Då: Puskas MFF i Europacup-final

På 60- och 70-talet var han fruktad mittfältare i Malmö FF, i dag ser Anders ”Puskas” Ljungberg med stolthet hur hans pågar - sonen Tobias och barnbarnet Albin - får in nyanlända i samhället genom golfen. 

Anders "Puskas" Ljungberg gratulerar en spelare i Nottingham Forest till 1-0-segern i Europacupfinalen på Olympiastadion i München, Västtyskland 30:e maj 1979

Olympiastadion i München 30 maj 1979. Ett i svensk fotboll för evigt klassiskt datum. Malmö FF möter Nottingham Forest i Europacupfinalen, dåtidens Champions League – det första svenska laget att nå finalen.

MFF:s startelva presenterad av Bob Houghton är lika klassisk: Janne Möller, Roland Andersson, Ingemar Erlandsson, Kent Jönsson, Magnus Andersson, Staffan Tapper (k), Robert Prytz, Tommy Hansson, Tore Cervin, Jan-Olov Kindvall… och så Anders ”Puskas” Ljungberg, urkraften på mittfältet. 

Inte överens om ersättningen

- Det var 68 000 på läktaren och ganska många Malmö-bor. Det var en härlig stämning. Vi förlorade på ett litet misstag, det är ofta misstagen som avgör. Det var faktiskt nära att vi spelare strejkade. Så sent som på förmidagen var vi spelare inte överens med styrelsen om ersättningen om vi skulle vinna. Jag och Staffan (Tapper) satt i spelarrådet. Vi kom överens till slut, berättar Anders Ljungberg när Idrottens Affärer får en pratstund med honom ganska precis 40 år senare, på Ljunghusens Golfklubb, en halvtimme utanför Malmö.

- Hur mycket pengar det handlade om? Vi pratar om några tusenlappar. Det var inte som det är nu. Vi var ju inte proffs, vi hade vanliga jobb vid sidan av fotbollen.

Att vi träffas just på Ljunghusens Golfklubb är ingen slump. Både sonen Tobias och barnbarnet Albin är medlemmar här, fyra respektive fem i handicap. Tobias är ansvarig för juniorkommittén och Albin sommarjobbar på banan – vilket innebär tidig uppstigning speciellt den här veckan när lag-EM pågår tisdag-lördag. 

Tobias är också ansvarig för projektet Golf för nya vänner – att få in nyanlända i samhället med golfklubben som plattform: Erbjuda mentorer, öppna upp klubbens företagsnätverk och arrangera prova-på-träffar.

Vill vara vanlig idrottsförening

- Det är lätt att bli ensam och isolerad när du kommer hit som nyanländ. Jag såg hur den lokala fotbollsklubben Skanör-Falsterbo IF tog hand om några av de etthundrafemtio nyanlända som kommunen tagit emot, och tänkte att vi i Ljunghusens Golfklubb kunde göra likadant. Vi vill bli sedd som vilken idrottsförening som helst, förklarar Tobias Ljungberg 

Klubben fokuserar på familjer med barn och vid ett tillfälle fick Albin vara med och bidra på en prova-på-träff.

- Han visade hur man slår en boll, peggade upp och slog den över tvåhundra meter. Alla blev imponerade, berättar Tobias Ljungberg och ler stolt åt sin son som fyller i.

- Hos vissa finns det en dålig uppfattning om golf. Det är synd, för golfen kan skapa en fin gemenskap, säger Albin Ljungberg.

Ljunghusen är en av sju golfklubbar i Skåne som medverkar i detta projekt som drivs av Skånes Golfförbund med medel från Allmänna Arvsfonden. Svenska Golfförbundet hjälper till att sprida det till övriga Sverige, bland annat Hässelby Golf i Stockholm. 

Redan resultat

Ljunghusens Golfklubb har varit igång i några månader och satsningen börjar redan ge resultat. En nyanländ har fått praktikplats i klubbens restaurang och en hjälper till som chaufför under lag-EM. Lägg därtill en hel del positiva kommentarer från klubbens medlemmar – även om en del var skeptiska i början.

Anders ”Puskas” Ljungberg tycker att det är bra att idrotten engagerar sig i samhället:

- Ta det här med ensamhet. Många människor sitter ensamma. Jag läste om en basketklubb som går hem och besöker ensamma människor. Mycket bra! Det behöver inte vara så svårt, säger 72-årige ”Puskas” som fortfarande är aktiv i Malmö FF genom att ta hand om besökare i logerna under match – och bjuda på en och annan historia från förr.

Ska vi anta att några av dem härstammar från den där somriga majkvällen i München 1979?

Thomas Björn

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.