Matilda stor på alla plan

Matilda Plan, 18, från Katrineholm är en extrem talang i bandy och fotboll. Hon har ett nyskrivet A-lagskontrakt med allsvenska Eskilstuna United. På fredag spelar hon SM-semifinal i bandy med Västerås SK mot Sandviken.
Matilda Plan, 18, är en extrem talang som spelar både bandy och fotboll på elitnivå. På fredag spelar hon SM-semifinal med sitt Västerås SK mot Sandviken. Foto: Västerås SK

 

Matilda Plan, 18, från Katrineholm är en extrem talang i bandy och fotboll. Hon har ett nyskrivet A-lagskontrakt med allsvenska Eskilstuna United. På fredag spelar hon SM-semifinal i bandy med Västerås SK mot Sandviken. 

Hon fick bollar, gräs och is med modersmjölken. Pappa Fredrik, en av tre tränare för A-laget i Västerås, har spelat allsvensk bandy för Katrineholm och har SM-guld i golf för lag med Katrineholms GK. Farfar heter Anders Plan, trefaldig svensk mästare i bandy med Katrineholms SK.

Napp mot skridskor

- Matilda fick skridskor när hon kunde gå, säger Fredrik.

Ut med nappen, på med skridskorna, med andra ord.

Matilda hängde med på träningar och matcher med storebror Rasmus och pappa Fredrik, tränare för A-laget.

Hon spelade i lag med pojkar i bandy, det fanns inga tjejlag/damlag i Katrineholm. Hon blev världsmästare i bandy i USA för flickor F 17. 2016 utsågs hon till Årets Komet i bandy. Hon vann skytteligan, bara 17 år.

Fick nobben

Men när VM för seniorer skulle avgöras fick hon nobben.

– Jag blev sur och besviken. Åldern ska väl inte ha någon betydelse utan vad man presterar, säger hon.

Nästa år avgörs senior-VM i Kina.

– Då ska jag vara med, säger hon med bestämd röst.

2015 lämnade hon DFK Värmbol i Katrineholm och skrev på för Eskilstuna. Hon tillhör landslaget i fotboll, F 18. 

– När jag kom till Eskilstuna var jag forward. Sen ville de att jag skulle pröva som back. De ville ha någon som var stor (175 cm, 68 kg) i försvaret. Jag gillar att spela back, jag får ha bollen mycket, säger Matilda.

Namnet en styrka

Hennes förnamn har tyskt ursprung och betyder bland annat styrka. Det stämmer in på Matilda.

Klanen Plan ställer upp med bilkörning. Dubbla träningspass samma dag är inte ovanligt. Först fotboll med Eskilstuna, sen 30 minuters färd till Västerås och bandyn.

– Men nu när det är slutspel i bandy försöker jag undvika dubbla pass samma dag, säger hon.

Nu har Matilda körkort. Hon får köra till Eskilstuna men efter Västeråsträningen är det oftast pappa Fredrik som styr i mörkret. 

Fotboll eller bandy?

Fotboll eller bandy i framtiden? Hon har fått frågan många gånger men inte bestämt sig än.

– Jag köper inte snacket att man inte kan hålla på med två idrotter på elitnivå.  Det går att vara dubbelidrottare. Matilda är beviset, säger Fredrik.

Förra året satt hon på bänken ett par gånger i Eskilstunas allsvenska matcher men fick aldrig hoppa in. I år har hon spelat med A-laget i träningsmatcherna. 

Den 19 juni tar Matilda studenten. Den 31 juli fyller hon 19. Vad händer efter studenten?

– Jag kanske pluggar till sjukgymnast och flyttar till Västerås.

Inte Eskilstuna?

– Nej, Västerås är en roligare stad, säger supertalangen.

 

Göran Söderlund

Namnet Matilda har tyskt ursprung och betyder bland annat styrka. Det stämmer in på Matilda som delar sin tid mellan fotbollen och bandyn: Eskilstuna United och Västerås SK. — Foto: Privat

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.