Därför blev jättehallen möjlig

Så står den där. Sveriges första Airdome med dubbla plastväggar, 22,5 meter hög, 115 meter lång och 75 meter bred. Gigantisk och efterlängtad, men aldrig förverkligad utan två personers välvilja.

 

Kenneth Wahlström, sponsorkungen i Värmland, och Daniel Pettersson, en annan framgångsrik företagare i Karlstad, har bildat ett bolag och tar kostnaderna för hallen inklusive en ny konstgräsmatta.

Det handlar om en nivå om cirka 15 miljoner kronor. Plus vissa merkostnader.

Skillnad mot 75 miljoner

- Drömmen har funnits länge, men att kunna realisera det är en annan sak. Kenneths och Daniels roller och engagemang  är helt avgörande, berättar Mikael Linder, i dag anställd som projektansvarig.

Vid en sponsorresa till England träffades Mikael Linder, som också har ett förflutet som ordförande i Karlstad BK, och Kenneth Wahlström och kom att prata om behovet av en hall.

Då hade Kenneth Wahlström och hans företag anlagt och finansierat konstgräsplanen på Våxnäs  IP några år tidigare. Uppskattat av många, men en hall skulle ju innebära så mycket mera. 

Tidigare diskussioner om hallbygge hade stupat på kostnaderna om minst 75 miljoner kronor för en byggnad med riktiga väggar och tak.

Då sa finansiärerna ja

- Men vi fick kontakt med norrmannen här, Per Thore Nilsen, och förstod att det fanns ett alternativ och till ett mer begränsat pris. För 20 miljoner kronor, om ens det, skulle vi få en ny konstgräsmatta och därtill en hall, berättar Kenneth Wahlström. 

- Då blev det fullt möjligt och jag blev övertygad om att var rätt att satsa.

Kenneth Wahlström och Daniel Pettersson sa ja till finansieringen och bildade ett särskilt bolag för hallen.

Det visade sig också att själva underlaget, med asfalt underst, var mycket dugligt.

- Men bara att ta bort den gamla bädden med grus och det gamla konstgräset kostade 2,5 miljoner kronor. 

Kommunen bidrar

Karlstad kommun får en hall till skänks, men har beslutat om att stödja satsningen med över 4 miljoner över tio år.

Kultur och fritidsförvaltningen sa ja till KBK:s önskan att via just bolaget Karlstad AirDome få ett utökat ekonomiskt stöd. Beloppet höjs från 250 000 kr per år till 400 000 kr/år och samtidigt förlängs avtalet med ytterligare tio år. 

I Karlstad har det i tid och otid förekommit diskussioner om att fotbollen måste få bättre möjligheter att utvecklas. Med tanke på kommunens storlek håller sporten förvånansvärt låg kvalité. Och så har det varit i många år.

Färjestads hockey har en mycket stor påverkan på allt och alla och många har åsikten att övrig sport blir lidande. 

- Hockeyn är för dominant, säger Wahlström och Linder gemensamt.

Fast till saken hör att Wahlström och hans företag haft sina största sponsoråtaganden i just Färjestad. Men oavsett, nu ser han och Linder en begynnande framtid för fotbollen i stan.

"Maffig hall"

Det som i dag utgör Karlstad Airdome, 22,5 meter hög, 115 meter lång och 75 meter bred är den första i sitt slag i Sverige.

Och det är värmlänningarna rejält stolta över.

- Det är maffigt med en sådan här hall med fullmått. Den är verkligen stor, konstaterar Kenneth Wahlström.

Han som presenterade ett erbjudande till Karlstad kommunen för några år sedan.

- Jag sa att jag lägger 50 miljoner kronor om vi kan göra något vettigt för fotbollen. Jag ville bygga en rejäl arena.

Från kommunen fick han inte ens riktigt svar.

Kommuner på studiebesök

Kenneth Wahlström och Mikael Linder hävdar att det finns 7 000 fotbollsspelare i stan med omnejd. Bland dem ett stort antal ungdomar som vill bli något och som aldrig har haft vettiga förutsättningar för spel och träning.

- Vi borde i alla fall ha ett lag i Superettan. Nu är Carlstad United i i division 1 bäst, säger Mikael Linder.

