Världsstjärnan belönar moderklubben

Världsstjärnan Peter Hanson utvecklar nu sin egen tävling på Nordea Tour. Tävlingen blir ett samarbete mellan Sturup Park och Bokskogens GK och med 450 000 kronor i potten.

 Sedan några år tillbaka är Peter Hanson värd för sin egen tävling på Nordea Tour, den svenska golftouren. Tidigare har golfstjärnan arrangerat tävlingen tillsammans med sin hemmaklubb Sturup Park. Nytt för i år är att tävlingen får ytterligare en medarrangör: Bokskogens GK.

"Får betala tillbaka"

- Bokskogen var tidigare min hemmaklubb och det känns därför bra att jag nu kan betala tillbaka till båda klubbarna. Jag är väldigt engagerade i golfen här i regionen och det känns bra att vi nu väljer att utveckla konceptet ytterligare, säger Peter Hanson som slutade delad tvåa i Commercialbank Qatar Masters i söndags.

Huvudtävlingen i Peter Hansons Nordea Tour-satsning, som avgörs 31 maj-2 juni, ska även i år spelas på Sturup Park.

Däremot blir det ett måndagskval, Monday Morning Challenge, på Bokskogen samma vecka.

Ger plats för fler ungdomar

- Det är ett öppet kval, så vem som helst som klarar handicapgränsen får spela. I potten ligger tre wild cards till huvudtävlingen, förklarar Jonas Nilsson, tävlingsansvarig för Peter Hansons tävling.

- Vi både hoppas och tror att ett måndagskval på Nordea Tour är en positiv utveckling för svensk golfs framtid. Unga och lovande spelare har nu möjlighet att spela om en plats i tävlingen.

I år inleds Nordea Tour med Peab PGA Grand Opening, på PGA of Sweden National i Bara 26-28 april, och avslutas med Nordea Tour Championship by Fredrik Jacobson, på Kungsbacka GK 28-29 september.

Elisefarm ny arrangör

Bland de 13 herrtävlingar är Elisefarm Open på skånska Elisefarm GC en nykomling.

Även i år kommer både Viasat Golf och Eurosport visa 30 minuter långa sammandrag från tio av Nordea Tour-tävlingarna.

- Jens Dantorp vann Peter Hansons tävling 2011 och blev totalsegrare av Nordea Tour Ranking, vilket ledde till att han i år spelar på European Challenge Tour, , säger Louise Permelin, vd på Svenska Golftourerna AB.

- Touren är viktig för spelarnas utveckling för att nå upp till högre nivå och tourer i världen. De starka tävlingar och banor som finns på Nordea Tour 2012 utvecklar spelarna i rätt riktningen. Det är viktigt för svensk elitgolf och kommer att leda till fler golfstjärnor i framtiden.

Fakta

Nordea Tour är Sveriges professionella golftour för damer och herrar, och det är framtidens golfstjärnor som spelar här.
Touren har funnits sedan 1984 och arrangeras av Svenska Golftourerna AB, som ägs av PGA Sweden och Svenska Golfförbundet. Touren har fostrat många av de svenska stjärnorna som tävlar på världens olika tourer.

Programmet Nordea Tour herrar 2012:

26-28 april Peab PGA Grand Opening, PGA of Sweden National
9-11 maj Club La Santa Championship, Nivå Golfklubb (DK)
15-17 maj Elisefarm Open, Elisefarm GC
24-26 maj Söderby Masters by HEMMAbutikerna, , Söderby GK
31 maj- 2 juni Peter Hanson Open, Sturup Park GK / Bokskogens GK
19-21 juni Nordea Open, Miklagard (N)
4-6 juli Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson, Katrineholms GK
27-29 juli Gant Open, Aura Golf (FIN)
9-11 aug Isaberg Open hosted by Patrik Sjöland, Isabergs GK
14-18 aug SM Match hosted by Österåkers Kommun, Österåkers GK
24-26 aug Landskrona Masters, Landskrona GK
13-15 sept Solkusten Masters hosted by Joakim Haeggman, Kalmar GK/Ekerum Golf & Resort
28-29 sept Nordea Tour Championship by Fredrik Jacobson, Kungsbacka GK

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.