Företagen backar upp STCC-kungen

Han var 10 år när han sålde sitt första sponsorpaket och fick 500 kronor och två provkartonger med korv. I dag är han Sveriges mest vinstrike racingförare, omsätter 3 miljoner kronor per år och när han vill testa rally, som omväxling till STCC, tog det drygt tre veckor att få med sig några bolag i en speciell satsning. Därför står Richard Göransson på startrampen i Svenska Rallyt.

Möt 37-årige Richard Göransson, ett kontrollfreak, en kung inom banracingens STCC och nu rallyförare.

- Jag glömmer aldrig den där gången. Pappa skjutsade mig till Sibyllas huvudkontor utanför Örebro, men sedan fick jag klara mig själv. På en välkomsttavla stod mitt namn, och sedan var det bara att kliva in till direktören. Jag kom ut med ett löfte om 500 kr och dessutom fick jag två provkartonger med korv.

"Tog min handskrivna brev"

Richard Göransson skrattar högt när han berättar. Han är stolt över det minnet och han uppskattar att pappa valde att göra på det viset.

- Där och då lärde jag mig vad handlar om inom motorsport. Allt är upp till en själv, helt enkelt.

Pappan hade tidigt sagt till sin 10-årige son att för att tävla krävdes också sponsorer.

- Jag gjorde några handskrivna presentationer och sökte först upp kompisar till pappa. Sedan kom det där Sibylla-besöket.

- Hästkraft? Inte en aning!

Han var 10 år när han började tävla i go kart.

- Jag är född i ett garage. Pappa var och är bilmekaniker. Men jag har aldrig varit särskilt förtjust i att meka utan jag älskar att köra, att bli ett med bilen och att tänja på gränserna.

- Det där tekniska har jag tvingats att lära mig. Annars… Ja, jag har till exempel inte en aning om hur många hästkrafter det finns i min egen bil.

Men när en tävling nalkas är han en desto mer fokuserad och krävande. Ett kontrollfreak, helt enkelt.

- Jag hatar att förlora. Och den saken är klar, vinnaren är den som gör minst antal fel, både i depån och på banan.

- Att snacka om tur eller otur existerar inte för mig. Det är bara ett sätt skydda sig själv. En framgång är ett kvitto på att alla förberedelser är rätt gjorda.

Ingen slår det här facit

Han har tagit 34 segrar på åtta år i STCC.

Han vinner var tredje lopp.

Han har en plats på pallen i sex av tio lopp.

Han har fyra titlar på de här åren.

Han är suverän och något av banracingens Ingemar Stenmark.

Toppar löneligan

Richard Göransson har i takt med framgångarna nått en ledande position i löneligan. Richard Göransson Marketing RGM AB omsatte över 3 miljoner kronor 2010. Då inkluderar han lönen från sitt team, Westcoast Racing, ersättning från privata sponsorer, prispengar (där dock STCC inte har kunnat hålla nivå alla år) och olika bonusar.

- Vi är väl sex man som är anställda på årsbasis av olika team för att köra i STCC. Jag, Fredrik Ekblom, Robert Dahlgren, Patrik Ohlsson, Richard Rydell, Ted Björk. Ja, kanske har jag glömt någon, men det är ungefär en fjärdedel av startfältet varje år som är helproffs.

Konjunkturen, dvs farten inom näringslivet styr mycket inom motorsport. När Richard Göransson i höstas fick för sig att han skulle göra en satsning på att köra rally dröjde det inte länge förrän en tanke förvandlades till en realitet.

Bara stora Stockholmsföretag

Egentligen hade han kunnat ta det lugnt nu i vinter, men lusten att testa något nytt tog överhanden.

- Jag gjorde ett prospekt, det första sedan 2001 när jag körde formel Ford i England, och besökte några företag. På en månad var det klart.

Han tog bilen från huset på landsbygden utanför Örebro och valde ut några Stockholmsföretag.

Samlade in 2 sponsormiljoner

- Ens namn är känt lite varstans och man är välkommen. 2 miljoner behövdes för att skaffa bil, team och kunna köra sex rallyn. Det gick snabbt. Inte ett enda av företagen omsätter under 100 miljoner kronor, Nisses Plåt är alltså inte med och det finns resurser.

Han är förväntansfull inför Svenska Rallyt. Asfalt och bana, grusväg och snö, det spelar ingen roll, det går fort när han kommer farande.

Han pratar inte placeringar eftersom han har respekt för betydligt mera erfarna skogsåkare, men den där bestämda blicken och fixeringen dominerar hans beteende. Han har något på gång.

Gillar ökad konkurrens i STCC

Därpå nalkas STCC 2011. Richard Göransson har skrivit på ett nytt tre-årskontrakt med Westcoast Raing och han ser fram emot en ökad konkurrens.

- Det triggar mig. I somras var inte det egentliga målet att vinna STCC-titeln, för mig handlade det mer om att bli historisk. Ingen hade vunnit två år i rad. Ingen har heller vunnit tre år i rad, myser han och låter förstå att han är motiverad inför årets tävling.

Inför Svenska Rallyt vet konkurrenterna inte riktigt var de har Richard Göransson. Han kan bli historisk igen.

Thomas Ejderhov

Fakta

Richard Göransson
Familj: gift med Sofia, 2-årig dotter, bor utanför Örebro.
Född: 8 augusti 1978
Yrke: Racerförare
Aktuell som: startar i Svenska Rallyt i en Mitsubishi Lancer Evolution X i stall Eljas Motorsport.
Gillar: den här typen av annorlunda satsningar och har tidigare gjort inhopp i långlopp på Nürburgring och kört enduroklassikern Gotland Grand National. ”Jag har alltid sagt att man som racerförare har nytta av att tävla mycket och ofta. Satsningen på Svenska Rallyt kommer att stärka mig ytterligare som förare”.
Karriär: Började med gokart som 10-åring. Fortsatt med Formel Ford och vann SM 1996 och blev tvåa i NM. Vann EM i Formel Ford 2001 i England innan han 2003 återvände till STCC.
STCC-karriär: 2003: Femma för West Coast Racing/BMW 2004: STCC-mästare för West Coast Racing/BMW 2005: STCC-mästare för West Coast Racing/BMW 2006: Tvåa för Flash Engineering 2007: Trea för Flash Engineering 2008: STCC-mästare för tredje gången, den här gången med Flash Engineering 2009: Fyra i STCC för WestCoast Racing. 2010: STCC-mästare igen.

Svenska Rallyt
Aktuellt: årets första VM-rallyt med många toppförare på plats. Som framför allt sjufaldige världsmästaren Sebastian Loeb.
TV-bevakning: flera kanaler sänder, bl a SVT. Från torsdag till söndag sänds halvtimmeslånga sammandrag. Det beskrivs som den största tv-sändningen någonsin i rallyt
Start: på Travbanan i Karlstad i kväll, torsdag, kl 20.00

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.