Per Yng ny chef på SVT-sporten

Per Yng blir ny sportchef för SVT-sport. Han har en bred bakgrund som chef för riksnyheterna på SVT och dessförinnan redaktionschef och ansvarig utgivare för Rapport.

- I hela mitt journalistiska yrkesliv har jag rört mig mellan sport och allmänjournalistik. Jag har hela tiden funnit en enorm tillfredställelse både personligt och yrkesmässigt i att vandra där emellan, säger Per Yng.

55-åringen kom till SVT 1995 och arbetade de första sju åren som redaktionssekreterare, redaktör och projektledare på SVT Sport. Åren 2002?2007 var Per Yng redaktionschef och ansvarig utgivare för Rapport, Sveriges största nyhets-program. Innan Per Yng 2008 utsågs till chef för riksnyheterna på SVT var han enhetschef för SVT Nyheter och Samhälle.

Per Yng har varit verksam som journalist i snart 35 år. Mellan 1976 och 1980 arbetade han som reporter, redigerare och redaktör på Göteborgs-Postens sportredaktion. Inte minst var han tennisreporter under många år och följde då Björn Borg. Under 80-talet var han under två perioder sportchef på Göteborgs-Posten. Åren 1990-1995 var han reportage-, feature- och bilagechef på Göteborgs-Posten och medlem av tidningens redaktionsledning.

- SVT Sport utmanas idag på alla fronter av stentuffa konkurrenter med gott om pengar i plånboken. Sportvärldens starkaste evenemangsrättigheter kommer för överskådlig framtid vara något som de kommersiella aktörerna vill åt till nästan varje pris. Här gäller det för SVT att jobba smart och långsiktig för att säkra både webb och broadcasträttigheter, säger Per Yng.

- Per Yng har en unik kombination av erfarenhet. Han leder i dag en av Sveriges största nyhetsredaktioner, men har också en lång sporterfarenhet på såväl nationell som internationell nivå. Jag är jätteglad att han valt att ta uppdraget, för jag kan inte tänka mig en bättre chef för SVT Sport. Nu inleder jag omedelbart arbetet med att hitta en ny chef för SVT:s riksnyheter, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter.
Vid årsskiftet slutar Albert Svanberg som chef för SVT Sport för att istället bli chef för allmän-tv vid SVT i Göteborg.  I mars kommer Per Yng och så länge är Kjell Andersson tf sportchef.

Alla 24 nationer som kvalificerar sig till EM 2020 får 100 miljoner kronor från Uefa. Sveriges 2-0 mot Rumänien betyder 100 miljoner till Svenska fotbollförbundet. För VM-platsen i Ryssland fick SvFF 86 miljoner.

Att Ola Serneke är en byggherre på offensiven och står bakom en unik multihall i Göteborg där han också är på väg att uppföra en skyskrapa är känt vid det här laget.  Nu är han också på väg att liera sig med Fotbollförbundet och Järfälla kommun i syfte att göra en extrem fotbollssatsning av internationellt snitt.

En nyckelroll har förre landslagsspelaren Patrik ”Bjärred” Andersson, som numera är affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling.

I veckan tillkännagav Svenska Spel hur kampanjen Gräsroten ger svensk idrott 50 miljoner. Men inte nog med det. Sedan 2016 har Svenska Spel bidragit med 10 000 kr per månad under fotbollssäsongen till olika samhällsinsatser i de allsvenska klubbarna via prispengar från Månadens spelare. Under 2019 har också Månadens spelare i Superettan fått skänka sina prispengar till samhällsengagerande projekt. Totalt handlar det om 300 000 kr

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsföreningen Gatans Lag fick ta emot Volvo Car Sveriges och Svenska Fotbollförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor under Fotbollsgalan – Det känns helt fantastiskt . Gatans Lag finns till för de som vill ta sig ur missbruk, hemlöshet och kriminalitet och med det här stipendiet kan vi hjälpa så många fler, säger Sofie Nehvonen, tillträdande verksamhetsansvarig.

Bandyfinalerna fortsatt i SVT

Lördag 21 mars 2020 spelas bandyns SM-finaler på Studenterna i Uppsala. Nu är det klart att det blir direktsändning i SVT, inte bara 2020 utan även ytterligare tre år framåt (2020-2023). "En svensk idrottsklassiker och vi vill satsa här, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

När Östersunds stjärna Saman Ghoddos kom hem till Östersund från utflykten till Huesca augusti fjol trodde han att han skrivit på ett papper om läkarundersökning för La Liga-nykomlingen. Papperet var istället ett övergångskontrakt. Sen började cirkusen.