Skilda villkor inför Finnkamp i VM

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
 Proffstunga Tre Kronor med 18 yrkesspelare från NHL ställs mot ”hemvävda” Finland i en av torsdagens fyra kvartsfinaler i ishockeyns 87:e mästerskap.
 Ett klassiskt rivalmöte, senast lagen möttes i VM kvartsfinal var 2019 i Slovakien, finsk seger 5-4 efter förlängning och sedan blev. "Lejonen” världsmästare efter 3-1 mot Kanada i finalen, Tre Kronor slutade på femte plats.
tre Kronor laddar inför kvartsfinalen mot Finland i Ostrava. Björn Larsson Rosvall / TT

 

Precis som 2019 är 2024 års finska trupp byggt på spelare från  Europa, varav nio från finska ligan och sex från vår egen SHL. 
Förbundskapten Kari Jalonen har endast fyra NHL-spelare, varav forwarden Mikael Granlund, 32 år är den mest namnkunniga med 60 poäng i San Jose den gångna säsongen. Han har två VM-guld tidigare men är ännu mållös i Tjeckien, han är också lagets kapten.

Finsk kapten

Enligt finska uppgifter är Granlunds kontrakt med San José värt cirka 45 miljoner kronor årligen. Övriga tre spelare. Olli Määttä, Detroit, Jesse Puljujärvi,  och Valtteri Puustinen, båda Pittsburgh, har kontrakt värda cirka 30 miljoner kronor årligen.
Mikael Granlunds medverkan är dock osäker sedan han i slutskedet mot Schweiz helt tappat huvudet och crosscheckat en schweizisk spelare över halsent. Ett solklart matchstraff och med stor sannolikhet väntar avstängning,
Utöver fyra NHL-spelare består den finska truppen av nio inhemska spelare, och sex vardera från SHL och den schweiziska ligan. För svensk publik är sannolikt målvakten Emil Larmi mest bekant, han tillhör Växjö Lakers och var rejäl guldmakare vid Växjös SM-guld 2023.

Annorlunda Tre Kronor

Tre Kronor har en helt annan profil.
Förbundskapten har Sam Hallam, ute i sin andra VM-turnering, har medvetet valt bort spelare från mästarlaget Skellefteå och har endast tre spelare från SHL i laget. Dessa är Frölundas Mats Friberg och Färjestads Linus Johansson, båda i lagets fjärde formation och med huvuduppgift  att ”döda utvisningar”. Unge leksingen Felix Unger Sörum, 19 år,  har endast haft korta inhopp.
Av inslaget från Schweiz har backen Tim Heed en ordinarie plats, backkollegan Lukas Bengtsson har haft mindre speltid, det samma gäller Jesper Frödén och Marcus Sörensen.
Det är nu, mot ”arvfienden” Finland, som Sam Hallams NHL-satsning måste upp till bevis, något annat duger inte.  Tre Kronor har fallit i världsrankingen och har inte känt doften av VM-medalj sedan guld firandet i Köln 2018.
Hallams 18 NHL-spelare har tillsammans över 8 000 NHL-matcher, här finns vinnare av NHL-ishockeyns finaste troféer, Victor Hedman och Erik Karlsson samt Rasmus Dahlin, vald först av alla av Buffalo Sabres i 2018 års spelardraft (val).
Här finns också en av hela NHL:s bästa betalda spelare, nr. 65 Erik Karlsson, 34 år den 31 maj och med årslön på 120 miljoner i Pittsburgh. Lagkaptenen som ännu aldrig vunnit en stor titel på isen, varken i Tre Kronor eller med sina klubblag i Kanada/USA. Förra sommaren hyllades han av kronprinsessan Victoria och erhöll hennes pris för ett magnifikt 2023, med 101 poäng på 82 matcher i NHL.

De gör rätt för sig

Så här långt har ”världens bästa Karlsson” levt upp till allas förväntningar,10 poäng (5+5)  tar Erik till den interna poängtoppen. Andre Burakovsky, Seattle Kraken, son till Malmö och AIK-profilen, Robert, har också 10 poäng 4+6. I poängtoppen även Minnesotas Marcus Johansson, 9 poäng (4+5). Lucas Raymond har fyra fullträffar men var finns Los Angeles Adrian  Kempe, mållös inför play off-striden.
Tre Kronor har skrivit VM-historia genom att gå igenom gruppspelet med  maximala poäng, sju segrar och 21 poäng och 30-7 i målskillnad.   Slovakien blev också en dålig värdemätare på Tre Kronors styrka i tisdagskvällens avslutande gruppmatch, svensk seger 6-1.
  Slovakerna gav slaget förlorat i andra perioden där laget hade 1-1 pucken dansande bakom Filip Gustafsson. I spelvändningen sköt Erik Karlsson 2-0, i en näst intill obefintlig lucka över axeln på Slovakiens målvakt. 
I en krönika före VM-premiären ifrågasatte  jag Sam Hallams lagbygge.  Defensiven har imponerat, endast sju insläppta, i box play är laget näst intill 100-procentlig och självförtroendet i power play fick en knuff uppåt mot Slovakien. Den stora frågan är om offensiven räcker för en plats vid medaljbordet. 
Finland har verkligen blandat och gett i Prag-gruppen, endast tre segrar på fyra matcher, och tvingas nu till tre timmar i buss till Ostrava som ”uppladdning”. Av erfarenhet vet vi att ”Lejonen” kommer att testa Tre Kronor, och på alla sätt försöka komma innanför skinnet på de svenska NHL-proffsen. Disciplin och tålamod är utmärkande för Kari Jalonens landslag.

Hallam tycks få rätt

Det är först nu, i play off-striden, som vi har slutbetyget för Tre Kronor. Gruppspelet har varit en gäspning, och det går verkligen att ställa frågor om VM-upplägget. Idrottens Affärer har i tidigare artikel belyst de ekonomiska realiteter som styr mästerskapen. Någon kursändring är inte i sikte.
 Avancemang till semifinal och Sam Hallam gjorde rätt som valde att lita till NHL-spelare, inte minst på den viktiga centersidan. 
Joel Eriksson-Ek, Pontus Holmberg och Isac Lundeström, habila yrkesmän i NHL, med årslöner kring 30-40 miljoner strecket. Inga fixstjärnor, men klassiskt skolade i den svenska modellen. Hallams fjärde center är Färjestads Linus Johansson.
Tre Kronor går in i play off med stort självförtroende,  Finland har inte imponerat och skakas nu av lagkapten Granlunds vildsinta uppträdande. 
Allt tyder på att jag får ta plats i skamvrån.
 
  

Kjell Nilsson

Fakta

Kvartsfinalerna spelas på torsdag enligt följande: Tre Kronor-Finland, 20,20 Tyskland-Schweiz, 16.20  båda i Ostrava. Kanada-Slovakien, 16.20, Tjeckien-USA,  20.20, båda i Prag, på 02 Arena med plats för 18 000 åskådare.  Semifinaler, lördag. Bronsmatch och final söndag. Dessa matcher spelas också i Prag.  Samtliga matcher i ViaPlay och TV 6. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.