Samtal med Hareide om modellen och Ajax

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Ajax - vilket fantastiskt rengöringsmedel!

Den ena ”skönhetsfläcken” efter den andra borttvättad på Europas fotbollskarta 2019.

En ny, ungdomlig, frisk och fräck fotboll med mycken begåvning hämtad från den världsberömda fotbollsakademin i Amsterdam.

Det är som att en bukett tulpaner med ny färg slagit ut lagom till påsk, skriver Åke Stolt som har träffat Åge Hareiide för att prata om framtidens fotboll..

Åge Hareide och Åke Stolt har träffats för att prata om modellen för framtidens fotboll.

Malmö FF:s  fotbollsordförande Anders Pålsson (fyllnadsvald efter den avlidne Håkan Jeppsson, angav i sin  målsättning vid årsmötet tidigare i våras, att just Ajax, semifinallag i årets upplaga av Champions League tillsammans med Barcelona, Liverpool och Tottenham, är det original (ideal) klubben vill kopiera, blomma i jämnhöjd med.

Medelålder under 25 år

Jo, det är väl rätt att man skall sikta mot stjärnorna för att nå trädtopparna men man bör kanske även i sina programförklaringar behålla en viss måttlighet och realism.

Den fotboll som Ajax presterar denna vår är på världsnivå. Både Real Madrid och Juventus stundtals utspelade och utslagna av laget med en medelålder under 25 år.

Jag är inte alls säker på att MFF modell/19 ens når den översta svenska toppen. Om så skulle vara - det är en lång resa till den yttre rymden.

”Allsvenska” för 9-åringar

Vi pratade bl a om det här, Malmö FF:s succétränare (två gruppspel i Champions League bl a), Åge Hareide och jag, för ett tag sedan. En träff på mitt initiativ för att diskutera Nordens fotboll; kvalitet, spelsätt, ambitioner, förutsättningar, ekonomi, strukturer, ungdomsutbildning, attityder, skillnader.

Vi talade, apropå Ajax,  bl a om nederländsk fotboll, inte minst därför att Åges närmaste man i ledningen av det danska landslaget, Jon Dahl Thomasson, haft en fin karriär där (Heerenveen och Feyenoord) under ett långt fotbollsliv, där han också skaffat sig erfarenheter från både engelsk, tysk, spansk och italiensk fotboll. Han gjorde 189 mål på sina 456 matcher i karriären och med sina 42 mål på 189 landskamper delar han målrekordet i rödvitt.

Thomasson har en nioårig son. Han spelar i en nationell serie. Sådant är möjligt i ett litet land som Nederländerna, där man tar sig fram och tillbaka på några timmar var man än spelar. 

Det är Hareide som tar upp exemplet. Han vill peka på den topografiska betydelsen för fotbollens talangutveckling; en förutsättning som gynnar geografiskt små länder. Han tar just Nederländerna, Belgien, Schweiz, Kroatien som exempel. Till ytan mycket små länder t ex i jämförelse med Sverige.

På en så begränsad yta medger det att de bästa får möta de bästa redan i pojklaget, i motsats till regionala serier där de bästa oftast är överlägsna och vinner matcher med tvåsiffrigt. Knappast roligt för någon. Föga utvecklande.

Köpenhamns chans störst

Vi pratar om förutsättningarna att nå högre i Europa. Norska Rosenborg - där Hareide vann både liga- och cupguld som tränare 2003 - har sedan 1995 nått gruppspelet i Champions League elva (11) gånger. En helt makalös prestation om man ser till norska förutsättningar. 

Tromsö IL - där den sedermera svenske förbundskaptenen Tommy Svensson 1990 tog laget till en andra plats i den norska Eliteserien (den bästa placeringen dittills för klubben) - är beläget norr om den svenska nordspetsen.

FC Köpenhamn har nått gruppspelet i CL fyra gånger. Malmö FF två.

Åge Hareide har som spelare erfarenheter av norsk (50 landskamper), engelsk (Manchester City och Norwich), som tränare av svensk (Helsingborg och Malmö FF, mästare i båda) och dansk fotboll där han sedan 2016 är förbundskapten.

På frågan om vilken klubb som har störst möjligheter att etablera en högre Europakvalitet varaktigt svarar han tveklöst: FC Köpenhamn. 

Rosenborg har visserligen en solid ekonomi (”när jag var i Rosenborg 2003 hade klubben 100 miljoner i kassan, Malmö FF hade 0 kronor”) och Malmö FF sitter på en förmögenhet på runt en halv miljard men det är den danska klubbens jämna ekonomiska inflöde som ger danskarna störst möjligheter. Inkomster som inte är direkt relaterade till tabellplacering, spelarförsäljning eller internationellt spel. En kringverksamhet som krävs när inte oligarker, oljeshejker, internationell souvenirförsäljning och medlemsantal i femsiffriga belopp garanterar miljardinintäkter.

Köpa billigt - sälja dyrt

Ajax nya, gyllene generation är ingen tillfällighet. Ajax kom med totalfotbollen med Johan Cruyff i spetsen på 70-talet, Marco van Basten, Frank Reijkaard mfl regerade på 80-talet, Patrick Kluivert, Davids och Seedorf decenniet efter. Men det var en annan fotboll. Fartfylld, offensiv men kraftfullare än dagens lekfulla stil. 

Ajax kommer med något nytt igen. Ett Barcelona-spel. Och trådarna mellan just Ajax och Barcelona är starka tack vare både tränaren Rinus Michels men kanske framför allt Johan Cruyff som är helgonförklarad i båda klubbarna.

Men på tal om pengar; spelarna i Barcelona har en snittlön på 120 miljoner om året. Ajax totala budget för A-lag, B-lag och akademin ligger på 290 miljoner. 

Klubbens motto är att köpa billigt, utveckla skickligt och sälja dyrt. Ibland gör man undantag. Som när Zlatan Ibrahimovic köptes från Malmö FF för hela 82,5 miljoner.

Ajax är ett vinstdrivande fotbollsföretag med en vidunderlig förmåga att förädla fotbollspelare. Just nu har man så många dyrgripar i sin ägo att inget lag i Europa går säkert. Och underhållningsvärdet är det allra högsta.

En sak vet klubbens ledning; talangerna lämnar alltid Ajax. Men det är precis som med tulpanerna i Amsterdam: det  planteras nya, de växer, de blommar - och säljs över hela Europa.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.