Från snowboard till vd-rollen

1999 blev han världsmästare i snowboard, sedan satsade Henrik Jansson på en civil karriär med en rad framträdande uppgifter. Nu blir han vd i fjällvärlden.
Efter en rad framgångsrika tävlingsår i världscupen med svenska landslaget i snowboard toppades karriären med ett VM-guld 1999. Efter avslutad elitsatsning har Henrik samlat en gedigen erfarenhet från destinations-, kommunikations- och eventverksamhet. Foto: TT

 

Henrik Jansson, 43 år, får uppgiften att som vd leda verksamheten i Bydalen, i dag Sveriges femte största skidort  och beläget några mil från Östersund i jämtländska Oviksfjällen.

"Här finns möjligheter"

En storslagen natur och en genuin atmosfär innebär att här finns det potential och det blir också Henrik Janssons största uppgift, att göra orten till en året-runt-anläggning. 

- Spännande till tusen. Här får jag något att ta tag i. Bydalen har möjligheter till åtskilligt, men har inte riktigt hängt med. Nu blir det vår uppgift att dra nytta av en fantastisk natur,säger Henrik som flyttar från Stockholm och bosätter sig i Östersund tillsammans med sambo och dotter.

Sedan snowboard-en hamnade på hyllan har han skaffat sig en skaplig cv och det var därför han valdes ut till sin nya uppgift.

- Jag kommer närmast från Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, där jag var kommersiell direktör och tillika projektchef för ÅF Offshore Race (fd. Gotland Runt) under tre år.

Ska bli året-runt-anläggning

Dessförinnan höll han i Åre AB:s skidskola i början på 90-talet, var en av tre delägare i event- och reklambyrån Playground Event AB och ansvarade för 2000-talets större vintersportevenemang i Skandinavien. Som freeskitävlingen Red Bull Big Air, skicross-touren SaabSalomon Crossamax Series och Nordiska Mästerskapet i extremskidåkning i Riksgränsen. 

Under alpina VM i Åre 2007 hade Henrik rollen som programchef och det följdes av uppdrag för internationella skidförbundet, FIS. Dessutom har han varit marknads- och partnerchef för Åre Destination AB.

- Bydalen har en potential för såväl skidåkare, fjällbesökare och konferensgäster. I synnerhet som det bara är 45 minuter till Östersund och flygplatsen.

Stefan Ahlquist, styrelseordförande i Snowlodge Sweden AB, är också glad:

- Vi har hittat rätt person. Nu kan vi ta nästa steg i vår vision som åretruntdestination.

Bydalen expanderar med bl a fler boendealternativ, flera leder för såväl skidåkning vintertid och vandrings- respektive cykelleder på sommarhalvåret. 

Bydalen, sex mil från Östersund, ska utvecklas och uppgiften att leda satsningen går till en världsmästare i snowboard.

De var affärskompanjoner och betraktades som ett radarpar i Göteborg. Ola Serneke och Nils Wiberg, två förmögna och framgångsrika företagare, därtill mycket idrottsintresserade personer som stod bakom förverkligandet av landets förnämsta multiarena i Kviberg.I dag räddar de två mångmiljonärerna, på var sitt sätt, IFK Göteborg från undergång.

Flera Premier League-klubbar fejkar sina publiksiffror avslöjar BBC, som har granskat samtliga PL-klubbar genom att jämföra klubbarnas officiella publiksiffra med den som polis och myndigheter har rapporterat.

 Som mest har en publiksiffra ”ökat” med upp till 12 000 åskådare den gångna säsongen. 

I helgen avgörs FedExCup, tävlingen som Henrik Stenson vann 2013. Då fick han 74 miljoner kronor för segern. I år får segraren 103 miljoner. Till nästa år görs reglerna om – och prispengarna ökar. 2019 får vinnaren 133 miljoner kronor.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Under tiden Fifa funderar på ersättning till spelarnas klubbar till VM i Frankrike handlar ett privat företag. Bostadsutvecklaren OBOS har skrivit ett femårigt avtal med Svenska fotbaollförbundet värt 40 miljoner kronor.

 ATG har slutit ett partneravtal med TVG som är USA:s största tv-nätverk för trav- och galoppsport.. Det innebär att 45 miljoner amerikanska tv-hushåll fårmöjligheten att spela på ATG:s produkter. 

Anna Brolin, 38, känner att hon är nära gränsen för vad kroppen orkar. Under det senaste har hon synts i program efter program. TV4-ledningen har belastatat henne hårt, men nu säger hon från. Eller rättare sagt, läkaren gör det.

– Jag hoppas verkligen att jag har dragit bromsen i tid, säger Anna Brolin.

Ena dagen talas det om skulder och hot, nästa dag har klubben planer på att värva hem en av de främsta svenska proffsspelarna utomlands under senare år. Helsingborgs IF vill bygga vidare och tanken är att det ska ske med 34-åriga Alexander Farnerud.