VM, en satsning och angelägenhet för kommunen

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor.  Bortom alla åk  och medaljer har något annat ägt rum – en orts marknadsföring i syfte att växa.

Åre - och vidderna. Förhoppningen var att männniskor lockades via alla tv-bilder. Foto: Karolina Krejci.

Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas. Då kan Åre vara ett alternativ. När alpina VM med alla segrare och förlorare är avslutat och besökarna har åkt därifrån.

VM - med unika möjligheter

Det finns platser med gott självförtroende, som Åre. Som inte behöver förhäva sig och lova runt och hålla tunt. Gott självförtroende bygger på god självkänsla, som i sin tur byggs på självinsikt. Det blir det bara tomt. Tomt prat och tomma handlingar. Det kommer ur att man vet vad man är, och vad man inte är. Det är då det över tid blir trovärdigt.  

Ett evenemang som alpina VM bjuder på så många möjligheter. Unika sådana. Det som kallas idrottsturism. Att skapa ett tillfälle att visa upp sitt bästa jag. För framtida besökare, för framtida invånare, för framtida företagsetableringar.

Nu har alla besökare åkt hem, tystnaden breder ut sig, vardagen tar över.

Åre har mycket av det som många andra platser har mindre av. Här finns rum för kropp och själ. Plats att sträcka ut och växa. Utvecklas. Mycket av det som Åre har välsignats med efterfrågas också av allt fler, allt oftare. 

Det innebär ett gynnsamt och avundsvärt utgångsläge för tillväxt. Även för en kommun belägen i det som ibland kallas glesbygd. I Norrlands innersta inland.

Politikerna ville fånga tillfället - det som är och var kommunledningens förhoppning och blev argument för att satsa några hundra tusen kronor.    

Varje ny invånare betyder så mycket för skattekassan. Utmaningen är att växa utan att förstöra det som är grunden för tillväxten. Strategiskt hållbar, ekonomiskt hållbar, strukturellt hållbart, socialt hållbar, kulturellt hållbar, emotionellt hållbar.

Lever globalt, men älskar lokalt

Vi lever uppkopplat, men vår längtan efter det analoga, handfasta har aldrig varit starkare. Vi lever globaliserat, men vi längtar efter det lokala. Vi konsumerar massproducerat, men söker alltmer det unika. Vi lever med och i en snabb teknologisk utveckling, men söker alltmer saker där handen varit närvarande. Inte antingen eller utan helst både och.

Räknat utifrån sin befolkningsmängd leder Åre kommun företagarligan i Sverige med cirka 1200 företag på 11 500 kommuninvånare. Det finns även större företag, större arbetsgivare, men många förknippar numera Åre med företagande. Ofta i det mindre formatet. Då är det ju lätt att tro att Åre kommun är en plats enkom för egenföretagaren och entreprenören. 

Tillväxt ställer krav

Men så är det så klart inte. Alla platser med ambitioner att växa och utvecklas behöver en väl fungerande offentlig sektor, som befolkas av kompetenta människor inom skola, vård, omsorg och annan kommunal och regional service. 

Dessa fundamentala bitar måste vara på plats. Tillväxt ställer krav. Krav på att skola och barnomsorg håller världsklass. På att kommunikationer i det stora och i det lilla fungerar. Människor måste kunna ta sig. Så är det bara. 

Krav på att förutsättningarna finns där för ett fungerande liv. I det stora och det lilla.

Nina Andersson och Joacim Nordberg

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.