- I dag är vi självkritiska och har rannsakat oss själva. Vi har saknat förutsättningar och det är inte konstigt att kvalitén inte är bättre.

- Men från och med nu kan vi på sikt få fram duktiga spelare.

Bokningsschemat i den nya hallen är redan på gränsen till fulltecknat. Träningar och matcher avlöser varandra och grannklubbar vill hyra tid.

- Dessutom har andra kommuner redan bokat studiebesök, berättar Mikael Linder som har mycket kontakter efter sina nära 20 år som spelaragent och anställd av Liverpools  FC.  

Genombrott för halltypen

Norrmannen Per Thore Nilsen lyssnar med ett leende. Han är leverantören och representerar Scandihall. 

- Sverige har länge legat efter i utvecklingen och jag har förvånats över ointresset här.

Han har i flera år försökt komma in på den svenska marknaden utan att riktigt lyckas. Han och kollegan Leif Öskog sitter vid bordet och lyssnar på värmlänningarna.

- Äntligen får vi bygga en stor hall som rymmer en fotbollsplan. Med allt vad det innebär i uppförande, kvalité i tältduk, uppvärmning och skötsel. Nu ska fler få se och bli övertygade.

Nilsen fortsätter:

- Jag kan verkligen gå i god för de här hallarna. De är av yppersta kvalité och med en ny teknik som har ytter- och innerduk med en luftficka emellan. 

- Tyvärr finns det andra aktörer som har förstört marknaden för plasthallar. Men den här hallen kommer att bli uppmärksammad, det kan jag lova, påpekar Nilsen.

Står pall i stormar

Stora fläktaggregat håller hallens dubbla dukar uppe. För att ta sig in och ut sker entrén via luftslussar. Kommunens fjärrvärme ska ge hallen en temperatur på minst 3-4 grader. Men betänk att det handlar om sådana stora volymer som  119 000 kbm luft som ska värmas.

Per Thore Nilsen berättar om hur hallarna tillverkas i Slovenien och exporteras till flera länder, även till platser med storm, regn och kraftiga snöfall. Hallarna har hållit vad leverantören lovade och stått emot väder och vind.

- Inte bara det. I kostnad är det ju en väsentlig skillnad vid en jämförelse med traditionellt byggande. Här rör det sig om en femtedel av priset.

- Och det finns väl ingen kommun som inte vill spara pengar...

Thomas Ejderhov

Fakta

Airdome i Karlstad

• Längd: 115 meter.

• Bredd: 75 meter.

• Höjd: 22,5 meter.

• Planmått: 105x65 meter.

• Konstruktion: Dubbelmembranstruktur som hålls uppe av övertryck skapat av starka luftfläktar.

• Belysning: Led-belysning, maxeffekt på 800 lux.

• Konstgräs: Fjärde generationen, samma typ som används på BK Häckens hemmaplan Bravida Arena.

• Kostnad:  ca 15 miljoner kronor.

• Byggtid, ca 3,5 månad.

• Invigning i månadsskiftet.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Fotbollens allsvenska klubbar gör för lite för att motverka våld och ordningsstörningar. 

-Många vågar inte ta tag i problemet. Vi har försökt motverka det här, och vi hoppas att arrangören tar ett större ansvar. 

Per Engström, sektionschef för polisens nationella operativa avdelning var mycket tydlig i en intervju med Sportspegeln på söndagskvällen.

Vem blir Årets Svenska Kvinna 2025? Kommer SWEA Internationals utmärkelse att gå till en av Sveriges mest internationellt framgångsrika affärskvinnor, en läkare och humanitär hjälparbetare, en hyllad skådespelare och regissör, en generalmajor inom Försvarsmakten, en världsrekord-hållande simmare eller en motorsports-legend? 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

Alla friidrottsvänner är att gratulera. Sporten får rekordmycket utrymme i TV, i synnerhet i år, men även framåt. Både Discovery och SVT är angelägna om att bjuda på  direktsändningar från galor världen över. SVT har säkrat rättigheter till 2030 - och i ett flerårigt avtal med nyaGrand Slam Track har Warner Bros och därmed Discovery kommit över rättigheter i Europa och Asien och nya Superligan.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.