Succé för orienterarnas AB

I dag handlar det om mångmiljonomsättning. För tio år sedan fanns det inte en enda anställd och förbundet utsåg funktionärsföreningar och arrangörsorter och de fick klara sig bäst de kunde.
Henrik Boström är vd för O-ringen AB och berättar om vilken betydelse tävlingar har för sporten.

 

O-ringen betyder oerhört mycket för orienteringen. Dels som inkomstkälla och dels som ett evenemang som innebär rekrytering av nya orienterare.

Förvandlingen av O-ringen är total. Det årligen återkommande evenemanget är en av världens största orienteringstävlingar och lockar ofta mer än 20 000 deltagare.

Affärsidén är utvecklad

Henrik Boström som är vd för O-ringen AB berättar om hur även orienterarna valde bolagsform.

- Det har gradvis vuxit fram. Främsta anledningen var att få ned antalet arbetstimmar, göra det lättare att genomföra arrangemanget och få en långsiktighet.

Bolaget utser arrangörsorter och funktionärsföreningar och sedan samarbetar enligt ett bestämt  koncept. Avtal skrivs varje år med de aktuella föreningarna och där bestäms fördelningen av arbetsuppgifter mellan föreningarna och bolaget.  

Svenska orienteringsförbundet (SOFT) är ägare till 100 procent av O-ringen AB som skapades 2013. Bolagets roll är att säkerställa en trygg och stabil ersättning för alla parter (Svenska orienteringsförbundet, bolaget och funktionärsföreningarna) och att vid behov kunna parera ekonomiska svackor. 

Så fördelas miljonerna

Den fördelningsmodell man skapat är utifrån hur ett normalårs intäkter ser ut. Prognosen ett normalår bygger på 7,5 miljoner kronor i intäkter där funktionärsföreningarna får 4,5 miljoner, lika med drygt 60 procent av intäkterna. 

2 miljoner, ungefär 27 procent, går till ägarna, det vill säga Svenska orienteringsförbundet, medan O-ringen AB får resterande 1 miljon som är cirka 13 procent.

- Vid avvikande ekonomiskt resultat fördelas överskottet eller förlusten mellan O-ringen AB och funktionärsföreningarna. Till vilken grad regleras i avtalet, påpekar Henrik Boström.

Långa avtal med sponsorer

O-ringen genomförs i projektform där en visstidsanställd generalsekreterare anställs och som är direkt underställd VD:n för O-ringen AB. Bolaget ansvarar för de formella kontakterna inom allt från ekonomi, avtal, och marknadsföring till deltagaranmälningar och kundtjänst. 

- Bolaget knyter upp långsiktiga avtal med sponsorer. Det är en uppgift som inte funktionärsföreningarna behöver ansvara för. 

Föreningarna ansvarar för att rekrytera och utbilda ideella funktionärer och säkerställer att projektet genomförs av egna funktionärer. 

Förutom att genomförs O-ringen varje år ansvarar aktiebolaget för projektet hittaut.nu som är Sveriges största friskvårdsprojekt med över 30 000 deltagare i 30 olika städer. Projektet går ut på att uppmuntra stadens invånare till fysisk aktivitet genom att med hjälp av en gratis karta ta checkpoints i och runt staden. 

- O-Ringen står stadigt och växer. I år genomfördes den 51:a upplagan i Borås, och kanske blir O-Ringen Sälen 2016 det största någonsin? Vi är inne i en positiv deltagartrend, fastslår Henrik Boström.

Ida Sundström

Lycka för en allsvensk fotbollsklubb när det gäller ekonomi är att sälja spelare till en utländsk proffsklubb. Malmö FF som redan har pengar så de klarar sig tog hem mera kapital via internationella matcher i höstas, men inte nog med det. Nu framkommer att MFF tjänade runt 60 miljoner på just spelarförsäljningar. Klubbens kapital är nu uppe i 500 miljoner.

Den världsberömde författaren Mark Twain skrev: ”Ryktet om min död är starkt överdrivet”. Det är mycket diskussion i media om bandyn i dagarna. Häromdagen var det också fler än 100 inlägg på Facebook om den döende bandyn. 

Och det byggs nya konstfrusna bandybanor. Den 26 januari invigs Boda Isstadion i Borås med VM-matchen Finland-Kazakstan

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det kan tyckas som ett något annorlunda förhållande, men parterna har funnit varandra. BRIS och Svenska MMA-förbundet, SMMAF, ska jobba tätt tillsammans. De inleder ett samarbete i syfte att fånga upp och nå ut till fler unga killar, informera om att Bris finns för dem och ge fler killar möjlighet att komma i kontakt med Bris.

De nya spelreglerna kräver mycket mer av de bolag som erbjuder spel och vadslagning på nätet. Med nya krav om licens även för kasinon och bettingbolag som finns på servrar i andra länder så förväntas den svenska spelmarknaden bli tryggare.

Staffan Lindeborg ser fram mot sitt nya liv friherre. Efter 50 år på Sveriges Radio och Sveriges Television är han nu Senior Advisor i barnens bolag Lindeborgs Communications AB. Och nu ska han skriva en bok som resande i sportens underbara värld. Han har en del att berätta efter bland annat ha kommenterat 18 olympiska spel.

IFK Göteborgs supportrar börjar se en framtid igen. Under ett halvår har det enbart handlat om förluster, antingen pengar, ledare, anseende eller spelare. Nu vänder strömmen av nyheter. Det uppstår plustecken också. Klubben håller på att att bygga en ny ekonomi och på spelar- och ledarsidan tillkommer nya namn. På måndagen tillkännagav IFK att klubben har gjort klart med ett nytt och långsiktigt samarbete med Ekkono Soccer Services, med huvudkontor i Barcelona.