Flickfotbollsfantast får kungligt stöd

Cecilia Andrén Nyström startade Futebol dá forca 2012 för att stärka unga tjejers självkänsla och förändra världen med hjälp av fotboll. Nu får organisationen 200 000 kronor i stöd ur Kronprinsesseparets stiftelse för att utveckla sin svenska verksamhet.
Cecilia Andrén Nyström flyttade till världens tredje fattigaste land, Mocambique, och inledde en karriär som, inte ens hon själv kunde föreställa sig.

 

”Alla barn ska få möjlighet att växa upp till trygga och starka individer” skriver kronprinsesseparet Victoria och Daniel på stiftelsens hemsida, där det också framgår att stiftelsen arbetar för att minska utanförskapet och därmed dess negativa konsekvenser.

Blev tränare oplanerat

Cecilia Andrén Nyström har sett utanförskapets konsekvenser som fotbollstränare för unga tjejer. Men hon har också sett fotbollens kraft i förändringar. 

Hon har gjort det i Sverige, men framför allt i Mocambique, världens tredje fattigaste land, dit hon flyttade med sin mamma 2012.

Till skillnad mot många andra valde Cecilia Andrén Nyström att göra något av sin nyvunna kunskap.

Cecilia bad en vän att få följa med och titta på en fotbollsträning för tjejer i Mocambiques huvudstad Maputo. Flickorna samlades i en ring kring den blonda, bleka tjejen från Sverige och studerade henne förväntansfullt. Det var då hon förstod vad som höll på att hända.

Verksamhet i fyra länder

- De såg mig som deras nya tränare. Eftersom jag skulle bli hämtad av en bil några timmar senare fanns det ingenstans att fly. Det var bara att göra det bästa av situationen, berättar Cecilia Andrén Nyström som antog utmaningen, började träna tjejerna, såg deras självkänsla växa, liksom verksamheten i takt med att allt fler flicklag bildades. Därmed kom även de sportsliga framgångarna.

För att kunna hantera det stora intresset startade hon stiftelsen Futebol dá forca, vilket är portugisiska och betyder ”Fotboll ger styrka”. 

I dag har stiftelsen utbildat över 300 ledare och ytterligare 5 500 fotbollsspelare i fyra länder: Mocambique, Zambia, Sverige och Finland. Lägg därtill ytterligare cirka 200 000 personer i form av främst manlig publik i Mocambique och Zambia som fått information om varför det är viktigt att flickor får spela fotboll, och varför det inte är okej att kalla dem ”horor” eller trakassera dem sexuellt.

Fyrdubblat omsättningen

För detta arbete prisas nu 22-åriga Cecilia Andrén Nyström. Hon och Futebol dá forca får 200 000 kronor ur Kronprinsesseparets stiftelse.

- Pengarna kommer väl till pass. Det kostar att driva verksamheten, och det är svårt att få ihop ekonomin även om vi har gått från 350 000 i omsättning sedan starten för snart tre år sedan, till drygt två miljoner i dag. Vi skulle behöva fyra miljoner för att säkra verksamheten, förklarar Cecilia Andrén Nyström. 

Ett mer utförligt reportage med Cecilia Andrén och hennes hisnande historia om att göra världen till en bättre plats med hjälp av fotboll för unga tjejer, kan du läsa här på Idrottens Affärer inom kort. 

AIK Fotboll AB:s delårsrapport, perioden januari-mars 2024, är ingen munter läsning för nyvalde ordföranden Mikael Jomer, 40 år, civilekonom och operativ chef för ett medicinteknikföretag. Han kommer närmast från förtroende uppdrag i Svarta Massan, en fristående ekonomisk förening som finns i AIK:s bakgrund.

Resultatet, drift, för perioden är minus 37,5 miljoner kronor och vd Fredrik Söderberg flaggar för att spelarförsäljningar blir nödvändiga under sommarens transfer fönster.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Nej, några pengar tillbaka blir det inte för de motionslöparna som hade betalat in startavgift till Göteborgsvarvet 2021, men som sedan tvingades acceptera att Coronapandemin stoppade ett genomförande.

Göteborgs Friidrottsförbund stämdes då av Konsumentombudsmannen och Nu har två domstolar instämt i arrangörens linje – och de slipper betala tillbaka pengarna, enligt Göteborgs-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.