Succé för orienterarnas AB

I dag handlar det om mångmiljonomsättning. För tio år sedan fanns det inte en enda anställd och förbundet utsåg funktionärsföreningar och arrangörsorter och de fick klara sig bäst de kunde.
Henrik Boström är vd för O-ringen AB och berättar om vilken betydelse tävlingar har för sporten.

 

O-ringen betyder oerhört mycket för orienteringen. Dels som inkomstkälla och dels som ett evenemang som innebär rekrytering av nya orienterare.

Förvandlingen av O-ringen är total. Det årligen återkommande evenemanget är en av världens största orienteringstävlingar och lockar ofta mer än 20 000 deltagare.

Affärsidén är utvecklad

Henrik Boström som är vd för O-ringen AB berättar om hur även orienterarna valde bolagsform.

- Det har gradvis vuxit fram. Främsta anledningen var att få ned antalet arbetstimmar, göra det lättare att genomföra arrangemanget och få en långsiktighet.

Bolaget utser arrangörsorter och funktionärsföreningar och sedan samarbetar enligt ett bestämt  koncept. Avtal skrivs varje år med de aktuella föreningarna och där bestäms fördelningen av arbetsuppgifter mellan föreningarna och bolaget.  

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) är ägare till 100 procent av O-ringen AB som skapades 2013. Bolagets roll är att säkerställa en trygg och stabil ersättning för alla parter (Svenska orienteringsförbundet, bolaget och funktionärsföreningarna) och att vid behov kunna parera ekonomiska svackor. 

Så fördelas miljonerna

Den fördelningsmodell man skapat är utifrån hur ett normalårs intäkter ser ut. Prognosen ett normalår bygger på 7,5 miljoner kronor i intäkter där funktionärsföreningarna får 4,5 miljoner, lika med drygt 60 procent av intäkterna. 

2 miljoner, ungefär 27 procent, går till ägarna, det vill säga Svenska orienteringsförbundet, medan O-ringen AB får resterande 1 miljon som är cirka 13 procent.

- Vid avvikande ekonomiskt resultat fördelas överskottet eller förlusten mellan O-ringen AB och funktionärsföreningarna. Till vilken grad regleras i avtalet, påpekar Henrik Boström.

Långa avtal med sponsorer

O-ringen genomförs i projektform där en visstidsanställd generalsekreterare anställs och som är direkt underställd VD:n för O-ringen AB. Bolaget ansvarar för de formella kontakterna inom allt från ekonomi, avtal, och marknadsföring till deltagaranmälningar och kundtjänst. 

- Bolaget knyter upp långsiktiga avtal med sponsorer. Det är en uppgift som inte funktionärsföreningarna behöver ansvara för. 

Föreningarna ansvarar för att rekrytera och utbilda ideella funktionärer och säkerställer att projektet genomförs av egna funktionärer. 

Förutom att genomförs O-ringen varje år ansvarar aktiebolaget för projektet hittaut.nu som är Sveriges största friskvårdsprojekt med över 30 000 deltagare i 30 olika städer. Projektet går ut på att uppmuntra stadens invånare till fysisk aktivitet genom att med hjälp av en gratis karta ta checkpoints i och runt staden. 

- O-Ringen står stadigt och växer. I år genomfördes den 51:a upplagan i Borås, och kanske blir O-Ringen Sälen 2016 det största någonsin? Vi är inne i en positiv deltagartrend, fastslår Henrik Boström.

Ida Sundström

I Oskarshamn går var tionde invånare på ishockey.  Skrällen mot AIK i den hockeyallsvenska finalen, 3-2 i segrar, har höjt hockeytempen ytterligare. Klubbchefen, Martin Åkerberg, rapporterar om en hockeyfeber som slår alla rekord, då har ändå IK Oskarshamn 23 raka säsonger i den näst högsta serien bakom sig.

Åby/Tjureda har gjort en blixtresa till elitserien. På tre säsonger har den småländska klubben gått igenom två serier. I september/oktober ska en egen bandyhall stå klar. Den byggs på Åby IP.

Äntligen blev det Villas tur. 8-4 mot Västerås SK och inte ett öga var torrt i omklädningsrummet på Studenternas efteråt. Villa från Lidköping har väntat i 85 år på guldet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Simdrottningen Sarah Sjöström har nyligen tecknat ett kontrakt med kinesiska mobiltelefon – och klockföretaget Huawei. Välkände agenten Daniel Wessfeldt är Sarah ekonomiska rådgivare. Nu avslöjar Wessfeldt att stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis, 19, kan bli en ny klient hos honom.

Han ställde sig framför alla representanter från spelbolagen och deklarerade tydligt:

- Dämpa er. "Annars kommer regeringen att att ta fram nya regler som begränsar marknadsföring", 

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) gjorde sig till talesman för åtskilliga svenskar

Varför gör ni på detta viset? Var det inte Emil i Lönneberga som undrade? Många undrar över kvällens TV-krock: TV 4 sänder EM-kvalet Sverige-Rumänien klockan 18. Samma tid börjar SM-finalen i bandy i TV 2. Gick det inte att undvika?

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.