Från snowboard till vd-rollen

1999 blev han världsmästare i snowboard, sedan satsade Henrik Jansson på en civil karriär med en rad framträdande uppgifter. Nu blir han vd i fjällvärlden.
Efter en rad framgångsrika tävlingsår i världscupen med svenska landslaget i snowboard toppades karriären med ett VM-guld 1999. Efter avslutad elitsatsning har Henrik samlat en gedigen erfarenhet från destinations-, kommunikations- och eventverksamhet. Foto: TT

 

Henrik Jansson, 43 år, får uppgiften att som vd leda verksamheten i Bydalen, i dag Sveriges femte största skidort  och beläget några mil från Östersund i jämtländska Oviksfjällen.

"Här finns möjligheter"

En storslagen natur och en genuin atmosfär innebär att här finns det potential och det blir också Henrik Janssons största uppgift, att göra orten till en året-runt-anläggning. 

- Spännande till tusen. Här får jag något att ta tag i. Bydalen har möjligheter till åtskilligt, men har inte riktigt hängt med. Nu blir det vår uppgift att dra nytta av en fantastisk natur,säger Henrik som flyttar från Stockholm och bosätter sig i Östersund tillsammans med sambo och dotter.

Sedan snowboard-en hamnade på hyllan har han skaffat sig en skaplig cv och det var därför han valdes ut till sin nya uppgift.

- Jag kommer närmast från Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, där jag var kommersiell direktör och tillika projektchef för ÅF Offshore Race (fd. Gotland Runt) under tre år.

Ska bli året-runt-anläggning

Dessförinnan höll han i Åre AB:s skidskola i början på 90-talet, var en av tre delägare i event- och reklambyrån Playground Event AB och ansvarade för 2000-talets större vintersportevenemang i Skandinavien. Som freeskitävlingen Red Bull Big Air, skicross-touren SaabSalomon Crossamax Series och Nordiska Mästerskapet i extremskidåkning i Riksgränsen. 

Under alpina VM i Åre 2007 hade Henrik rollen som programchef och det följdes av uppdrag för internationella skidförbundet, FIS. Dessutom har han varit marknads- och partnerchef för Åre Destination AB.

- Bydalen har en potential för såväl skidåkare, fjällbesökare och konferensgäster. I synnerhet som det bara är 45 minuter till Östersund och flygplatsen.

Stefan Ahlquist, styrelseordförande i Snowlodge Sweden AB, är också glad:

- Vi har hittat rätt person. Nu kan vi ta nästa steg i vår vision som åretruntdestination.

Bydalen expanderar med bl a fler boendealternativ, flera leder för såväl skidåkning vintertid och vandrings- respektive cykelleder på sommarhalvåret. 

Bydalen, sex mil från Östersund, ska utvecklas och uppgiften att leda satsningen går till en världsmästare i snowboard.

Nu är det på riktigt. På fredagsförmiddagen togs de första spadtagen till en ishall med fullstor bandyplan. Platsen är Gubbängens IP i södra Storstockholm. Den är mer än efterlängtad, inte minst av Hammarby Bandy. Hallen kommer att kosta 150 miljoner kronor.

Idrotterna för SM-veckans jubileumsår, både vinter och sommar, 2019 är klara. Virtuell bilsport är en av de nya idrotterna på SM-veckan vinter. På sommarveckan är goalball och fäktning några av nykomlingarna på programmet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elitfotboll Dam har skrivit tidernas största avtal med Svenska Spel. Dameliten får 145 miljoner kronor till och med 2023.

Det tidigare avtalet var på 90 miljoner kronor.

Östersund var inte långt ifrån att bli en vinnare i dubbelmötet med Arsenal. London-klubben drog dock det längsta strået till slut, men det fanns stora vinnare. Östersunds vinst på bortaplan bidrog till att tre kuponger på Europatipset lyckades pricka in 13 rätt och 1 miljon kronor i vinst.

Helgläsning: Svante Samuelsson var klubbchef i Kalmar FF 2006-2016. Under 2013-2014 upplevde Svante sin mest dramatiska tid i KFF.  Klubbens målvakt Etrit Berisha plötsligt var registrerad för två klubbar i italienska Serie A.