VM-hockey i Gelsenkirchens jättegryta

Detroit har gjort det, Frölunda tänker göra det och nu ska VM i Tyskland nästa år göra det. Vad? Jo, spela hockey utomhus på en fotbollsarena.

Invigningsmatchen i 2010 års VM i ishockey ska spelas på Veltins Arena i Gelsenkirchen, normalt hemmaplan för bundesligalaget Schalke 04. Arenan kan ta 75 000 åskådare. Det kanske mest intressanta med det är inte VM-hockeyn i sig utan just arenan och Schalkes sätt att använda arenan för att maximera intäkterna.

För på Veltins Arena ska också tungviktskampen om VM-titeln mellan Klitschko och Haye avgöras i juni. Här har amerikansk fotbolls spelats, ett antal konserter hållits och förstås stora fotbollsmatcher, som Champions League-finalen 2004.

Schalke var en av de första klubbarna i Europa att inse potentialen i att bygga en multisportarena. 2001 invigdes arenan som för fotboll rymmer 69 000 åskådare och kostade 192 miljoner euro.

Det finns 15 restauranger, hotel och kaféer i omgivningen som alla ger intäkter till klubben. I fjol noterade Schalke 04 ett rekordresultat, 148,4 miljoner euro, upp 30 procent mot föregående år, enligt en presentation från Deloitte. Det gör klubben till den 13:e största i Europa sett till just intäkter.

Ändå är intäkterna från biljettförsäljning tämligen blygsamma sett i konkurrens med Europas storklubbar som inte skäms för att ta närmast hisnande betalt för en biljett. Schalkes model är att den som är intresserad ska ha råd. Därför stannade just biljettintäkterna på 38 miljoner euro, bara hälften mot exempelvis bundesligarivalen Bayern München.

7 maj 2010 möts Tyskland och USA i hockey-VM:s första match. Publikrekordet för ishockey är 74 544 åskådare, satt i Detroit. I Tyskland sager man sig redan salt 69 000 biljetter till matchen och siktar förstås på fullsatt. I Göteborg är man inne på samma tanke. Frölunda och Färjestad ska mötas på Ullevi. Inför hur många åskådare? (SportsPro)

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.