Från snowboard till vd-rollen

1999 blev han världsmästare i snowboard, sedan satsade Henrik Jansson på en civil karriär med en rad framträdande uppgifter. Nu blir han vd i fjällvärlden.
Efter en rad framgångsrika tävlingsår i världscupen med svenska landslaget i snowboard toppades karriären med ett VM-guld 1999. Efter avslutad elitsatsning har Henrik samlat en gedigen erfarenhet från destinations-, kommunikations- och eventverksamhet. Foto: TT

 

Henrik Jansson, 43 år, får uppgiften att som vd leda verksamheten i Bydalen, i dag Sveriges femte största skidort  och beläget några mil från Östersund i jämtländska Oviksfjällen.

"Här finns möjligheter"

En storslagen natur och en genuin atmosfär innebär att här finns det potential och det blir också Henrik Janssons största uppgift, att göra orten till en året-runt-anläggning. 

- Spännande till tusen. Här får jag något att ta tag i. Bydalen har möjligheter till åtskilligt, men har inte riktigt hängt med. Nu blir det vår uppgift att dra nytta av en fantastisk natur,säger Henrik som flyttar från Stockholm och bosätter sig i Östersund tillsammans med sambo och dotter.

Sedan snowboard-en hamnade på hyllan har han skaffat sig en skaplig cv och det var därför han valdes ut till sin nya uppgift.

- Jag kommer närmast från Kungliga Svenska Segelsällskapet, KSSS, där jag var kommersiell direktör och tillika projektchef för ÅF Offshore Race (fd. Gotland Runt) under tre år.

Ska bli året-runt-anläggning

Dessförinnan höll han i Åre AB:s skidskola i början på 90-talet, var en av tre delägare i event- och reklambyrån Playground Event AB och ansvarade för 2000-talets större vintersportevenemang i Skandinavien. Som freeskitävlingen Red Bull Big Air, skicross-touren SaabSalomon Crossamax Series och Nordiska Mästerskapet i extremskidåkning i Riksgränsen. 

Under alpina VM i Åre 2007 hade Henrik rollen som programchef och det följdes av uppdrag för internationella skidförbundet, FIS. Dessutom har han varit marknads- och partnerchef för Åre Destination AB.

- Bydalen har en potential för såväl skidåkare, fjällbesökare och konferensgäster. I synnerhet som det bara är 45 minuter till Östersund och flygplatsen.

Stefan Ahlquist, styrelseordförande i Snowlodge Sweden AB, är också glad:

- Vi har hittat rätt person. Nu kan vi ta nästa steg i vår vision som åretruntdestination.

Bydalen expanderar med bl a fler boendealternativ, flera leder för såväl skidåkning vintertid och vandrings- respektive cykelleder på sommarhalvåret. 

Bydalen, sex mil från Östersund, ska utvecklas och uppgiften att leda satsningen går till en världsmästare i snowboard.

Djurgården vinner inte allsvenskan, men tar hem ett pris som innehåller nog så mycket ära och heder.

Revisions- och rådgivningsföretaget EY har synat de allsvenska klubbarnas ekonomi för att hitta samband mellan framgångar på planen och ekonomiska förutsättningar – här var Djurgården mest framträdande av alla föreningar.

SOK slår på stort och gör något som man aldrig har gjort förut: Satsar ett antal miljoner på att bygga en unik mötesplats under OS i Pyeongchang. En Sweden Arena.

Så var då turen kommen till idrotten. Sent på onsdagskvällen publicerades ett upprop med 2 290 kvinnliga idrottare, tränare, sportjournalister som delade med sig av sina erfarenheter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Motorn i den svenska hästnäringen riskerar att stanna. Det ligger nu i regeringens, främst Ardalan Shekarabis händer, att se till att en efterlängtad reform av spelpolitiken säkrar en rättvis finansiering av trav- och galoppsporternas grundläggande infrastruktur som anläggningar och tävlingskostnader samt de breda satsningar inom hästsektorn som idag finansieras via ATG.

Eurosport och Visma Ski Classics har nått en överenskommelse inför kommande säsong vilket gör att den populära långsloppscupen flyttar till Kanal 5. Premiären sker redan nu på söndag och tävlingarna kommenteras av Roberto Vacchi.

Premier League, med alla spelaraffärer och silly Season fascinerar många, inte minst fans och journalister. Men nu nu kan det bli ändring och helt andra villkor.