Rik på erfarenheter, fattig som idrottare
I närmare 20 år ägnade Agneta Andersson all tid på kanotpaddlingen. Vanligtvis tränade hon 14 pass i veckan, ungefär två gånger om dagen. Under tävlingssäsongen handlade det om så mycket som fyra pass dagligen.
Den som tränar mest blir bäst
- Den som tränar mest blir bäst, så är det bara. Det gäller inte bara inom kanoten utan de flesta idrotter, hävdar Agneta bestämt.
Hon själv är ett bra exempel på att mottot stämmer. Under sin aktiva period paddlade hon hem inte mindre än sju OS-medaljer, varav tre guld. Det har gjort henne till Sveriges mest framgångsrika kvinnliga idrottaren.
Speciellt minns hon OS-guldet i Atlanta 1996. Prestationen var enorm med tanke på att Agneta tre år tidigare hade meddelat att hon skulle sluta med sporten och flytta till Australien och sin nuvarande man, Martin Hunter. Men så bestämde hon sig att göra comeback och lyckades ta OS-guld tillsammans med Susanne Gunnarsson. Samma år tilldelades de Svenska Dagbladets bragdguld.
Största någonsin
- Min största prestation någonsin, förklarar Agneta.
Förutom prestationen uppmärksammades även OS-guldet av andra skäl. Sedan 1993 hade Agneta och Susanne varit ovänner, en osämja som också hade gått ut över deras tävlande.
I en intervju med Aftonbladet berättade Agneta att det delvis var bråket som fått henne att sluta första gången och att det från början inte var tänkt att de skulle paddla tillsammans i Atlanta-OS. Dåvarande förbundskaptenen Kalle Sundqvist tvingade dock tjejerna att tävla ihop, eftersom han såg potentialen.
Med facit i hand vet vi att satsningen gick hem, trots att Agneta och Susanne vägrade att prata med varandra utanför kanoten.
Framgången inte det viktigaste
Trots bråket tänker Agneta tillbaka på sin aktiva karriär med glädje. Som 12-åring började hon paddla kanot i den Karlskogaklubben Bofors KK, en klubb hon fortfarande tillhör.
Där fann hon en stark gemenskap med många kompisar och hon beskriver att kanotklubben blev något av en fritidsgård för henne. Kamratskapet fick henne att fortsätta och när hon började tävla, såväl nationellt som internationellt, träffade hon massor med folk som än i dag är hennes vänner.
- Jag har fått ut så otroligt mycket av idrotten. Då tänker jag inte i första hand på pengar eller framgång, utan alla upplevelser och människor jag har träffat. De egenskaper jag fick genom kanoten, som exempelvis ta mycket eget ansvar, har påverkat mig som person, förklarar Agneta.
Höjdpunkten, ett träningsläger
Hon påpekar noga att idrott är mer än bara tävling, utan snarare en livsstil.
- Det är inte bara det idrottsliga det handlar om. Höjdpunkten i min karriär var när jag åkte till Australien 1981 på mitt första riktiga träningsläger, det var en verklig upplevelse, berättar hon.
Hennes långa karriär har aldrig gett henne några stora pengar, alla framgångar till trots. Under sina aktiva år arbetade hon intensivt på vinterhalvåret för att spara pengar och kunna satsa på sporten under sommaren.
Satsningen underlättades också av att hon bodde hemma hos sina föräldrar fram till 23 års ålder.
Annat stöd i dag
- Sen tog jag OS-guld 1984 och med det blev lättare att få sponsorer. Tack vare det kunde jag under de sista tio aktiva åren leva på min idrott. Det handlade aldrig om några riktigt stora summor, men tillräckligt för att överleva, säger Agneta.
Utsikterna för framgångsrika svenska kanotister i dag har inte ändrats nämnvärt, det vet Agneta. Skillnaden är att SOK går in med viss finansiering till de idrottare som anses ha potential. Det ger många möjlighet att satsa på heltid.
Annars handlar det fortfarande om att själv jaga sponsorer, precis som det gjorde för Agneta.
- Det är en liten sport, då är det svårt att locka företag, säger hon.
Åter i landslaget
Efter OS i Atlanta valde Agneta att sluta med kanoten en gång för alla. Hon flyttade till Australien, där hon hade träffad sin man, och arbetade som tränare på ett idrottsinstitut i Melbourne.
- Det handlade varken om motivationssvårigheter eller fysik. Jag älskar att träna och jag älskar allt vad idrottslivet innebär. Men jag var 35 år och kände att jag ville gå vidare och göra något annat.
Avhoppet blev dock kortvarigt. Redan 1998 var hon tillbaka till landslaget. Hennes make Martin Hunter, som också paddlat kanot, fick frågan om att bli förbundskapten för svenska landslaget. Han tackade ja och Agneta hakade på, som assisterande förbundskapten.
- Det var jättekul, framför allt att man fick fortsätta med elitkanoten.
Öppnade café
När Agneta och Martin fick barn, år 2000, valde Agneta att avsäga sig landslagsuppdraget och började föreläsa istället.
Hon använde erfarenheterna från sin aktiva tid och hur man bör tänka för att bli bäst. Agneta beskriver arbetet som enkelt med möjlighet att tjäna mycket pengar. Fram till 2004 arbetade hon som föreläsare, innan hon bestämde sig för att starta ett café hemma i Karlskoga.
- Jag älskar mitt jobb och har inte ändrat det en enda sekund. Det är raka motsatsen mot föreläsningarna, här krävs hårt arbete för att relativt lite pengar. Men det är otroligt roligt, säger Agneta.
Ångrar sig inte det minsta
Hennes idrottskarriär var över 20 år lång, generade inga stora pengar och upptog det mesta av hennes tid. Hon försummade utbildning och det enda hon tänkte på var kanoter och paddlar. Trots det ångrar hon inte en sekund sitt val.
- Det kan vara svårt för utomstående att förstå. De flesta tror att man satsar för att tävla i OS vart fjärde år för att vinna. Men idrott är mer än så, det är en livsstil, en möjlighet att uppleva mycket. Det öppnar dörrar och ger en oändligt många vänner.
- Bra resultat gör det självklart roligare att hålla på, men idrott är så mycket mer än att bara tävla och vinna, avslutar hon.
Freja Andersson
Mest lästa just nu
Svensk ishockey sänker licenskravet för spel i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. För Hockeyettan föreslås en ändring av kapitalkravet till enbart positivt eget kapital.
Beskedet innebär att de regelverk som funnits sedan 2017 läggs i papperskorg.
Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.
Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.
Nu finns boken eller reglementet . Den som ger stöd för avstängning av besökare vid idrottsevenemang. Handboken är tillkommen via samverkan mellan Riksidrottsförbundet tillsammans med representanter från Svenska Fotbollförbundet och Svenska Ishockeyförbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.
– En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.
Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
lasse björck (inte verifierad)
lör, 2013-01-19 12:24
1. tack för det !
intressant med just den belysningen av en idrottslig karriärHenrik Cleverdal (inte verifierad)
mån, 2013-01-21 14:43
2. Idrottande är fantastiskt
Kul att hon lyfter fram det roliga med idrott. För de allra flesta är det en annan vardag än för proffsen inom fotboll och ishockey. Speciellt för många individuella idrottare så finns det inga pengar i sammanhanget.Bocaj (inte verifierad)
tors, 2013-01-24 11:10
3. Minns henne länge
En sympatisk och framgångsrik världsstjärna som svenska idrottsvänner kommer att minnas många år framöver.