jätteglada. Det betyder enormt mycket för Östersund, säger organisationskommitténs informationschef Patrik Jemteborn.
Ekonomiskt stöd fårn många håll
Kommun kan med stöd av Regionförbundet Jämtlands län fortsätta planerna på en expansion på skidstadion. Kommunen står för hälften av investeringen och resterade del kommer från EU samt staten.
- Nu kan vi satsa ordentligt. Det blir något helt annat nu när vi får en nationalarena, säger Patrik Jemteborn.
Skidstadion i Östersund är den första anläggningen i världen som uppfyller TV-bolagens krav på ljusförhållanden för sändningar kvällstid. Investeringar i belysningen kostade 9 miljoner kronor.
Främsta tekniken
Tekniken på skidstadion tillhör det senaste. Ett datafibernät har lagts över hela området och gör det möjligt att ansluta bärbara datorer och få aktuella tider och information direkt från skidspåret.
Coacherna kan följa sina åkare från start till mål genom att koppla upp sig på datanätet där de står i skogen. Kopplingarna går till ett toppmodernt sekretariat varifrån informationen och datatrafiken styrs.
Stora satsningar har också skett för att publiken ska trivas. Entrén har byggts om och på området har nya gång- och transportvägar skapats.
Bygger ut publikutrymmen
En ståplatsläktaren har byggts i nära anslutning till inneplanen och skjutvallen har plats för 4 000 åskådare och rymmer äkta arenaatmosfär. Totalt kan 10 000 åskådare följa tävlingarna från läktarhåll. Lägg därtill ytterligare 15 000 personer utefter spåren.
Sponsorer och samarbetspartners har fått egna utställningsytor integrerade inne på området. I investeringen ingår också ett nytt mediacenter. Dessutom blir det nödvändigt att kunna lagra ännu mer snö, för att säkra tillgången på snö tidigt på säsongen.
Just nu pågår Världscupen som allra bäst.
- Vi har haft som mål att nå över 25 000 besökare tidigare och det gäller även i år. På helgtävlingarna kommer det att vara tryck på läktaren, avslutar Patrik Jemteborn.
Södergren och Alsgaard bakom husby
Skidåkaren Anders Södergren är för övrigt en delägare i Camp Södergren som omfattar ett 20-tal lägenheter, mitt i Östersunds skidstadion. Övriga delägare är Michael Althin (VD), Thomas Alsgaard samt Östersunds Skidlöpareklubb.
Ander Södergren har haft fullt hus i sina 20-tal toppmoderna lägenheter med plats för totalt 120 personer. Här har 35-åringen låtit bygga en stugby i mångmiljonklassen. Förutom bokningarna under Världscupen har han ideligen besök av olika landslag.
- Vi har fått riktiga stamgäster, som är oerhört nöjda med förutsättningarna här i Östersund. Redan när de checkar ut bokar många in sig till nästa år, säger Anders Södergren.
Anders Södergren och Thomas Alsgaard tillhör ägarna av den stugby som ligger mitt i Östersunds skidstadion där Världscupen i skidskytte pågår.
Mest lästa just nu
SHL-laget Leksand IF:s ekonomiska kostym håller på att spricka, och över 30 miljoner saknas när lagets utländska spelare ska ha betalt.
I ett pressmeddelande läggs en stor del av det ekonomiska haveriet på tidigare vd:n Anders Hedbom som på egen begäran lämnade föreningen för 14 dagar sedan
Förvaltningsrätten, som avgör tvister mellan företag och myndigheter, blir nästa arena för fotbollens skandalderby den 20 oktober på Tele 2.
Svenska guldolympier trimmas vanligen på SOK:s träningsanläggning på kanarieön Fuerteventura, 100 km utanför Afrikas nordvästra kust i Atlanten. Här vajar palmer längs milslånga sandstränder, det var här den sista finslipningen skedde inför succén i Paris OS i somras med 11 svenska medaljer – det högsta antalet sedan Sydney-OS 2000.
Det guldvinnande paret i beachvolleyboll, David Åhman/Jonatan Hellvig har sin egen beach – 3 000 kvadratmeter sand på Novavägen 35 i Huddinge.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.