"Utan stöd kan vi inte överleva"

Nu gör de största idrottsanläggningarna gemensam sak - de skriver brev till regeringen.Under rubriken "Sveriges arenor i akut behov av stöd" har Stockholm Live, Got Event och Malmö Arena publicerat  ett öppet brev 

Landets idrotts- och evenemangsarenor har hamnat i ett akut läge eftersom ingen evenemangsverksamhet har kunnat bedrivas sedan den 12 mars. Nu riktar arenabolagen i landets tre största städer skarpa krav på att besked om stöd, behovet är akut, eftersom det kommer att ta lång tid innan ordinarie verksamhet kan bedrivas igen.

Notera: under ett normlt har de tre arenorna cirka 5 miljoner besökare på idrotts- och kulturevenemang. Med allt vad det innebär i intäkter.

De tre Arenabolagens öppna brev skickas till Närings- respektive Kultur- och idrottsministrarna och där finns önskemål om besked i två frågor.

Två besked nödvändiga

– Vi har sedan mars månad haft omfattande verksamhetsinskränkningar enligt lag. Vi ställer oss till fullo bakom allt arbete som sker för att begränsa smittspridning 

- Men om våra verksamheter skall överleva bortom pandemin, så behöver vi två tydliga besked från regeringen, säger Lotta Nibell, vd på Got Event. 

Det första är ett tydligt uppdrag till Folkhälsomyndigheten att tillsammans med branchrepresentanter ta fram en långsiktig plan för successivt öppnande. 

Det andra är besked från regeringen om stöd. 

Företrädarna för arenorna betonar:

- Vi har sedan i juni fört en dialog med myndigheter kring vikten av att se hela ekosystemet kring evenemangsnäringen och när de riktade stöden till kultursektorn och idrotten aviserades, lämnades vi som arenabolag utanför. Så för oss handlar det nu om avgörande besked för hur vi ska hantera kommande månader .

Här är brevet

"Öppet brev till Näringsminister Ibrahim Baylan och Kultur- och idrottsminister Amanda Lind, 15 oktober 2020.

Vi arbetsgivare med totalt stopp för ordinarie verksamhet måste få besked omgående!

Vi adresserar er med anledning av att vi befinner oss i ett akut och desperat läge. Sedan i våras har vi uppmärksammat regeringen på evenemangsnäringens hela ekosystem av aktörer som sedan den 12 mars inte har några som helst intäkter. Som arenabolag med ansvar för evenemangsarenorna i landets tre största städer kan vi inte räkna med att kunna ha några publika evenemang under första halvåret 2021, och skulle det plötsligt förändras så har vi ändå en planeringshorisont på 6-12 månader för alla större evenemang. Samma situation gäller för alla våra kollegor på arenabolag i hela landet.

Vi fortsätter att till fullo stötta det arbete som sker för att begränsa smittspridningen av Covid-19 och uppskattar att våra krav på direkt stöd till både kultur- och idrottssektorerna har hörsammats. Men det akuta problem som har uppstått för oss, som företrädare för landets största evenemangsarenor, som är enorma motorer för våra städers hela besöksnäring och evenemangsnäringen i Sverige, är att vi inte omfattas av de direkta stöd som Kultur- och idrottsministern presenterade den 2 oktober och som vi har kämpat för ska införas. De generella stöd såsom tidsbegränsat omställningsstöd och nuvarande permitteringsstöd löper dessutom ut väldigt snart. När dessa stöd snart försvinner, och utan omgående besked om nya stödpaket, så kommer vi som arenabolag inte att överleva, vilket även innebär att de tidigare generella stöd vi har kunnat söka har varit helt verkningslösa.

Det vi kräver är att Näringsministern och Kultur- och Idrottsministern ger tydliga besked NU:

Besked om en fortsättning av nuvarande permitteringsstöd för oss som inte får bedriva ordinarie verksamhet under rådande pandemi, som gäller så länge som vi inte kan ha större publika evenemang. Året går mot sitt slut och regeringen måste kunna komma med ett tydligt besked i den här frågan omgående för att minska osäkerheten för den hårdast drabbade näringen i landet.

Besked om riktat stöd under hela den tid som evenemangsnäringen inte kan genomföra stora publika evenemang på grund av Covid-19, med tydlighet i att även landets arenabolag ska omfattas på samma sätt som kultur- och idrottssektorn har stöttats i tidigare stödpaket.

För varje dag som går utan besked kommer vi allt närmare ett läge då vi måste planera för ytterligare varsel och eventuell avveckling av våra verksamheter. Risken är också uppenbar att dagen då allt öppnar upp igen, så finns det ingen med den erfarenhet och kompetens som krävs för att driva arenor och ta emot stora evenemang, kvar i branschen. Som vi redan i våras diskuterade med er är evenemangsbranschen ett ekosystem av väldigt många aktörer där arenorna är en viktig grundpelare. Utan stöd kommer den delen av ekosystemet att kollapsa med idrottslag utan hemmaplaner, arenabaserade musik- och kulturevenemang utan spelplatser och dessutom kommer en viktig infrastruktur kring våra städers turistomsättning att gå förlorad".

Andreas Sand, Lotta Nibell & Karin Mårtensson

Vd Stockholm Live, vd Got Event & vd Malmö Arena

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.