Publiksuccé vid ispremiären

I Skellefteå är hockeylaget allas angelägenhet. Inte minst bevisas det vid den årliga ispremiären och spelarpresentationen som blir till en storslagen show. Semestertider och OS spelar ingen roll. 5 200 personer kom till hallen vid årets event.
Under publikdagen i Skellfteå Kraft Arena skriver spelarna autografer och åker skridsko med alla som vill. Foto: Anna Hägglund

 

- Det är fantastiskt och i synnerhet som vi inte gör det så märkvärdigt. Men folk kommer, det är som om ispremiären är lika stor som, ja, säg midsommarafton, berättar ordförande Pär Nordlund glatt.

Alltid lika imponerande

Han flyttade hem från Stockholm för 15 år sedan och vänjer sig aldrig vid tillströmningen utan blir lika imponerad varje gång.

Första så kallade organiserade isträningen skedde inför säsongen 1997/98. Klubben hade då hamnat i ekonomiska svårigheter och var nära konkurs, men genomförde en lyckad rekonstruktion och som en del av omstarten kom initiativet med öppet hus i ishallen.

Skellefteå AIK finns i medvetandet hos alla i kommun. Här bor 71 580 personer och det pratas hockey året om. Så har det varit sedan 1943 när en sektion startades i allmänna idrottsklubben. 1985 blev hockeyn fristående och sedan återkomsten till elitserien har verksamheten stärkts i alla avseenden.

I dag har kansliet 19 anställda, det finns 400 spelare inklusive alla ungdomar och omsättningen under säsongen 2011/2012 i koncernen Skellefteå AIK Hockey, inkluderat Skellefteå AIK Hockey och Rinkside Skellefteå AB, blev 110,7 miljoner (101,5 året innan).

Lika många varje gång

Faktum är att inget annat lag i hockey-Sverige lockar så mycket folk till sin ispremiär och så har det alltid varit.

Traditionen är stark och människor reserverar den här dagen för ett besök i Skellefteå Kraft Arena. Det spelar ingen roll att det ännu är semester för många och att OS pågår med full intensitet.

- Här i Skellefteå spelade Sunnanås fotbollsdamer just den här kvällen. Jag tycker synd om dom, det kom visst ett 200-300 på deras match, inflikar Nordlund.

Öppet hus lockar

Vad är det då som sker i hallen?

- Vi annonserar om att det är öppet hus, hyr in ett band för musiken, har en speaker och så blir det spelarpresentationer och autografskrivning.

Spelarna åker dessutom skridsko med alla som vill, vuxna som yngre.

Inte heller någon ny stjärna

Pär Nordlund påtalar:

- Man ska också ta i beaktande att i år var det inte så spektakulärt på spelarsidan. Jag menar, inga nya stora spelarförvärv som lockade extra.

När de största stjärnorna,  Pierre-Edouard Bellemare och Bud Holloway, säkrades och truppen bedömdes som stark vill ledningen ge yngre spelare chansen. Ungdomsverksamheten är både stor och framgångsrik. Ideligen kommer det fram nya talanger.

Stjärnan överraskad

Bud Holloway  gjorde sin första ispremiär eftersom han i fjol kom till Skellefteå något senare.

- Häftigt att en träning lockar nästan 6000.

I synnerhet som snittet i elitserien ligger på cirka 5 000.

Thomas Ejderhov

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.