Stockholms GK satsar 15 miljoner i banan

Stockholms Golfklubb ska investera 15 miljoner kronor i banan med start i höst. Det beslutades på ett extra årsmöte. Pengarna tas från det egna kapitalet.

Stockholms Golfklubbs klubbchef Jonas Widegren ser fram emot den satsning som klubben gör

32 medlemmar var på plats och röstade – och 103 var med och röstade digitalt.

Klubbens ordförande Bengt Franzon hälsade välkommen, berättade om detta annorlunda golfår så här långt.

Dubbelt så många rundor

Klubbchefen Jonas Widegren drog de tekniska förutsättningarna för mötet, samt berättade att antalet bokade rundor i år var 16 300 per den 1 augusti mot 10 000 vid samma tidpunkt förra året. 

- Vi är på god väg mot 10 000 fler rundor än förra året, alltså dubbelt så många, vilket förmodligen kommer att ske vid mitten av september, förklarade Jonas Widegren.

Pelle Jacobson, pro och ansvarig för banfrågor i styrelsen, berättade om varför klubben tagit in banarkitekten Christian Lundin, som driver bandesignföretag tillsammans med Henrik Stenson. 

En av de främsta anledningarna är Lundins känsla för att bygga nytt med inspiration från det gamla. Kevinges ursprungsdesign är gjord av bland andra engelsmannen Harry Colt (1869-1951), och den ska Lundin tillsammans med klubben försöka återskapa så mycket som möjligt. Processen med masterplan har pågått i två år.

Tar av egna kapitalet

De 15 miljonerna är fördelade på följande poster: Bunkrar, bevattningssystem, fyra greener och bandesign. 

Pengarna tas från det egna kapitalet som nu är 50 miljoner. Det innebär minskade finansiella intäkter vilket i sin tur ger en höjning av medlemsavgiften med cirka 500 kronor.

Tidplanen är i grova drag följande: 

Start med arbetet i höst.

Öppning som vanligt 2021 med renovering av bunkrar i juli 2021 när många (ett normalår) är borta på semester. 

Stängning av banan sker lite tidigare 2021 (sept-okt) för att arbetet ska slutföras. 

Öppning av nya banan är planerad till 10 maj 2022 – med en invigningsfest i juni 2022, 90 år efter att medlemmarna på Stockholms Golfklubb slog de första slagen på Kevinge (1932). 

Spel i stort sett som vanligt under ombyggnaden med andra ord.

Bättre bana – bättre klubb

Efter ett tiotal frågor från såväl medlemmar på plats som digitalt var det dags att gå till beslut. På klubben blev det ett rungande ”Ja!” – vilket det även blev digitalt.

När mötesordföranden Anders Appelqvist slog klubban resolut i bordet togs en spontan applåd upp i salen utanför restaurangen.

Klubbens ordförande Bengt Franzon summerade beslutet på altanen efter mötet:

- Det här är bra för klubbens fortlevnad. Vi får en jättefin bana i toppklass i Stockholmsområdet. Med en bättre bana blir vi en bättre klubb. 

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.