Första kvinnan i spetsen på 114 år

Kvinnorna förstärker Svenska Tennisförbundets styrelse. Åsa Hedin blir ny orförande efter Thomas Wallén som slutar efter fem år. Ny är också f.d tourspelaren Johanna Larsson.

För första gången i det Svenska tennisförbundets 114-åriga historia har förbundet nu en kvinnlig ordförande.  

Åsa Hedin valdes in som ledamot i Svenska Tennisförbundets styrelse vid förbundsmötet i Göteborg i maj 2019. Ett år senare blir hon ny ordförande efter Thomas Wallén, som tidigt deklarerade att inte ställa om för omval. Wallén har varit ordförande i SvTF de senaste fem åren. 

Ingen betänketid

– Jag behövde ingen betänketid. Jag blev väldigt glad och hedrad att få den här möjligheten att bidra till utvecklingen av svensk tennis. Det är både en rolig och utmanande roll, säger hon.

– Det här ska bli väldigt skoj. Jag hoppas det kan inspirera andra tjejer att ta ledande positioner.

Åsa har cirka 30 år bakom sig som framgångsrik ledare inom näringslivet. Hon har bland annat varit VD för Elekta Instrument AB och strategi- och affärsutvecklingschef för Gambro AB.

Åsas tennisintresse har funnits med sedan barnsben under uppväxten i Göteborg..

–Jag tycker bara det är roligt att nu få vara med och bidra till tennisen. Det är fantastiskt kul när man hållit på med sporten i olika former hela sitt liv att få vara med och ge tillbaka.

1981 flyttade hon till USA för att gå på college men också för att senare jobba som tennistränare.

Det är också i USA hon har två av sin största inspirationskälla och förebild.

– Steve Wilkinson som var min coach i USA och drivande i USPTA. Han hade tennisen som en livsfilosofi både på och utanför banan och inpräntade vikten av att alltid göra sitt bästa, att ha en positiv attityd och värna om en bra relation på och utanför tennisbanan.

1985 flyttade hon hem till Sverige och huvudstaden där hon stannat. Åsa har för övrigt medlemsskap i fyra klubbar i tre regioner; Saltsjöbaden, KLTK, Ronneby och Fiskebäckskil.

Livslång kärlek

– Jag spelar så mycket jag kan, tennisen för mig är en livslång kärlek.

Nu vill hon jobba med allt från ungdomar till seniorer. Avgörande för sporten är att få nya och fler spelare.

– Det är utmanande, men vi  ser generellt att idrottssverige tappar ungdomar. Nu har tennisförbundet varit förskonade, men det är svårare att få in ungdomar i idrott.  

Åsa välkomnar också Johanna Larsson in i styrelsen. Hon avslutad som så sent som i februari sin karriär. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Vancouver-stjärnan Elias Pettersson, 21 år, som affischnamn, och med samarbetsavtal med världens största skridskotillverkare, kanadensiska Bauer, är Sundsvallsföretaget Prosharp, en allt större aktör i hockey-världen.

Allt började hemma i garaget hemma mot Rune Eriksson i Njurunda, ingenjör och med ett varmt hockeyhjärta.

Golfen har medvind. Men det finns också förlorare. rena tragedier. 

Sollerö golfklubbs bana ligger fantastiskt inbjudande vid Siljan, men nu växer gräset okontrollerat .Maskinparken är såld och en av de stora fairwayklipparna hämtades nyligen av en köpare. Nu är det slutklippt.

Tiotusentals motionärer hade orsak att jubla på fredagen.Då framkom nämligen att startavgifter i motionslopp kan betraktas som friskvårdsbidrag som arbetsgivare kan ge skattefritt till sina anställda. En rad andra fritidsaktiviteter, som bl a Hästkörning, agility, sportfiske och enduro ingår också, ivå färska domar i Högsta förvaltningsdomstolen.

 – Många fler aktiviteter kan nu ge friskvårdsbidrag, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mikael Fahlander var starkt pådrivande när klubben inledde marschen mot en tillvaro i högsta serien. Då i flera roller, som sportchef, ordförande och storsponsor för Örebro hockey.   

ATG:s miniatyrhäst Vinnie har setts av miljontals tv-tittare sedan premiären 2014.

Nu får stjärnan en egen tv-serie – ”Mitt liv som Vinnie” – där tittarna får följa med hem till gården, med kompisarna i hagen och under filminspelning.

TV-profilen Rickard Olsson har fått en ett nytt uppdrag. I nio avsnitt av programmet ”Travsommar med Rickard Olsson” – som visas i ATG Live och ATG Play – ska han lära sig själv och tittarna olika moment i den svenska travsporten.

- Jag älskar hästar, men har inte kommit nära travsporten tidigare. Nu har jag fått chansen och jag tycker att det är superkul, säger den folkkäre programledaren.

Brynäs är på väg att lyckas med sin donationkampanj som ska göra det möjligt att värva två ¨högklassiga nyförvärv. Pengar strömmar stadigt i och många vill bidra till att förstärka laget. Men det krävs flera miljoner.