Det blev fel och inget annat...

Det tog några timmar. Sedan backade ASICS Stockholm Marathon och insåg hur fel det blev. Det fanns inget annat att göra än en pudel. Nu gäller prispengar alla och oavsett allt.
Med drygt en månad kvar till start hoppas arrangörerna på en något lugnare tillvaro igen. Foto: TT

 

”Självklart välkomnar vi löpare från alla delar av världen”, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.

”Efter den debatt som uppkommit har vi beslutat att samma prispengar gäller även för löpare som inte deltar i den nordiska landskampen”, sa styrelseledamoten David Fridell.

Och på Stockholm Marathons egen sajt var rubriken ”Självklart är alla välkomna!”

Hur kunde det bli så galet?

Nu försöker man hämta sig från den storm som utbröt. 

”Hur kunde det gå så fel och hur tänkte vi egentligen? Att dra på sig en sådan kritik helt i onödan”. Frågorna var många inom organisationen.

Det blev så galet. 

Den tilltänkta regeln med prispengar till enbart nordiska löpare är synnerligen märklig med tanke på att löpare från 97 olika nationer är anmälda. 6 523 av de hittills anmälda kommer från andra nationer än Sverige, däribland sex löpare från Kenya och en från Etiopien.

Inga betalda löpare

- Låt säga att en engelsman vinner loppet och en kenyan kommer tvåa, då får dessa 50 000 kr, respektive 25 000 kr. Precis som de nordiska löparna. Prispengarna ligger lågt i jämförelse med många andra stora maratonlopp – och har så alltid gjort, säger David Fridell och förklarar det bl a med att i Stockholm har arrangörerna alltid satsat främst på bra service för alla tusentals vanliga löpare.

Nu blir det pengar till utomnordiska deltagarna, förutsatt att de placerar sig bra, samtidigt som satsningen på nordiska löpare gäller i en så kallad nordisk landskamp, både för män och kvinnor.

Ett beslut som kvarstår är att Stockholm Marathon slutar med att bjuda in och betala omkostnader för utomnordiska löpare till tävlingen. Det har tidigare handlat om dryga tio löpare per år.

Det här samarbetet hör till de mest oväntade och udda. Om du köper biljett till basketlandskampen Sverige-Turkiet i Globen får du möjligheten att se hockeymatchen Tre Kronor-Tjeckien i Beijer Hockey Games  - på köpet. 

Idrottssverige skriker efter anläggningar av alla slag. Det går trögt på de flesta håll. Men det finns en kommun som gör något åt behoven: Nacka kommun, 8 kilometer utanför Stockholms centrum. Fram till 2035 kommer kommunen att satsa 2 miljarder kronor på olika anläggningar.

AIK var länge den fula ankungen i bandysagan tills framför allt miljonären Marco Engborg ville att AIK skulle återta en plats bland hermelinerna. Med hjälp av en välfylld plånbok förverkligade Engborg sin dröm och på några snabba säsonger var AIK tillbaka i högsta serien inför säsongen 2019-2020.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

BAUHAUS samlar på idrotter och sponsoravtal. Nu har företaget utökat avtalet  med Svenska Skidförbundet. Under säsongen 2018/2019 var BAUHAUS partner till svensk skicross, men tar nu ytterligare ett steg och utökar samarbetet genom att bli huvudsponsor för den framgångsrika skicross-verksamheten.

Världscupen i längdskidåkning har en stor plats i svenskarnas hjärta och hälften av svenskarna (50 procent) planerar att titta på SVTs vinterstudion.

Det finns skillnader mellan hur män och kvinnor tittar på vintersport. Var tredje kvinna (33 procent) har Vinterstudion på i bakgrunden medan de gör andra saker. Det gäller bara för var fjärde man (24 procent).

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.