Bakvända turer i hockeyförbundet

Svenska Ishockeyförbundets licensnämnd, ordförande Magnus Karlström, visade på fredagen sällsynt dålig puckkänsla. Det tidigare SHL-laget Karlskrona HK vägrades fortsatt elitlicens, och skickades till Hockeyettan med motivering att laget är på obestånd. 

Gammal surdeg, i form av förbundets orimliga krav på en arenakapacitet med minst 5 000 åskådarplatser, är främsta bakomliggande orsak till Blekinge-lagets svåra ekonomiska läge. Arenakravet har i dag spolats, men licensnämnden tycks omedveten om dess tidigare konsekvenser. 

Ombyggnaden av Karlskronas hockeyhall var början till eländet. Men en viss hänsyn hade varit på in plat när hockeyns licensnämnd tog sitt beslut.

-Vi hade hoppas på en dialog med licensnämnden, men icke. Vi har inte behandlats rättvist, säger Per Rosenqvist, klubbdirektör i KHK.

Nämndens beslut kommer att överklagas till förbundets Appellationsnämnd och Rosenqvist förväntar sig att fredagens beslut rivs upp.

-Den gångna säsongen redovisade vi ett plus på 1,6 miljoner kronor före avskrivningar, nettovinsten var 122 000 kronor. Hur många lag i Hockeyallsvenskan har bättre resultat, frågar Per Rosenqvist.

Hallbygget ett fördärv

Inför SHL-debuten hösten 2015 tvingades kommunen/föreningen bygga om arenan för att uppnå dåvarande arenakrav om 5000 åskådare. Kostnaden, totalt 80 miljoner landade i huvudsak hos kommunen , föreningen garanterade cirka 8 miljoner kronor. En ryggsäck som plågat KHK sedan laget föll ur SHL våren 2018.

-I Hockeyallsvenskan är intäktssidan en helt annan än i SHL, och vi stod med en arena inte alls anpassad för spel i Hockeyallsvenskan. Men licensnämnden har blundat för fakta – att vår ekonomi har skadats av förbundsbeslut, säger Per Rosenqvist.

KHK har tidigare i vår vägrats företagsrekonstruktion av tingsrätten,, sedan Skatteverket sagt nej till den plan som redovisats. I dag har KHK en skuldbörda på cirka, 3,5 miljoner, men enligt Per Rosenqvist är föreningens ekonomiska sits idag  betydligare starkare i dag än vid tiden för tingsrättens beslut.

-Vi går igenom ett stålbad, men licensnämndens skrivning att vi är på obestånd och inte kan betala leverantörskulder, är felaktig. Det är ledsamt att Skatteverkets bedömning har påverkat licensnämnden i sitt beslut , betonar Per Rosenqvist.

-Skatteverket har hänvisat till vår tidigare historik, åter är det historiken kring om – och tillbyggnaden har arenan 2015 som vi nu får betala. Ett beslut som togs på förbundet i Johanneshov, säger Per Rosenvist.

Oförmågen att betala

Ordförande i licensnämnden är Magnus Karlström. Han framhåller att underlag för nämndens bedömning är från årsredovisningen samt övriga insända handlingar. Enligt Karlström framgår det att KHK är på obestånd och att licensreglerna då föreskriver nedflyttning.

-Tidigare har KHK beviljats dispens för licenskravet för just avskrivningar av  arenan. Nu är det inte möjligt att bevilja dispens ytterligare. Jag vill betona att nämndens beslut var enhälligt (fyra ledamöter), meddelar Magnus Karlström

-Vi har följt det regelverk som hockey-Sverige har tagit beslut om.  Underlaget visar att föreningens förmåga att betala sina skulder inte är tillfällig, i övrigt har jag inga kommentarer, säger Magnus Karlström.

"Tar inte ut något i förskott

Vägras Karlskrona HK spel i Hockeyallsvenskan även av Appellationsnämnden går den vakanta platsen till Väsby från Stockholms norra förorter. Väsby hade kvalat in till säsongens avslutande kvalserie som bästa lag från  Hockeyettan. Kvalserien spelades aldrig på grund av corona-smittan.

-Vi är redo, vår ekonomi är under kontroll, plus 400 000 förra säsongen, men vi lider också med Karlskrona och tar inte ut någon plats i förskott. Senast i början av juli vill vi ha  ett besked hur det blir, meddelar Tom Tärnström, sportchef i Väsby.

Appellationsnämnden väntas lämna besked inom tre veckor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.