Varför hukar fotbollförbundet?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Det måste få finnas känslor”, svarade Sebastian Larsson.

Det var han, som med sin felriktade utlevelse satte igång kalabaliken på Friends efter sitt fantastiska frisparksmål som lite oförtjänt gav AIK 1-1 mot Malmö FF årets allsvenska toppmatch.

Jo, men v i l k a känslor? Kärlek eller hat?

AIK:s Sebastian Larsson firar sitt mål som innebar 1-1 mot Malmö FF på Friends Arena. Foto Christine Olsson / TT

Sebastian Larsson har en timid och lugn framtoning när han intervjuas. Det är en fighter, en stark kugge också i Janne Anderssons landslagsmaskineri. Han bad inte nämnvärt om ursäkt för sitt beteende.

Jag förstår inte hans resonemang, tycker direkt illa om hans beteende och begriper inte att en provocerande ”attack” mot motståndarnas bänk och inrutade område kan vara det naturligaste efter en kvittering i 96:e minuten när matchen i princip var förlorad.

Skrämmande reaktion

Vad är det som gör att han inte springer ut till sina egna. Till AIK:s bänk, till supportrarna eller stannar i kretsen av de andra spelarna på planen och dansar där, gärna hysteriskt och överspelat. ”Det måste ju få finnas känslor.”

Men det skrämmer mig att en spelares första tanke, när han lyckats med det omöjliga och precis gjort det mål som kanske i slutändan ger AIK guldet, är att han styrs av någon sorts hat, att han minsann skall förnedra sina motståndare, visa att ”där fick ni”, gapa rakt ut mot MFF-bänken, slå sig för bröstet. Det var smaklöst, okontrollerat, osportsligt och väldigt lågt att visa skadeglädje istället för äkta glädje i ett så triumfatoriskt ögonblick.

Han hade dessutom den dåliga smaken att kraftfullt protestera mot det andra gula kort han fick.

Han skall vara glad att bestraffningen inte blev hårdare och det hedrar i alla fall AIK-tränaren, Richard Norling, att han tog avstånd.

Lättantändlig publik

Det hör också till saken att Sebastian Larsson i stort sett kommenterade och protesterade mot vartenda domslut som gick AIK emot. Till och med när han orsakade en frispark genom ett solklart livtag på en MFF-are hade han mage att dansa krigsdans till den stackars domaren (Bojan Pandzic, som inte var bra men långt ifrån så svag som MFF-tränaren ville göra honom) och protestera vilt. Någon sorts självmedvetenhet, självkritik och kontroll över sina handlingar måste en så erfaren spelare med så mycket internationell rutin ha. Helt känslostyrd kan man inte få vara.

Med den lättantändliga publik som numera bevistar våra fotbollsarenor - och vanligtvis gör många matcher till fantastiska fester - är det särskilt viktigt att de ledande spelarna inte är med och tänderna facklorna som kan få helvetet att braka löst. AIK har ju sin speciella historia att bära på därvidlag. Och spelarna har alltid ett ansvar att inte lägga ved på brasan.

Skandalscenerna - det går ju inte kalla dem något annat - efter matchen föranleder, enligt Svenska Fotbollförbundets riksombud Henrik Engvall, ingen åtgärd. Det är närmast ofattbart.

Det var Sebastian Larsson som tände gnistan, hela MFF:s egen zon, ett fredat område, tillträde förbjudet för andra, ockuperat av AIK-spelare. Och ingen åtgärd!

Borde varit tio gula

Det gläder mig att Sveriges bäste domare, Stefan Johannesson, efterlyser starkare reaktioner från förbundets sida, och naturligtvis borde det som skedde föranleda bestraffningar. Det är närmast obegripligt att MFF-tränaren Uwe Rösler visades upp på läktaren och får en matchs avstängning för att han försökte försvara sitt revir medan inkräktarna - som absolut befann sig på förbjuden mark - klarar sig utan straff. Det fanns väl underlag för tio gula kort i den där kalabaliken. 

Jag utgår ifrån att Malmö FF protesterar mot detta - om man inte redan gjort det.

Och att förbundet tänker om.

Men jag håller med domaren Stefan Johannesson. Ansvaret vilar tungt på den som anstiftar, Sebastian Larsson kom undan med alltför lågt straff och det måste bli repressalier efter ett uppseendeväckande bråk som orsakas av en totalt missriktad och därmed i förlängningen smittande farlig handling. Det var som att kasta en bengal i brännbart fnöske.

Visst måste man få visa känslor. Men inte vilka känslor som helst.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.