20 bandyhallar målet till 2025

När Seppo Vaihela 2018 åtog sig jobbet som ordförande för Svenska bandyförbundets  Anläggningskommitté var hans uttalade målsättning att det skulle finnas 15 bandyhallar 2020.  Målet är uppfyllt. Vaihela kvarstår som ordförande med en ny strategi: 20 hallar till 2025.

En typisk bandyhall i Sverige i dag. De vinner inga designpris, men fyller sin funktion.

Vaihela är ett bekant idrottsnamn, framför allt inom bandy,. Tongivande elitspelarespelare i IFK Kungälv i 14 säsonger, ordförande i Bandyförbundet 2002 – 2006, Klubbdirektör i IFK Göteborg 1.9.2006 - november 2012,  idag relativt färsk pensionär och dessutom ordförande för Friskis & Svettis i hemorten Kungälv, 5 400 medlemmar.

-        Glöm nu inte att nämna Lasse Wennerholm (tjänsteman i Anläggningskommittén och mångårig, uppskattad medarbetare i Bandyförbundet). Utan det jobb han har gjort och gör hade vi inte nått vårt mål, berömmer Vaihela.

Inte bara för bandy

Mellan 2013 och 2020 har åtta nya hallar byggts i Sverige. Hallarna är till så mycket mer än för bandyspel. Isytorna används för allmänhetens åkning, för skolungdomar och även äldre i ett antal av runt en halv miljon människor varje år. Människor i rörelse, skyddade från iskyla och busväder.  

-  Men vi måste få fler hallar. Kravet för en elitförening i dag är att ha en hall. Hallar är en nödvändighet för att sporten ska överleva, säger Förbundets ordförande Per Anders Gustafsson och Vaihela med en röst. Ordförande Gustafsson har förresten så smått påbörjat flytten av förbundskansliets sex heltidsanställda från Idrotten Hus på Södermalm till Vänersborg. Hyran sjunker med inte mindre än 500 000 kronor, inflyttning 1 september.

Första inomhushallen skapades i Edsbyn, där bandylaget med många frivilliga krafter kunde skrina in 2003. Kostnad: 34 miljoner. Den senast byggda är blixtbygget i Åby-Tjureda för 43 miljoner, klar i oktober 2019 (mer om Eriksson Arena längre ned i texten).

Hall i Katrineholm – till slut

Just nu byggs en hall i Katrineholm för 110 miljoner kronor. Backavallen blir äntligen en fullvärdig bandyarena. Klar till seriestarten i höst.

I dagarna beslöt Skövde kommun att bygga ett tak för 30 miljoner över konstisen på Billingen. Någon hall blir det inte men med vindsstaket runt banan som håller blåsten ute från isytan. Och den 15 maj öppnades anbudskuverten till den 180 meter långa hallen i Karlstad som utöver bandybanan också ska innehålla två ishockeyrinkar.  

Planerade men inte påbörjade hallar: Bollnäs – efter många om och men – Motala, Mölndal/ Ruddalen och Finspång. Och i höst ska man äntligen kunna åka skridskor och spela bandy i en hall i Stockholm (Gubbängen) efter 20 års hattande.

 I Sverige finns inte de pengar att bygga en hall som i ryska Irkutsk där VM avgörs i månadsskiftet mars/april. Lyxbygget beräknats ha kostat en miljard kronor.

Arenan i skogen blev billig

Eriksson Arena (en stor bidragsgivare som föredrar att vara anonym) i Åby är ett bevis på att det går att bygga fort och billigt. 6 juni 2019 sattes grävskopan i marken bland tallar och lingonröda tuvor. 146 dagar senare stod skapelsen klar till en kostnad om 43 miljoner. Idrottens Affärer har i flera artiklar skrivit om bygget där skogen står så nära som fem meter från ena ytterväggen.

Växjö kommun lånade ut 37,8 miljoner, resterande miljoner fanns i klubbkassan, noga bevakad av klubbens ordförande under 53 år, legendaren Owe Svensson. Klubben betalar årligen 1 290 000 i amortering och ränta. Om 30 år är hallen betald.

Hallbygget blev vida omtalat. Besök har skett och klubben har skickat missionärer till bland annat Borås och Motala. Redan i december fick klubben äran att arrangera ”Fyrnations” för herrar. Och 23-25 oktober har klubben förtroendet att anordna Women World Cup med åtta lag.

 Ville inte riskera kapitalet

Johan Sigvardsson heter den nye ordföranden. Klart att mungiporna pekar nedåt när vi talar om den gångna säsongen, uttåget ur elitserien.

-        Vi var lite naiva och hoppades att spelarmaterialet skulle räcka. Samtidigt fanns det en viss oro för ekonomin och vi ville ge de spelare som tog oss till elitserien att få förtroendet att fortsätta. För att hänga kvar hade vi behövt satsa mellan en och en och en halv miljon kronor men det var vi inte beredda att göra. Vi ville inte riskera vårt kapital.

Gladare blir Sigvardsson när han berättar att sponsorintäkterna ökade från 800 000 till 2,5 miljoner. Bokslutet visade ett plus på närmare en halv miljon, ett av de bästa resultaten i klubbens historia.

-        Framtiden? Samarbete med Öjaby i Växjö, ett lokalt bandygymnasium med start i höst med åtta-nio spelare från trakten som får tre ispass i veckan plus 130 ungdomar från Åby med omnejd i träning.

-  Vi vill tillbaka till elitserien men tänker inte toksatsa. En rimlig målsättning inför den nya säsongen är att vara på den övre halvan i allsvenskan som blir ett riktigt getingbo, säger Sigvardsson.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.