Björn Borg förlorar miljonroyalty

En epok upphör snart. Dagen då Björn Borg inte längre har något inflytande över sitt eget varumärke. 2007 sålde han det för 124 miljoner kronor och fram till 2016 har han en årlig royalty som i fjol uppgick till 28 miljoner kronor.
1980, Björn Borg vinner Wimbledon för femte gången. Här i i den klassiska segerscenen. Foto: Scanpix

 

Onekligen är det lite vemodigt. På företagets hemsida frontar Björn Borg på stora bilder och besökaren påminns vilken legendar han är. Den kännetecknande signaturen finns där överallt, den som utgör bolagets logga.

Men snart har huvudpersonen själv inte något med affärerna att göra. Och det får en betydelse i flera bemärkelser.

Fortsatt klättring

Klädbolaget Björn Borg fortsätter att klättra på Stockholmsbörsen och har avancerat 32 procent den senaste veckan. Rallyt fortsatte idag sedan en aktiestrateg påmint om att de årliga betalningarna till personen Björn Borg snart upphör, uppger Veckans Affärer.

Det verkliga avancemanget kom i torsdags, men tempot var högt även på måndagen och det förklaras till stor del av att Nordeas aktiestrateg, Magnus Dagel, påpekade att Björn Borg själv snart inte får mer pengar via årliga utbetalningar.

När han sålde sitt varumärke 2007 skrevs en så kallade tilläggsköpeshilling som baserades på bolagets varumärkesförsäljning. Sålunda fick han för 2014 28 miljoner och året innan 30 miljoner. Det var vad 1,5-2,0 procent på försäljningen gav honom.

Fick 124 miljoner

Till saken hör att han fick 124 miljoner när han sålde varumärket. Avtalet gäller 2007-2016 och stunden närmar sig där personen Björn Borg själv inte har rätt till någon ersättning hur bra försäljningen av varumärket Björn Borg än går.

För bolaget innebär förändringen att rörelseresultatet påverkas kraftigt. Utan Björn Borgs ersättning hade rörelsemarginalen på 10,4 procent uppgått på 15,6 procent, enligt Veckans Affärer.

När Björn Borg etablerades som varumärke var han själv delaktig och medverkade när kollektionen etablerades och växte i takt med att mer än kalsonger blev aktuellt. Under de första åren stannade ersättningen runt 10 miljoner kronor för att sedan öka kraftigt.

"Vet inte vad som flög i mig"

I dag är bolaget Björn Borg etablerat på börsen och har försäljning i runt 30 länder. Den nya affärsplanen har målet att nå en omsättning på 1 miljard kronor 2019 med en rörelsemarginal på 15 procent. Helåret 2014 omsattes 540 miljoner med en marginal på drygt 10 procent. 

Björn Borg själv har i intervjuer tänkt tillbaka på vad som hände där 2007. Han gjorde sig av med sina pokaler och racketar och han sålde varumärket. ”Kanske inte en av de smartaste grejer" som han själv uttryckt det.

”Jag vet inte vad som flög i mig. Det var väl kanske lite av en för tidig vårstädning. Det var ett dumt beslut”, medgav Björn Borg som i dag har ett bolag registrerat i Sverige. Legend Marketing and Promotion med en omsättning 2014, med brutet verksamhetsår, på drygt 2 miljoner kronor. 

Chrille (inte verifierad)

ons, 2015-06-03 10:40

1. Omsättning runt 500M för

Omsättning runt 500M för Björn Borg, 1,5-2% royalty ger max 10M/år. Hur kommer i fram till 28M? Är avtalet baserat på konsumentledspriserna? Skulle innebära att slutvärdet på produkterna är 1,5Mdr ca för att komma upp i runt 30M i royalties. Otroligt att man ”ger bort” så mycket marginal till distributörsledet i så fall. Lite mer info här vore gött.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.