Parasporten ska utvecklas och växa!
Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. Fler förbund står på tur.
Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?
Parasport bedrivs i ca 40 specialidrottsförbund. Parasportförbundets strategi bygger på att de idrotter som idag drivs inom förbundet ska, givet att det blir bättre, inkluderas i respektive idrottsförbund. Därför har parabordtennisen förra året gått över till Bordtennisförbundet och Parasimningen till Simförbundet i år. För närvarande pågår diskussionerna med ytterligare närmare 10 specialidrottsförbund.
När vi talar om att mer medel behövs till Parasporten talar vi om all parasport i alla förbund. Idrottens samlade ”marknadsandel” bland barn och unga med funktionsnedsättning är max 20 procent, jämfört med över hälften bland normbefolkningen. Idrotten är genuint dålig på att nå sitt eget mål om idrott för alla. I vår dialog med andra idrottsförbund lyfter de fram de ekonomiska resurserna som en av de viktigast faktorerna för att få fler personer med funktionsnedsättning i rörelse.
Av Parasportförbundets nuvarande ekonomi består en ca tredjedel av statliga och kommersiella medel till Paralympics. Idag är dryga hälften av de paralympiska idrotterna i andra specialidrottsförbund. Vi tar ett ansvar som är större än vårt eget förbund.
Parasportförbundets SF-stöd är baserat till cirka 85 % på hur framgångsrika våra landslag har varit. Ju mindre vi lägger på landslagen ju mindre SF-stöd får vi. Allt enligt Riksidrottsförbundets egna beräkningsmodeller. Vi och RF har konstaterat att detta är absurt. Fokus måste också ligga på effekt och kvalitet i bredd. Därför är vårt SF-stöd nu fruset för att vi ska kunna genomföra inkludering i andra idrottsförbund i ordning. Det pågår en översyn av RFs bidrag som vi hoppas landar i ett kvalitativt system
Parasportförbundet lägger mycket energi på rekrytering. Vi vet att det finns ett behov av samarbete inom idrotten för att lyckas med att erbjuda fler personer med funktionsnedsättning fysisk aktivitet. Vi rekryterar till alla idrotter i alla förbund som vill. För att vi ska lyckas behövs mycket mer resurser.
Parasportförbundet bedriver Special Olympics som är breddidrott och glädje för personer med utvecklingsstörning. Idrotten har stora problem att attrahera denna målgrupp, som är den största gruppen av funktionsnedsättningar. Vi finansierar denna verksamhet genom vårt SF-stöd och har inget särskilt stöd för det.
Eliten inom Parasporten är viktig. Vi möter många människor som inte tror att de kan utöva idrott. Genom eliten har vi föredömen som pekar på att det är möjligt. Genom vårt stora mediala genomslag får hela den svenska befolkningen perspektiv på mänsklig förmåga generellt. Den egna reflektionen i att få ta del av blinda skidåkare i full fart eller paraishockeyspelare i en fullkontaktsport kan inte överdrivas. Parasportens elit är ett samhällsintresse om något, liksom hur många medaljer vi tar.
När vi i resultatet från Paralympics jämför oss med Nederländerna och Norge är det två länder som är lika Sverige i mycket. Välfärdsländer, hyfsat trygg trafik och inte stora mängder soldater som skadas i strid. De är framgångsrika för att de har ett särskilt fokus på parasporten, en öronmärkning av medel och ett politiskt tryck på idrotten.
Om idrotten själv ska lyckas med sitt mål om idrott för alla måste satsningar göras. När RF-stämman 2017 beslutade om en handlingsplan för idrott för personer med funktionsnedsättning lades ett tillägg till att den ska genomföras i den takt som ekonomin tillåter. När gör den det? Säg att idrotten får 1, 10 eller 200 miljoner till – tillåter ekonomin en satsning på idrott för personer med funktionsnedsättning då?
Vi debatterar gärna om Parasporten ska utvecklas eller avvecklas eftersom vi gör både ock. Vi driver utveckling tillsammans med hela idrottsrörelsen samtidigt som vi avvecklar, sakta och säkert, vårt eget förbunds idrottsverksamhet till förmån för mer och bättre parasport i andra förbund. Vår inställning är dock att debatten måste föras utifrån fakta och med fokus på att idrotten gemensamt och på allvar måste arbeta för att nå ut lika brett bland personer med funktionsnedsättning som i befolkningen i övrigt.
Margareta Israelsson, Ordförande Parasport Sverige
Johan Strid, Generalsekreterare Parasport Sverige
Inlägget är ett svar på Dan Perssons krönika Skall vi utveckla eller avveckla Parasporten?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Även 2025 är Cristiano Ronaldo världens bäst betalda idrottare. Numera samlar han på pengar och varken meriter eller titlar. Han har tagit beslutet att verka i Saudiarabien - där pengarna finns. Så han bygger förmögenhet och ett affärsimperium.. Precis som förra året toppar den portugisiske fotbollsstjärnan Forbes årliga lista som nu är presenterad.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.