Därför sa regeringarna nej till EM

Lars-Åke Lagrell och Svenska Fotbollsförbundet ger upp. Det blir ingen gemensam ansökan med Norge för att försöka få fotboll-EM 2016. I Oslo på onsdagen erkände parterna att det inte finns möjlighet att fortsätta ansträngningarna. En konsultrapport gav stöd till regeringarnas tvivel.

Läs också Lars-Åke Lagrells egen krönika här på Idrottens Affärer.

Avgörande blev ett möte med Lars-Åke Lagrell, svenska kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Lijeroth och Norges kulturminister Anniken Huitfeldt.

Då framkom att varken Sveriges eller Norges regering är beredd att ge statsgarantier till EM-arrangemanget.  I Sverige fanns önskemål om 3,6 miljarder kronor för att rusta fyra arenor medan norska fotbollsförbundet hade förhoppningar om 6,8 miljarder kronor för motsvarande renoveringar.

Här har de båda förbunden varit eniga och ansett att en regeringsgaranti var en förutsättning för att över huvud taget gå vidare i arbetet.

Lagrell besviken på regeringen

- Jag är besviken, medgav Lars-Åke Lagrell i en första kommentar.

- Vi har efter Regeringsförklaringen i oktober 2006, där det sägs att "Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land", haft förhoppningen att staten skulle hjälpa kommunerna med investeringarna.

-Vi konstaterar att den faktiska redovisningen från EM 2008 visar att ett EM-slutspel är ett stort vinstarrangemang för det arrangerande landet. Men vi noterar från dagens möte att den politiska viljan för att arrangera EM gemensamt i Sverige och Norge inte finns. Det känns tungt, fortsätter Lagrell.

Regeringarna i Norge och Sverige har diskuterat frågan och kommit till en gemensam ståndpunkt.

Rapport tvivlade på optimismen

- Vi har haft en tät dialog med svenska myndigheter och har efter en helhetsvärdering kommit till att det inte är möjligt att ge statligt stöd, sa den norska kulturministern

I måndags fick ministrarna en kvalitetssäkringsrapport från de externa konsulterna Econ Pöyry och Holte Consulting. Där fanns inte alls samma optimism som i underlagen från förbunden och det gällde både förväntningarna från Sverige och Norge. Ett EM skulle inte alls ge samma intäkter som förbunden räknat fram, menade konsulterna som hade starka tvivel till kostnader för hotell och transporter. Dessutom väcktes frågan om arbetet med arenorna skulle bli färdigt i tid.

Ministrarna behövde bara ett dygn att fundera och jämföra - sedan blev det ett blankt nej till fotbollen.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.