Hotfull framtid för alla motionslopp

Flera tusen deltagare samt arrangörer av stora motionslopp har fått en talesman i riksdagen. Göteborgs ledande moderat David Josefsson, anstränger sig för att regeringen ska agera och inse värdet av ett par hundra tusen människor motionerar regelbundet. Därför önskar han och allaträningsvilliga besked från idrottsminister Amanda Lind  -  finns det på central nivå någon omtanke runt den här kategorin av arrangörer?

Josefsson själv är mån om sin hälsa och ser träningen inför och själva deltagandet varje år i Göteborgsvarvet som viktig och oumbärlig motion. Han springer gärna och har ett personligt rekord på halvmaran på strax under 1.36, vilket är klart godkänt.

Han bryr sig också om åtskilliga tusen svenskar som varje år har målet att klara ett kraftprov i någon form. Ni känner till arrangemangen, med allt från Göteborgsvarvet, En svensk klassiker, Maratongruppens alla evenemang, Vätternrundan, Lidingöloppet, och alla event.

Grunden till folkhälsan

Loppen utgör tillsammans grunden till den svenska folkhälsan, så många som springer, cyklar eller simmar. Det är stora värden i rörelse. 

Det handlar både om människors välbefinnande och   miljonbelopp till arrangörerna och i sin tur deras uthållighet. De har inte stora reservoarer att hämta pengar ur. Ett förlorat år kan betyda undergång.

Nu omges allt av ett stort frågetecken. Arrangörerna och de bakomvarande klubbarna behöver framförhållning, men tiden går och det finns stora klassiska evenemang som inte kan vänta så länge till – då blir det inget genomförande. 

Klubbarna behöver ekonomiskt stöd nu i sommar för att anordna ett lopp kommande vinterhalvår eller våren 2021.

Pengarna återinvesteras

Klubbarna har tagit ekonomiska risker och förtroendet hos alla deltagare är redan försämrat. Frågan om återbetalning av startavgifter, har nu Allmänna Reklamationsnämnden på sitt bord, men det lär inte bli någon retur på pengarna. Arrangörerna har redan återinvesteras i själva loppen i omtanke och till glädje för deltagarna. Det finns inte den  kassan att de också ska eller kan betala tillbaka. 

I Göteborguppskattas att ett år utan Göteborgsvarvet innebär totalt 40 miljoner i förlust.

Inte nog med det, 

Det finns ytterligare en aktör inblandad. Evenemangsbolaget Göteborg & C:o beräknade att Göteborgsvarvet 2018 gav cirka 300 miljoner kronor i intäkter till näringslivet. De pengarna  kan man inte ens se skymten utav eftersom besökarna uteblir

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.