Annars skulle det inte fungera...

Mycket i vårt samhälle handlar om ekonomi, vare sig vi vill eller inte. Föreningslivet däremot är byggt på ideella och frivilliga krafter.

Därför betyder Folkspels överskott på 189 miljoner kronor väldigt, väldigt mycket.

I sportens värld betyder pengarna mycket, inte minst på professionell nivå. Men för att vårt föreningsliv ska fungera från grunden måste samhället också vara villigt att satsa på idrotten.

Ingen balans utan pengar...

Även om en ideell idrottsförening bygger på frivilliga krafter – ett måste för att så många som möjligt ska kunna idrotta – är det ändå alltid förenat med stora kostnader att bedriva idrottsverksamhet. Det finns en rad hinder på vägen för att få balans i en budget.

 En av de största utgifterna för en förening är hyra för idrottsplatser, fotbollsplaner, ishallar och sporthallar. Dessutom behövs det för de flesta idrottsföreningar en administration. Inte minst för att så många föräldrar av ibland förklarliga, men ofta helt omotiverade, skäl ska ringa och skicka mejl i tid och otid till dem som arbetar i klubben. Och eftersom de som arbetar med administrationen behöver någonstans att sitta krävs även hyra för klubblokalen.

Utöver detta behöver medlemmarna i en idrottsklubb utrustning. Det mesta får den enskilda själv bekosta men bollar, mål, västar, koner och mycket mer gör att det också blir dyra utgifter för klubbarna för allt material.

Påhittigt, men inga stora pengar

 Att låta barnen i en idrottsklubb arrangera loppmarknader och göra andra dagsverken är bra för sammanhållningen och fostrande för barnen men ger inte särskilt stora intäkter. Därför blev jag glatt överraskad när jag fick beskedet om det ideella spelbolaget Folkspels senaste överskott.

189 miljoner kronor rakt in i det svenska föreningslivet! All heder och respekt åt alla barn, ungdomar, föräldrar, supportrar, grannar och pensionärer som har sålt och köpt Bingolotter och Sverigelotten. Och jag är säker på att vi kan ännu bättre. Och jag är lika säker på att det behövs.

 Att ordna sponsorer är inte lätt. Med tanke på att det knappast är någon publikströmning förutom till matcher i de högsta serierna, är det förklarligt. Reglerna om sponsring bygger också på skatterättsliga principer om att det ska vara affärsmässiga, det vill säga att det ska vara något som den som sponsrar får i utbyte. I de flesta ungdomsföreningarna är det nästan uteslutande sponsring till de specifika ungdomslagen, där det råkar vara en och annan egenföretagare bland barnens föräldrar.

A-lagen för såväl damer och herrar är ofta en ren förlustaffär ekonomiskt för idrottsklubbarna. Enbart resorna är dyra med undantag av lag i de lägsta divisionerna. Även en bit ner i seriesystemet förekommer det att vissa spelare kräver löner, åtminstone i fotboll. Det finns det sällan eller aldrig någon täckning för det, utan det är något som får finansieras från en redan ansträngd ungdomsverksamhet.

Men det finns gränser

 Att sitta i styrelsen i ideella föreningar är ett oavlönat arbete som kräver en hel del, jag vet själv från alla ordförandeår i Boo FF. Men hur stort hjärta man än har för sin egen klubb är det ett misstag att gå i personlig borgen för ett lån som föreningen behöver.

"Den som går i borgen går i sorgen" lyder ordspråket, och det händer att styrelsemedlemmar bittert fått uppleva det i verkligheten. Det är också svårt att överblicka en förenings budget som ibland är rena glädjekalkylerna och bygger på överoptimistiska beräkningar av publik och sponsorer.

Det kan låta dystert men på samma sätt som det är väldigt givande att engagera sig i idrottens värld, är det alltså en ständig kamp att få ekonomin att gå ihop.

Idrottsföreningarna klarar inte heller detta på egen hand. Allt detta gör att det är viktigt att staten och kommunen gör ordentliga ekonomiska satsningar på våra idrottsföreningar. Att bidra till att få barn, ungdomar och även vuxna att idrotta är en säker investering som ger mångdubbelt tillbaka. Både ekonomiskt och i livskvalitet.

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.