Per Yng ny chef på SVT-sporten

Per Yng blir ny sportchef för SVT-sport. Han har en bred bakgrund som chef för riksnyheterna på SVT och dessförinnan redaktionschef och ansvarig utgivare för Rapport.

- I hela mitt journalistiska yrkesliv har jag rört mig mellan sport och allmänjournalistik. Jag har hela tiden funnit en enorm tillfredställelse både personligt och yrkesmässigt i att vandra där emellan, säger Per Yng.

55-åringen kom till SVT 1995 och arbetade de första sju åren som redaktionssekreterare, redaktör och projektledare på SVT Sport. Åren 2002?2007 var Per Yng redaktionschef och ansvarig utgivare för Rapport, Sveriges största nyhets-program. Innan Per Yng 2008 utsågs till chef för riksnyheterna på SVT var han enhetschef för SVT Nyheter och Samhälle.

Per Yng har varit verksam som journalist i snart 35 år. Mellan 1976 och 1980 arbetade han som reporter, redigerare och redaktör på Göteborgs-Postens sportredaktion. Inte minst var han tennisreporter under många år och följde då Björn Borg. Under 80-talet var han under två perioder sportchef på Göteborgs-Posten. Åren 1990-1995 var han reportage-, feature- och bilagechef på Göteborgs-Posten och medlem av tidningens redaktionsledning.

- SVT Sport utmanas idag på alla fronter av stentuffa konkurrenter med gott om pengar i plånboken. Sportvärldens starkaste evenemangsrättigheter kommer för överskådlig framtid vara något som de kommersiella aktörerna vill åt till nästan varje pris. Här gäller det för SVT att jobba smart och långsiktig för att säkra både webb och broadcasträttigheter, säger Per Yng.

- Per Yng har en unik kombination av erfarenhet. Han leder i dag en av Sveriges största nyhetsredaktioner, men har också en lång sporterfarenhet på såväl nationell som internationell nivå. Jag är jätteglad att han valt att ta uppdraget, för jag kan inte tänka mig en bättre chef för SVT Sport. Nu inleder jag omedelbart arbetet med att hitta en ny chef för SVT:s riksnyheter, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter.
Vid årsskiftet slutar Albert Svanberg som chef för SVT Sport för att istället bli chef för allmän-tv vid SVT i Göteborg.  I mars kommer Per Yng och så länge är Kjell Andersson tf sportchef.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Ingemar Linnéll, tidigare förbundskapten , tog det danska konceptet Hand the Ball till Sverige efter sin tid som tränare och sportchef i KIF Kolding. !Stockholms stad valde att satsa på projektet vid Handbolls-EM 2020 – ett socialt projekt för att öka intresset för föreningsdriven idrott i idrottssvaga delar av staden - och det blev succé.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Under måndagen höll Cas, Idrottens skiljedomstol, en hearing med Saman Ghoddos och Östersunds FK. Anledningen känner ni till. Ghoddos underskrift med den spanska klubben Huesca, kovändningen till ett nytt kontrakt med franska Rennes som till slut blev ett kontrakt franska Amiens. Någon dom i ärendet kom inte.