Göteborgsvarvet slår rekord

48 miljoner tillfördes Göteborg i fjol. I år beräknas den summan bli avsevärt större. Göteborgsvarvets halvmaraton mitt inne i stan samlar rekordmånga löpare och blir världens största.

Hotell, restauranger, parkeringsautomater, bensinstationer, sportaffärer, ja, alla tänkbara aktörer välkomnar löparna. Endast en fjärdedel av löparna kommer från Göteborg, övriga är tillresta med allt vad det innebär i utgifter.

- Framförallt lägger de tillresta löparna pengar på logi. Beläggningen på hotellen går i vanliga fall ner på helgen, så för dem är det positivt med en sån här dag när omsättningen går upp kraftigt, säger Sofia Zere, som är marknadsanalytiker på Turismens Utredningsinstitut, till GP.

En folkfest

Det finns inte ett enda hotellrum att uppbringa. Evenemanget pågår numera i flera dagar. Nu ingår också en ungdomstävling och varvets stora mässa i den egna friidrottshallen vid Slottsskogen har fullt hus varje dag.

Det är en folkfest med färger och människor i alla åldrar och med skiftande bakgrund. För de flesta är lördagens tävling kulmen på en period av träning på egen hand. Nu ska de testa sig själv under ett varv från starten vid Slottsskogen, via Älvsborgsbron, Hisingen, avenyn och tillbaka till Slottsskogen i ett vårvackert Göteborg.

Göteborgsvarvet har vuxit i alla avseenden de senaste åren. 34 032 löpare fullföljde tävlingen i fjol. I år är 53 848 löpare anmälda. Det innebär att tävlingen tillhör världens tio största lopp och som halvmara är varvets allra störst!

50 procent större omsättning

Omsättning har ökat med 50 procent under de tre senaste åren och uppgår nu till 25 miljoner kronor. Friidrotten har tjänat många miljoner på arrangemanget. Friidrotten i Göteborg har exempelvis kunnat bygga en egen hall.

I fjol beräknades turistinkomsterna till 48,4 miljoner och i år hamnar den summan på minst 60 miljoner kronor. Varvets tävlingsledare Bo Edsberger gläds med siffrorna, men vill också påpeka att just Göteborgs stad med alla arbetsåtaganden är en av de största utgiftsposterna.

- Vi har ett jättebra samarbete och det krävs mycket arbete från deras sida med avspärrningar och sånt. Men vi känner att vi gör rätt för oss. Så pass mycket betalar vi och vi får inga bidrag, säger Bo Edsberger till GP.

Europas största löpartåg

Vid lunchtid på lördag anländer två SJ Event-tåg från Malmö och Stockholm fullastade med nymasserade, kolhydratstinna och omklädda löpare.

- Totalt är det fler än 800 löpare, en majoritet kvinnor, som valt det miljövänligaste sättet att ta sig till Göteborgsvarvet, säger Katarina Vinell, ansvarig för SJ Eventtåg.

Löpartågen till Göteborg slår alla tiders rekord. Från Malmö kommer drygt 300 omklädda motionärer klockan 11.22 och från Stockholm nära 500 löpare 45 minuter senare. Sedan tar de sig med spårvagn sista biten till Göteborgsvarvets startområde.

- Ombord på de specialchartrade tågen får löparna uppmjukande massage av ett tiotal massörer och alla bjuds även på kolhydratrik pastasallad. Allt för att komma så välförberedda som möjligt till de 2,1 milens löpning. En klar fördel är också att vi delar ut nummerlappen ombord på tåget så att löparna slipper köa på plats i Göteborg, säger Katarina Vinell.

Intresset för att ta SJ Events ”Varvståg”, i samarbete med Göteborgsloppet, har varit rekordstort i år: "Det mest glädjande att konstatera är att så många kvinnor bokat plats. De är faktiskt i majoritet på båda tågen", säger Katarina Vinell.

...och en löparbåt

Över 1100 danskar ställer upp i årets Göteborgsvarv och de flesta av dem korsar Kattegatt tillsammans med sina familjer på lördag förmiddag ombord den extrainsatta löparbåten Stena Danica.

Trycket från Danmark har varit så stort att Stena Lines ordinarie morgonfärja, Stena Carisma, inte räcker till. För att samtliga danska löpare garanterat ska komma till start har Stena Line därför ändrat sin turlista under lördagen och satt in en extra morgonavgång från Danmark.

Stena Line kontaktades tidigt i våras av KN Sport and Marketing som arrangerar resor till Göteborgsvarvet från Danmark. Företaget var oroliga för att Stena Carisma inte skulle räcka till och för att många danskar riskerade att missa den stora löparfesten.

- Det krävs en hel del planering för att lägga om turlistan och en sådan här sak är jätterolig att kunna lösa. Därför får Stena Danica bli löparbåten under en dag, berättar Charlotte Ljunggren, linjechef på Danmarkslinjen.

Varvet i siffror

GöteborgsVarvet 2009 i siffror
Antal anmälda                    ca 53 700      
Andel kvinnor                    30,3 %       
Medelålder män/kvinnor    40,0/36,9 år    
Yngst löpare                     17 år    
Äldst löpare män/kvinnor  90/76 år    
Medeltid 2008 män/kvin.   1.53.24/2.06.30    
Mediantid 2008 män/kvi.   1.52.12/2.05.12    
De gör sin 30:e start        90    
Antal funktionärer            2 000    
Antal vätskestationer      11    
Liter vatten                      42 000     
Liter sportdryck              42 000     
Antal muggar                  700 000    
Antal sjukvårdsstat        14    
Antal bananer                54 000     
Antal svampar               54 000     
Antal bord                     750    
Antal staket                  1 000    
Antal musikplatser        50

Störst i världen
Göteborgsvarvet blir världens största halvmara med 53 848 löpare anmälda i år. På listan över världens största lopp, oavsett längd, är varvet nu på tionde plats.

Siffrorna visar antal fullföljande 2007, samtliga lopp med tidtagning.
Plac        Fullföljande      Tävling         Datum    
1    50213     Cursa El Corte Ingles 11 km, Barcelona           5/6/07
2    47318     Boulder 10 km, USA     5/28/07
3    42680     Vancouver Sun Run 10 km     4/15/07
4    40362     Lilac Bloomsd Run 12 km, Spokane USA     5/6/07
5    38607     ING New York City Marathon     11/4/07
6    35777     BUPA Great North Run HM, Newcastle     9/30/07
7    35701     Flora London Marathon     4/22/07
8    34111     Revlon Run for Women 5 km, Los Ang      5/12/07
9    32533     real Berlin Marathon     9/30/07
10  30717     GöteborgsVarvet 21 km     5/12/07

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.