Det blev fel och inget annat...

Det tog några timmar. Sedan backade ASICS Stockholm Marathon och insåg hur fel det blev. Det fanns inget annat att göra än en pudel. Nu gäller prispengar alla och oavsett allt.
Med drygt en månad kvar till start hoppas arrangörerna på en något lugnare tillvaro igen. Foto: TT

 

”Självklart välkomnar vi löpare från alla delar av världen”, säger tävlingsledaren Ulf Saletti.

”Efter den debatt som uppkommit har vi beslutat att samma prispengar gäller även för löpare som inte deltar i den nordiska landskampen”, sa styrelseledamoten David Fridell.

Och på Stockholm Marathons egen sajt var rubriken ”Självklart är alla välkomna!”

Hur kunde det bli så galet?

Nu försöker man hämta sig från den storm som utbröt. 

”Hur kunde det gå så fel och hur tänkte vi egentligen? Att dra på sig en sådan kritik helt i onödan”. Frågorna var många inom organisationen.

Det blev så galet. 

Den tilltänkta regeln med prispengar till enbart nordiska löpare är synnerligen märklig med tanke på att löpare från 97 olika nationer är anmälda. 6 523 av de hittills anmälda kommer från andra nationer än Sverige, däribland sex löpare från Kenya och en från Etiopien.

Inga betalda löpare

- Låt säga att en engelsman vinner loppet och en kenyan kommer tvåa, då får dessa 50 000 kr, respektive 25 000 kr. Precis som de nordiska löparna. Prispengarna ligger lågt i jämförelse med många andra stora maratonlopp – och har så alltid gjort, säger David Fridell och förklarar det bl a med att i Stockholm har arrangörerna alltid satsat främst på bra service för alla tusentals vanliga löpare.

Nu blir det pengar till utomnordiska deltagarna, förutsatt att de placerar sig bra, samtidigt som satsningen på nordiska löpare gäller i en så kallad nordisk landskamp, både för män och kvinnor.

Ett beslut som kvarstår är att Stockholm Marathon slutar med att bjuda in och betala omkostnader för utomnordiska löpare till tävlingen. Det har tidigare handlat om dryga tio löpare per år.

Rögle ska förbli en elitklubb i ishockey. Mot den bakgrunden satsas 250 miljoner krnor för att bygga ut Carena arena i Ängelholm för att få en anläggning som uppfyller kraven.

Den nuvarande hallen blir sju meter högre, utökas med 3 450 kvm och det innebär att publikkapaciteten ökar med drygt 1500 platser och totalt  6 550 platser. Detta via nya balkongläktare, loger, ståplatser och större restaurangytor. Och inte minst, en tredje träningshall med anslutning till arenan tillkommer.

Idrottsförbunden  har kölapp hos idrottsminister Amanda Lind den här veckan. I takt med samtalen stiger förväntningarna.Många ser hur idrotts-Sverige snart öppnar igen.

Då tar statsepidemiolog Anders Tegnell till orda och slår igen dörren med kraft och utan minsta vilja att diskutera ett öppnande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

SDHL och SHL har tecknat ett nytt samarbetsavtal som ger den svenska damhockeyligan miljoner i flera år framöver.

– Det här skapar en trygghet för damligan att kunna utvecklas, säger Agne Bengtsson, SDHL:s ordförande.

Handbollsmålvakten Johan ”Hubbe” Sjöstrand räddar inte bara bollar. Han vet hur man kryssar i travkuponger. ”Hubbe” har varit utlandsproffs sedan 2009 men svensk travsport har han järnkoll på. På V75 på Bollnäs i helgen fick hans andelssystem in sju rätt. Utdelning: 5 007 965 kronor.

Varje andel kostade 385 kronor. 51 andelsköpare kunde kvittera ut 99 959 kronor. 5-miljonersvinsten var den största i landet.

SVT och TV4 gör gemensamma affärer igen.  Den 14 augusti är det säsongspremiär för friidrottens  Diamond League – och nu står det klart att tävlingarna ska sändas av båda bolagen, Inte bara i år utan det nya avtalet gäller de kommande fem säsongerna.