Stockholmsidrottens krav för Vinter-OS

Stockholms Idrottsförbund  står bakom Sveriges/Stockholms ansökan om 2026 års vinterspel. Ordföranden Peter Larsson betonar projektets bärighet, men poängterar att ansökan inte får konkurrera med förbundets primära uppgifter; att skapa bästa möjliga förutsättningar för breddidrotten i Stockholms-regionen.

Vad gäller anläggningar samt  gräs -  och isytor har distriktet hamnat i strykklass när nya bostadsområden byggts och planerats. Det är väl känt att Stockholms stad och förbundet inte gått i takt den senaste 20-års perioden.

Politisk långbänk

Först i höst har exempelvis spaden satts i jord för en inomhusanläggning för bandy, som beräknas vara i drift i februari 2010. Efter år av politisk långbänk i Stockholms Stadshus.

Peter Larsson medger för Idrottens Affärer att det kan finnas en tvekan om en OS-kandidatur inom vissa förbund.

-Ja, så är det, det finns också förbund som öppet välkomnar en ansökan. Som Stockholms Skidförbund, landet största skiddistrikt, som med en helt ny skidanläggning, kommer att stå starkt rustat för framtiden, meddelar Peter Larsson.
- För att nå ett värdskap 2026 måste hela Sverige engageras, och att breddidrottens berättigade, och i dag eftersatta krav, tillgodoses, ja rent av garanteras av ansvariga politiker, framhåller Peter Larsson.
På tisdagskvällen, 9 oktober, väntades IOK:s 95 medlemmar, bland dem SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg samt ledamoten Stefan Holm vid möte i Buenos Aires fastställa IOK-styrets tidigare rekommendation; att Sverige/Stockholm konkurrerar med Calgary, Kanada och Milano/Cortina om 2026 års värdskap. Dialogfas övergår i kandidatfas.

Osäkert politiskt läge

Det slutliga beslutet tas i september 2019, men senast den 11 januari 2019 kräver IOK slutliga ansökningshandlingar, som  inkluderar en statlig säkerhetsgaranti. Det osäkra politiska läget, både på regeringsnivå och i Stockholms Stadshus, är till nackdel för ansökan.

2026 års arrangemang, vinter-OS och Paralympics, är det första som äger rum enligt IOK:s förändringsprogram Agenda 2020. Det innebär bland annat att kostnader ska hållas nere och att värdstaden får ett bidrag på 1 miljard dollar, cirka nio miljarder kronor. Den svenska budgeten är i nuläget 13 miljader kronor. Den statliga garantin kan i dag beräknas till cirka fyra miljarder.

Annika Strandhäll (s), idrottsminister i nuvarande expeditionsregering, har i en TT-intervju uttryckt oro över att tidsplanen och det osäkra politiska läget sammanfaller. Saila Quicklund, idrottspolitisk talesperson för moderaterna, betonar precis som Strandhäll behovet av en blocköverskridande överenskommelse.

"Bra förutsättningar"

-Förutsättningar är bra, men många parter är inblandande, politiska instanser och idrottsrörelsen, både nationellt och lokalt. Allt måste vägas ihop till en helhet, och som politiker har vi ansvar för skattebetalarnas pengar. Det ska också beaktas, menar Quicklund. 

Sverige/Stockholms koncept bygger på ytterligare tre ben, Falun och Åre samt

Sigulda, Lettland (bob och rodel). 
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.