Äntligen kunde Göteborgs politiker enas

 får två nya stora publikarenor när Scandinavium ska rivas, enligt en ny politisk uppgörelse mellan alla kommunpartier utom MP och SD. 

Efter en tid av förhandlingar i skymundan kunde Göteborgs-Posten presentera vad de styrande  politikerna har enats om. Göteborg har ambitionen att även i fortsättningen vara den ledande eventstaden i Sverige.

Scandinacium ska ersättas och det innebär att Frölunda ska få en ny arena

En ny multiarena ska ersätta Scandinavium, med främstelithockey i fokus i framtiden och ytterligare en ny arena ska ersätta Lisebergshallen, där inomhus-idrotterna prioriteras. Båda hallarna ska enligt förslaget ligga i det område där den så kallade evenemangsgatan är belägen, den som leder fram till Liseberg.

Nya arenor och bostäder

Längs med Mölndalsån, fram till Ullevi blir det storslagna satsningar  – med två nya hallar, men också med bostäder.

– Jag är väldigt glad att vi fått till en så bred överenskommelse, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) till GP.

Arenafrågorna har varit segdragna i Göteborg, så det nya beslutet är både unikt och historiskt

Alla partier i kommunfullmäktige förutom MP och SD står bakom den överenskommelse som blev klar under måndagsförmiddagen.  

Även Martin Wannholt (D) som under flera år drivit den linjen är nöjd.

– Äntligen kan vi ta ett hållbart helhetsgrepp för att utveckla evenemangsområdet. Underbart också att Frölunda kan få en riktigt bra hemmaarena, säger han.

Det framförallt två faktorer som fick politikerna att komma överens. 

Enighet råder runt ett nytt centralt bad. Där blir det en diskussion utanför den här överenskommelsen. Dessutom är frågan om ett köpcentrum glömd, här finns inte samma intresse längre.

Nu börjar arbetet

Politikerna är beredda att öppna för externa finansiärer, även om verkligheten har förändrat villkoren. Men driften ska ske i kommunal regi.

När projektet är ska vara färdigt är oklart. Nu inleds projekteringen för en satsning som åtminstone spänner över mer än ett par miljarder kronor  

– Det är svårt att ge ett exakt besked. Det ska fram detaljplaner och bygglov, så det ligger en bit framåt i tiden, säger Axel Josefson.

I projektet ska det eftersträvas att viss finansiering kommer via byggrätter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.