MFF visar musklerna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu är det alldeles tydligt; med en halv miljard i kapital och likvida medel på rekordhöga 218 miljoner har MFF bestämt sig för att visa musklerna rejält. 

Eller snarare; svarat med bestämdhet på frågan varför inte Sveriges genom tiderna rikaste idrottsklubb biter ifrån lite bättre när utländska klubbar lägger bud. 

Malmöfansen kan känna större optimism nu när klubben mobiliserar och använder en del av intjänade miljoner. Foto: Andreas Hillergren / TT

jag har frågat mig; hur skall svensk fotboll annars kunna ta steg uppåt i den europeiska fotbollshierarkin. MFF:s svar är tydligt.Truppen har breddats, kulturbäraren Markus Rosenberg har lockats att stanna kvar till och med en bit efter att bäst-före-datumet gått ut och i dagarna har klubben förlängt kontrakten med mittfältsnavet Fouad Bachirou och innerbacken Lasse Nielsen. 

Lite tuffare tag

Klubben har sedan urminnes tiden haft en överdrivet generös inställning när det gäller spelare som får anbud från utlandet. Lättare att förstå på Eric Perssons och Cavalli-Björkmans tid när spelarna endast tjänade fickpengar på fotbollen vid sidan av sina ordinarie jobb. Men inställningen - i grunden sympatisk förstås i ett demokratiskt samhälle, lite naiv i dagens tuffare affärsklimat - har levt kvar, att den som vill pröva lyckan utomlands skall få göra det. 

Men nu har vi sedan många år professionell fotboll i Sverige också och programförklaringar som ”vi vill vara bäst i Norden” eller ”vi vill tillhöra i varje fall det andra skiktet av europeisk klubbfotboll” klingar ju lite falska om man inte - när möjlighet nu finns - bygger lite mera långsiktigt och etablerar trupper över tid.

Nu har MFF gett beskedet. Vi skulle kunna se det som en ny färdväg för svensk klubbfotboll om det inte vore så, att bara den med kulor i lagret kan bita ifrån. Det är väl nästan bara MFF som kan. Bra gjort att kunna hålla kvar Fouad Bachirou som var rent strålande bra i Europa League i höstas och säkert hade fått bud från de riktigt stora om han inte redan hunnit bli 31 år.

Chelsea kräver satsning

Inbillar mig att lottningen till 16-delsfinalerna i Europa League haft betydelse. Chelsea ligger fyra och kommer att få fightas med pånyttfödda Manchester United (ett lag med ett helt annat go sedan skattedömde José Mourinho försvann, ersatt av Ole Gunnar Solkjaer) och Arsenal i Premier League, som är bättre än på länge, om en plats bland de fyra som går till Champions League. Efter Manchester City, Liverpool och Tottenham.

Chelsea har David Luiz, Gary Cahill, Higuain, Pedro, Giroud, Hazard (möjligen på väg bort) och Willian, ett stjärnprytt lag från sydvästra London med klassiska Stamford Bridge som hemmaarena och med den ryske oligarken Roman Abrahamovitj som storägare.

Tror att just det mäktiga motståndet har fått MFF att sätta ner foten; nu sätter vi emot, nu brukar vi vårt rejäla pengainnehav, nu jävlar skall vi göra vad vi kan för att ge oss chansen.

Det känns spännande - om än chanslöst.

Det är ändå imponerade hur många absoluta stjärnlag MFF under kort tid kvalificerat sig att möta. Real Madrid, Atletico Madrid, Juventus, PSG och nu Chelsea. En doft ifrån den fina världen rent sportsligt men rena kassaskåpssprängningen ekonomiskt.

Proffsigt hanterad förlust

Den 1 mars har Malmö FF årsmöte. Där kommer klubben att redovisa en halv miljard kronor i kapital. Och ser man till året som gick, 2018, med ett misslyckande (enligt klubbens ambitioner) i Allsvenskan, så blev det ändå en succé med avancemanget till Europa Leagues gruppspel och därtill avancemang till sextondelsfinal. Men mest förstås en ekonomisk framgång. Spelarförsäljningen drog in 60 miljoner netto (Mattias Svanberg till Bologna för 46) och Europaspelet 80 miljoner. Netto. 

”Mera i kassan än skulderna på Stadion”, konstaterar tillförordnade ordföranden Anders Pålsson. Det var han som fick ta över efter den tragiska händelsen när klubbens ordförande Håkan Jeppsson hittades död i sin bostad efter en förmodad hjärtattack. Det är en tung och svår förlust klubben haft att hantera. Där rationalitet och professionalism snabbt måste skjuta undan sentimentalitet och sorg för att fotbollsföretaget skall fungera. Som med många sådana stora frågar har Malmö FF skött detta på ett exemplariskt sätt.

Pålsson ny ordförande

Det blir nu - med största sannolikhet, motkandidater har inte presenterats - Anders Pålsson, 60, som tar vid som ordförande och bli en ny länk i kedjan med namn som Eric Persson, Hans Cavalli-Björkman, Bengt Madsen och Håkan Jeppsson. 

Pålsson föreslås av valberedningen och är ingen främmande fågel i ljusblått.Han har varit reservlagsspelare i klubben, medlem sedan 1971 och jobbat sida vid sida med Håkan Jeppsson i styrelsen sedan 2010.

Har har yrkeserfarenheter från Gambro, Trelleborg, PLM/Relam, Sydkraft/Eon och Hilding Anders där han var koncernchef i nio år innan han trappade ner på den operativa verksamheten.

Ekonomi, strategi och organisation sägs vara hans favoritarenor och valet av Pålsson understryker det som känslorna säger; Malmö FF är just nu organisatoriskt, ekonomiskt och sportsligt tryggt och starkt byggt, linjen skall inte brytas, pilarna fortsätta riktas uppåt - det skall inte ändras.

Anders Pålsson har själv sagt: ”Vi skall fortsätta den väg som Håkan Jeppsson ledde oss in på.

Hur långt kan en svensk fotbollsklubb med ekonomiska muskler och en lite tuffare attityd nå? Det är den frågan som Malmö FF skall besvara åt oss.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.